19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík
19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík

Velkeucho.cz » Gastronomie a recepty » Džemy a marmelády. 20 super tipů, rad a triků, jak udělat ty nejlepší domácí 

Džemy a marmelády. 20 super tipů, rad a triků, jak udělat ty nejlepší domácí 

džemy
foto: Pixabay
Domácí džem, marmeládu, želé či krásně hustý a lahodný sirup si dokážete připravit doma sami a velmi jednoduše. Pokud máte navíc ovoce z vlastní zahrádky, vyjde vás sklenička na pár korun a navíc přesně víte, co obsahuje.

Připravit džemy, marmelády nebo želé ve vlastní kuchyni je poměrně jednoduché. Pokud se naučíte pár fíglů, budou v rodině pověstnou, vyhlášenou a vyhledávanou specialitou. Sklenice vlastního domácího džemu je i skvělým originálním dárkem, který potěší každého. 

Džemy a marmelády

20 užitečných rad pro správné želírování 

1. Nejlépe se želíruje ovoce, které má vyšší obsah pektinů. Nejvyšší množství této látky, která podporuje želírovací schopnost, mají například citrusové plody, jablka, rybíz a angrešt. Naopak nejnižší obsah pektinů mají třešně, višně, zralé meruňky a jahody.

2. Pro zpracování použijte vždy jen bezvadné, zralé a čerstvé plody. V žádném případě nekonzervujte plody nahnilé nebo otlučené.

3. Nejdříve ovoce umyjte a nechejte okapat. Nemyjte je přímo pod tekoucí vodou, plody by se mohly poškodit.

4. Stopky odstraňujte až z umytého ovoce, aby se plody zbytečně nepomačkaly a neztrácely šťávu a aroma.

5. Ovoce nejdříve oloupejte či vypeckujte a nakrájejte (džem) nebo rozmixujte (marmeláda). Poté ho teprve zvažte. Jen tak dokážete vypočítat správné množství želírovacího prostředku.

6. Džem bude tužší, pokud ovoce dobře rozmělníte. Obecně platí, že čím je ovoce rozmělněnější, tím bude džem tužší.

7. Pokud je džem málo tuhý, přidejte lžičku kyseliny citrónové a džem ještě chvíli povařte.

8. Džem i marmeládu připravujete pouze z ovoce zralého tak akorát. Přezrálé ovoce má méně pektinů, bude se hůř želírovat a džem z ovoce nezralého nebude mít tu správnou chuť.

9. Budete-li želírovat ovoce přezrálé, použijte větší množství želírovacího přípravku a přidejte trochu kyseliny citrónové.

10. Želírovací přípravky obsahují pektiny, které se získávají extrakcí z citrusových plodů a jablek. Množství a kvalita těchto pektinů se v produktech  různých výrobců liší. Chcete-li připravit skutečně lahodný džem, dejte vždy přednost kvalitním želírovacím přípravkům.

11. Aby džem dobře rosoloval, vařte ho po menších částech. Například do hrnce o objemu 5-6 litrů dejte nejvýše kilo ovoce. Nejlépe se vám bude pracovat s vyšším hrncem (ovoce často kypí), který má široké dno.

12. Džem bude čirý, když z něho budete během vaření sbírat pěnu.

13. Jestli je marmeláda dostatečně hustá, poznáte nejlépe, když ze směsi odeberete 2 kávové lžičky horké marmelády, nalijete ji na studený talířek, který jste chvíli před tím dali do ledničky. Pokud hmota ztuhne, můžete ji nalévat do sklenic.

14. Je-li džem hotový, ihned ho odstavte z plotny, dalším varem by ztratil rosolovací schopnost a řídnul by.

15. Sklenice s víčky si připravte předem. Důkladně je umyjte v horké vodě a vytřete do sucha. Víčka můžete potřít alkoholem.

16. Aby sklenice při plnění horkou zavařeninou nepraskly, nahřejte je před plněním v horké vodě nebo je dejte na chvíli do vyhřáté trouby zapnuté na nižší stupeň. Sklenice neprasknou, postavíte-li je na vlhkou utěrku.

17. Džem plňte do sklenic ihned po uvaření a okamžitě je dobře uzavřete. Otočte je na cca 5 minut dnem vzhůru, aby se na víčku netvořila plíseň. Otáčejte jenom sklenice se šroubovacím uzávěrem, sklenice s klasickými víčky bez závitů neobracejte.

18. Džemy skladujte na suchém, tmavém a chladném místě. Světlo může způsobovat změnu barvy zavařených výrobků.

19. Džem vydrží při správném skladování minimálně 1 rok, většinou ale mnohem déle. Jestli přidáte do džemu ořechy, bylinky, apod., jeho trvanlivost bude cca 6 měsíců.

20. Pokud se usadí na povrchu džemu plíseň, vyhoďte celou sklenici. Nikdy nekonzumujte výrobek napadený plísní.

Džemy a marmelády. Recepty pro inspiraci

Meruňkový džem s mangem

Vystačí na: asi 5 sklenic à 350 ml

Přísady:

  • 1 kg meruněk odpeckovaných a nakrájených na malé kousky
  • 350 g manga oloupaného a nakrájeného na malé kousky
  • 300 ml karotkové šťávy
  • 1 balení Želírovacího cukru Super 3:1 

Příprava:

1.  Ve velkém hrnci dobře promícháme meruňky s mangem. Přidáme karotkovou šťávu a Super želírovací cukr a za stálého míchání přivedeme do varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut.

2.  Na talířek kápneme 1-2 lžičky právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme ještě 2 zarovnané lžičky kyseliny citrónové.

3.  Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

TIP: 50 ml karotkové šťávy můžeme nahradit 50 ml meruňkového likéru.

Foto: Dr. Oetker

Vrstvený broskvovo-malinový džem

Vystačí na: asi 3 sklenice à 350 ml

Přísady:

Na broskvový džem:

  • 400 g broskví (oloupaných, odpeckovaných a nakrájených)
  • 100 ml 100% pomerančového džusu 
  • ½ balíčku Želírovacího cukru Extra 2:1 

Na malinový džem:

  • 500 g očištěných malin
  • ½ Vanilkového lusku „Bourbon“ 
  • ½ balíčku Želírovacího cukru Extra 2 : 1 

Příprava: 

1. Na přípravu broskvového džemu vložíme broskve do hrnce a pomocí ponorného mixéru částečně rozmixujeme. Přidáme džus a ½ balíčku želírovacího cukru a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Odebereme případnou pěnu, naplníme sklenice do poloviny džemem a necháme asi 15 minut tuhnout.

2. Na přípravu malinového džemu vložíme maliny do hrnce a pomocí ponorného mixéru rozmixujeme. Přidáme dřeň z lusku a ½ balíčku želírovacího cukru a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Odebereme případnou pěnu a opatrně nalijeme na broskvový džem. Sklenice uzavřeme víčkem, ale neotáčíme!

TIP: Místo džusu můžeme použít čerstvě vylisovanou šťávu z 1½ pomeranče.

Foto: Dr. Oetker

Citrusová marmeláda s levandulí

Vystačí na: asi 4 sklenice à 350 ml

Přísady:

  • 500 g pomerančových plátků
  • 500 g citrónových plátků
  • 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1
  • 1 kg cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  • 1 zarovnaná lžička kyseliny citronové
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 1 zarovnaná KL sušené nebo čerstvé levandule (květ)
  1. Do velkého hrnce vložíme pomerančové a citronové plátky. Přidáme obsah balení Gelfix smíchaný s 2 lžícemi cukru. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. 
  2. Přidáme zbytek cukru, vanilínový cukr, kyselinu citronovou, citronovou kůru a přivedeme k varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut. Přidáme levanduli a odstavíme. 
  3. Na talířek kápneme 1 – 2 lžičky čerstvě uvařené marmelády. Pokud je po vychladnutí marmeláda málo tuhá, vmícháme ještě 1 zarovnanou lžičku kyseliny citronové. 
  4. Případnou pěnu odebereme. Ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku. 

Džemy a marmelády. Dva užitečné tipy

Tip: Marmeláda s květem levandule se hodí na čerstvé pečivo, do dortů a rolád. Vyšleháním několika lžic marmelády se studeným mlékem a kopečkem zmrzliny vytvoříme lahodný osvěžující shake.

Jak filetovat citrusy: Ostrým nožem ořežeme po celém obvodu pomerančovou a citronovou kůru až na dužinu. Podél bílé slupky vykrajujeme plátky tak, abychom získali čistou pomerančovou dužinu.

foto. Dr. Oetker

Zdroj: Wikipedie

Přečtěte si také další články o výrobě domácích džemů a sirupů:

Když džemy, tak domácí! Jak udělat ty nejlepší velmi snadno a rychle?

Jak připravovat domácí džemy pro diabetiky nebo s nižším obsahem cukru. Pektin nebo želírovací přípravky?

Příprava domácích džemů. Víte, jaký je rozdíl mezi želírovacími přípravky?

Inspirujte se originálními recepty na výrobu domácích džemů a sirupů:

Maliny. Je z nich báječný kompot, džem i pečený čaj

Levandule a její použití v kuchyni. Originální recepty a tipy

Recept na báječný levandulový sirup, který připravíte snadno a rychle

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
domácí zmrzlina

Poctivá domácí zmrzlina jako ze staré cukrárny. Recepty našich babiček

Domácí zmrzlina jako z vyhlášené cukrárny. Zvládnete si ji udělat doma sami a není to nic složitého, pokud znáte pár fíglů starých zmrzlinářů. Připravte si podle receptů z poloviny minulého století krémovou vanilkovou, čokoládovou, oříškovou či kávovou. Nebo máte rádi spíše ovocnou, citrónovou a tuti-fruti?