Hodí se k ochucení omáček, polévek, ryb, dušených jídel a pokrmů ze sekaného masa. Levandulový čaj je osvědčeným prostředkem na nervy, pomáhá zvládnout stresové situace i migrénu. Květy levandule se přidávají do džemů, vyrábí se z nich levandulový ocet a můžete je i kandovat.
Levandule je rostlina, která velmi dobře snáší sucho, proto jí bude dobře i na vašich zahrádkách. I když ji zapomenete zalít, pravděpodobně se nic nestane. Nejlépe se levanduli daří v lehkých hlinitopísčitých, písčitých nebo štěrkovitých a dobře odvodněných půdách. Zasaďte si ji na slunné místo s dobrou cirkulací vzduchu a každým rokem se vám odmění krásnými fialovými květy a nádhernou vůní.
Nať, vrcholky výhonů a květy levandule se sbírají od června do srpna. Jak uchovat chuť a vůni této úžasné bylinky a mít ji pak po ruce po celý další rok? Udělejte si třeba meruňkový džem, třešňový sirup, citrusovou marmeládu s levandulí nebo levandulové želé, levandulový ocet či kandované levandulové květy na ozdobení dortů a sladkých moučníků.
Levandule v kuchyni
Meruňkový džem s levandulí
- Vystačí na: asi 3 sklenice à 375 ml
- Doba přípravy: asi 25 minut
Přísady:
- 1 kg meruněk očištěných, odpeckovaných a nakrájených na malé kousky
- 4 zarovnané kávové lžičky čerstvých levandulových kvítků
- 1 balíček Gelfixu Super 3:1
- 350 g cukru
Příprava:
- Do velkého hrnce vložíme meruňky a levandulové kvítky. Obsah balíčku Gelfix Super 3:1 smícháme s 2 polévkovými lžícemi cukru a přidáme k ovoci. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme.
- Přidáme zbytek cukru a přivedeme do varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1- 2 kávové lžičky právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme ještě 2 zarovnané kávové lžičky kyseliny citrónové.
- Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Tip: Namísto čerstvých levandulových kvítků můžeme použít 2 kávové lžičky sušených kvítků. Místo meruněk můžeme použít nektarinky.

Třešňový sirup s levandulí
- Doba přípravy: asi 40 minut
- Vystačí na: 2 l sirupu
Přísady:
- 750 g odpeckovaných třešní
- 500 ml vody
- asi 50 g levandulových květů
- 750 g třtinového cukru
- ½ balíčku Sirupfixu Dr. Oetker
- 2 chemicky neošetřené citróny
Příprava:
- Na přípravu sirupu třešně vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a asi 10 minut povaříme. Odstavíme, necháme zchladnout a pomocí mixéru rozmixujeme. Poté přidáme levandulové květy, cukr, Sirup-fix a na plátky nakrájené citróny a uložíme přes noc do chladničky.
- Druhý den scedíme přes sítko. Sirup přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Odebereme případnou pěnu a horký sirup nalijeme do sterilních a nahřátých lahví. Láhve uzavřeme pečlivě víčkem a asi na 20 minut je dáme naležato.

Citrusová marmeláda s levandulí
- Doba přípravy: asi 45 minut
- Vystačí na: asi 4 sklenice à 350 ml
Přísady:
- 500 g pomerančových plátků
- 500 g citrónových plátků
- 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1
- 1 kg cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 zarovnaná kávová lžička kyseliny citronové
- kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 1 zarovnaná kávová lžička sušené nebo čerstvé levandule (květ)
Příprava:
- Do velkého hrnce vložíme pomerančové a citronové plátky. Přidáme obsah balení Gelfix smíchaný s 2 polévkové lžíce cukru. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme.
- Přidáme zbytek cukru, vanilínový cukr, kyselinu citronovou, citronovou kůru a přivedeme k varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut. Přidáme levanduli a odstavíme.
- Na talířek kápneme 1 – 2 kávové lžičky čerstvě uvařené marmelády. Pokud je po vychladnutí marmeláda málo tuhá, vmícháme ještě 1 zarovnanou lžičku kyseliny citronové.
- Případnou pěnu odebereme. Ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Tip: Marmeláda s květem levandule se hodí na čerstvé pečivo, do dortů a rolád. Vyšleháním několika lžic marmelády se studeným mlékem a kopečkem zmrzliny vytvoříme lahodný osvěžující shake.
Filetování citrusů: Ostrým nožem ořežeme po celém obvodu pomerančovou a citronovou kůru až na dužinu. Podél bílé slupky vykrajujeme plátky tak, abychom získali čistou pomerančovou dužinu.

Kandované květy levandule
Pokud rádi pečete a zdobíte dorty a sladké moučníky, pak kandované květy levandule na nich budou vypadat fantasticky. Zvláště vyniknou v kombinaci s bílým krémem.
V receptu si množství vody a cukru upravte podle toho, kolik květů chcete kandovat. Musí být v roztoku zcela ponořené.
V hrnci v 1 litru vody nebo v ovocném džusu rozpustíme 1 kg cukru. Do cukerného roztoku vložíme květy levandule, krátce povaříme a necháme proslazovat 24 hodin. Pak sušíme v sušičce na ovoce.
Recept na levandulový ocet
Levandulový ocet se používá k ochucení salátů, marinád a do omáček.
Jako základ použijeme vinný nebo jablečný ocet. Do čisté lahve vložíme čerstvě nasekané květy levandule, zalijeme teplým (ne horkým!) octem a zazátkujeme. Lahev postavíme na parapet a necháme ji tam 2 týdny. Každý den protřepeme. Pak ochutnáme. Pokud chceme mít výraznější chuť, přecedíme a ještě jednou opakujeme celý proces. Hotový ocet přecedíme, vložíme do lahve celou snítku levandule, hezky to bude vypadat a budeme vědět, jaký ocet v ní máme.
Recept z květů levandule. Levandulové želé
Méně známý způsob, jak uchovat chuť a vůni levandule, je příprava lahodného bylinkového želé. Přidat ho můžeme třeba do bílého jogurtu a dostaneme velmi osvěžující svačinku.
Přísady:
- 4 lžíce čerstvých květů levandule
- 3/4 litru jablečného moštu
- šťáva z 1 citrónu
- 1 kg želírovacího cukru 2:1
Příprava:
Květy nasekáme a dáme přes noc vylouhovat do jablečného moštu.
Druhý den přivedeme k varu. Květy můžeme ponechat v želé nebo směs přecedit přes síto a květy odstranit. Je to na nás, obojí je možné.
Do směsi přidáme šťávu z citrónu a želírovací cukr. Vaříme asi 4 minuty.
Nalijeme do čistých zavařovacích lahví, zavíčkujeme a sklenice na 5 minut obrátíme dnem vzhůru.
Ještě jeden tip k nezaplacení!
Máte děravou paměť? Pomůže vám levandule
Známý bylinkář Matthioli doporučoval přidávat levanduli do vína, prý navrací paměť.
Zdroj: Život s bylinkami (nakladatelství Svojtka, 2012), Bylinkový receptář (Dionýz Dugas), Bylinář (Lesley Bremnessová), Wikipedie
Přečtěte si také:
O použití levandule v kosmetice
Jak nejlépe nasušit květy i listy, co z nich vyrobit a recept na pot-pourri
Recept na báječný levandulový sirup, který připravíte snadno a rychle