19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík
19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík

Gastronomie a recepty

domácí zmrzlina

Poctivá domácí zmrzlina jako ze staré cukrárny. Recepty našich babiček

Domácí zmrzlina jako z vyhlášené cukrárny. Zvládnete si ji udělat doma sami a není to nic složitého, pokud znáte pár fíglů starých zmrzlinářů. Připravte si podle receptů z poloviny minulého století krémovou vanilkovou, čokoládovou, oříškovou či kávovou. Nebo máte rádi spíše ovocnou, citrónovou a tuti-fruti?

domácí zmrzlina

Poctivá domácí zmrzlina jako ze staré cukrárny. Recepty našich babiček

Domácí zmrzlina jako z vyhlášené cukrárny. Zvládnete si ji udělat doma sami a není to nic složitého, pokud znáte pár fíglů starých zmrzlinářů. Připravte si podle receptů z poloviny minulého století krémovou vanilkovou, čokoládovou, oříškovou či kávovou. Nebo máte rádi spíše ovocnou, citrónovou a tuti-fruti?

maliny

Maliny. Je z nich báječný kompot, džem i pečený čaj

Maliny jsou velmi zdravým a chutným letním ovocem s širokým využitím nejen v kuchyni. Kromě jiného obsahují velké množství vitaminu C a železa. Kdo chce zpomalit proces stárnutí a pokusit se vyhnout degenerativním chorobám, pak s tím mohou pomoci právě maliny.

Jednoduchý recept na neobyčejné sicilské pečivo Pasticciotto. Peče se od roku 1745!

Tenhle recept doporučujeme vyzkoušet! Pasticciotto je tradiční italské pečivo, které má mnoho regionálních podob. Peče se pravděpodobně už od roku 1745. Můžete ho naplnit sladkou nebo slanou náplní, Italové do něho často dávají riccottu. Náš recept je nasladko s náplní ze Zlatého klasu. Pokud nemáte oválné formičky, vůbec to nevadí, můžete použít třeba ty na muffiny. 

Smažené tvarůžky

Recept na smažené tvarůžky s opečenými brambůrky a domácí tatarkou

Tradiční olomoucké tvarůžky neboli tvargle pochází z Velké Bystřice, kde zrají pod valenými klenbami v kamenných sklepích. Jsou vyráběny řemeslně a s velkým podílem ruční práce. Odměnou za to je výjimečná chuť a jemná konzistence. Připravte si je podle receptu z Regionální potraviny osmažené v trojobalu, s brambory a domácí tatarskou omáčkou.

Možná znáte mechový dort. Podle jednoho receptu jsme ho v redakci pekli, ale ve finále se nám zdál moc suchý a na naše vytříbené chuťové buňky tam bylo málo krému a ovoce. Tak jsme si pro vás připravili jeho vylepšenou verzi a nazvali jsme ho „Pohádkový dort z mechu a kapradí“. Je vynikající a garantujeme, že ze stolu zmizí rychlostí blesku!
Tenhle recept doporučujeme vyzkoušet! Pasticciotto je tradiční italské pečivo, které má mnoho regionálních podob. Peče se pravděpodobně už od roku 1745. Můžete ho naplnit sladkou nebo slanou náplní, Italové do něho často dávají riccottu. Náš recept je nasladko s náplní ze Zlatého klasu. Pokud nemáte oválné formičky, vůbec to nevadí, můžete použít třeba ty na muffiny. 
Tradiční olomoucké tvarůžky neboli tvargle pochází z Velké Bystřice, kde zrají pod valenými klenbami v kamenných sklepích. Jsou vyráběny řemeslně a s velkým podílem ruční práce. Odměnou za to je výjimečná chuť a jemná konzistence. Připravte si je podle receptu z Regionální potraviny osmažené v trojobalu, s brambory a domácí tatarskou omáčkou.