19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík
19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík

Velkeucho.cz » Gastronomie a recepty » Příprava domácích džemů. Víte, jaký je rozdíl mezi želírovacími přípravky?

Příprava domácích džemů. Víte, jaký je rozdíl mezi želírovacími přípravky?

domácí džemy
foto: Pixabay
Sezónní ovoce právě dozrává a teď je ten správný čas na přípravu báječných domácích džemů. Poradíme vám, jak si vybrat ten správný přípravek, abyste je udělali přesně tak, jak chcete. A obsahovaly tolik cukru, kolik si budete přát.

Jaký je rozdíl mezi želírovacím cukrem, Gelfixem a cukrem se stévií?

Nejjednodušší a nejkratší cesta k vysněnému džemu je ovoce zpracovat pomocí moderních želírovacích přípravků. Můžete si vybrat buď Želírovací cukr nebo želírující přípravek Gelfix

Želírovací cukr je už kompletně připravená směs na přípravu džemů, marmelád a želé, ke které přidáte pouze uvedené množství ovoce, smícháte a uvaříte. Odvážíte tedy jen množství ovoce a o nic jiného se starat nemusíte. Podle toho, kolik chcete mít v džemu ovoce, zvolíte buď 2:1 (1 kg ovoce na 1 balení želírovacího cukru, výsledný poměr ovoce je asi 66 %) nebo 3:1 (1,5 kg ovoce na 1 balení želírovacího cukru, výsledný poměr ovoce je pak cca 75 %, tento džem bude tudíž obsahovat méně cukru). 

Pokud chcete mít džem se sníženým obsahem kalorií, který bude vhodný i pro diabetiky, připravte ho pomocí speciálního Želírovacího cukru se stévií.

Ke Gelfixu se kromě ovoce přidává také uvedené množství cukru. Podle toho, kolik cukru chcete, aby džem obsahoval, si vyberete poměr 1:1 (džem bude obsahovat 50 % ovoce), 2:1 (džem bude obsahovat 66 % ovoce) nebo 3:1 (džem bude obsahovat 73 % ovoce). 

Na výsledný džem nemá vliv, jestli použijete želírovací cukr nebo želírovací přípravek. S želírovacím cukrem bude ale jeho příprava jednodušší a rychlejší. Pokud zvolíte Gelfix, můžete si navíc vybrat, jaký druh cukru použijete – bílý řepný, hnědý řepný, ale i třtinový nebo kokosový.

4 důvody, proč připravovat domácí džemy pomocí moderních želírovacích přípravků 

1/ Ovoce se s nimi vaří jen 5 až 6 minut, proto nedochází k velké ztrátě vitamínů. 

2/ Rychlost a jednoduchost přípravy.

3/ Marmelády a džemy při správném použití želírovacích přípravků a uchování v dobře uzavřených sklenicích neplesniví a vynikající chuť si zachovají nejméně do další sezóny. 

4/ Můžete si zvolit nejen druh ovoce, ze kterého budete vyrábět džemy, marmelády nebo želé, ale i kolik cukru budou obsahovat. Nic složitě nepočítáte, jen jednoduše vyberete přípravek 1:1, 2:1 nebo 3:1.

Zdroj: Wikipedie

Zajímavé odkazy

Přečtěte si také další rady a tipy, jak připravit nejlepší domácí džemy a inspirujte se originálními recepty.

Když džemy, tak domácí! Jak udělat ty nejlepší velmi snadno a rychle?

3 netradiční recepty na třešňový džem a želé. S vanilkou, badyánem, medem, chilli nebo s pepřem

Džemy a marmelády. 20 super tipů, rad a triků, jak udělat ty nejlepší domácí

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
domácí zmrzlina

Poctivá domácí zmrzlina jako ze staré cukrárny. Recepty našich babiček

Domácí zmrzlina jako z vyhlášené cukrárny. Zvládnete si ji udělat doma sami a není to nic složitého, pokud znáte pár fíglů starých zmrzlinářů. Připravte si podle receptů z poloviny minulého století krémovou vanilkovou, čokoládovou, oříškovou či kávovou. Nebo máte rádi spíše ovocnou, citrónovou a tuti-fruti?