19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík
19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík

Velkeucho.cz » Gastronomie a recepty » Levandule a její použití v kuchyni. Originální recepty a tipy

Levandule a její použití v kuchyni. Originální recepty a tipy

Levandule
foto: Pixabay
Levandule (Lavandula angustifolia) se používá hlavně v kosmetice, ale svoje nezastupitelné místo má také v kuchyni.

Hodí se k ochucení omáček, polévek, ryb, dušených jídel a pokrmů ze sekaného masa. Levandulový čaj je osvědčeným prostředkem na nervy, pomáhá zvládnout stresové situace i migrénu. Květy levandule se přidávají do džemů, vyrábí se z nich levandulový ocet a můžete je i kandovat.

Levandule je rostlina, která velmi dobře snáší sucho, proto jí bude dobře i na vašich zahrádkách. I když ji zapomenete zalít, pravděpodobně se nic nestane. Nejlépe se levanduli daří v lehkých hlinitopísčitých, písčitých nebo štěrkovitých a dobře odvodněných půdách. Zasaďte si ji na slunné místo s dobrou cirkulací vzduchu a každým rokem se vám odmění krásnými fialovými květy a nádhernou vůní. 

Nať, vrcholky výhonů a květy levandule se sbírají od června do srpna. Jak uchovat chuť a vůni této úžasné bylinky a mít ji pak po ruce po celý další rok? Udělejte si třeba meruňkový džem, třešňový sirup, citrusovou marmeládu s levandulí nebo levandulové želé, levandulový ocet či kandované levandulové květy na ozdobení dortů a sladkých moučníků.

Levandule v kuchyni

Meruňkový džem s levandulí

  • Vystačí na: asi 3 sklenice à 375 ml
  • Doba přípravy: asi 25 minut

Přísady:

  • 1 kg meruněk očištěných, odpeckovaných a nakrájených na malé kousky 
  • 4 zarovnané kávové lžičky čerstvých levandulových kvítků
  • 1 balíček Gelfixu Super 3:1
  • 350 g cukru 

Příprava:

  1. Do velkého hrnce vložíme meruňky a levandulové kvítky. Obsah balíčku Gelfix Super 3:1 smícháme s 2 polévkovými lžícemi cukru a přidáme k ovoci. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. 
  2. Přidáme zbytek cukru a přivedeme do varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1- 2 kávové lžičky právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme ještě 2 zarovnané kávové lžičky kyseliny citrónové.  
  3. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

Tip: Namísto čerstvých levandulových kvítků můžeme použít 2 kávové lžičky sušených kvítků. Místo meruněk můžeme použít nektarinky.

levandule
foto: Dr.Oetker

Třešňový sirup s levandulí 

  • Doba přípravy: asi 40 minut
  • Vystačí na: 2 l sirupu  

Přísady:

  • 750 g odpeckovaných třešní
  • 500 ml vody
  • asi 50 g levandulových květů 
  • 750 g třtinového cukru
  • ½  balíčku Sirupfixu Dr. Oetker
  • 2 chemicky neošetřené citróny

Příprava:

  1. Na přípravu sirupu třešně vložíme do hrnce a zalijeme vodou. Přivedeme k varu a asi 10 minut povaříme. Odstavíme, necháme zchladnout a pomocí mixéru rozmixujeme. Poté přidáme levandulové květy, cukr, Sirup-fix a na plátky nakrájené citróny a uložíme přes noc do chladničky.  
  2. Druhý den scedíme přes sítko. Sirup přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Odebereme případnou pěnu a horký sirup nalijeme do sterilních a nahřátých lahví. Láhve uzavřeme pečlivě víčkem a asi na 20 minut je dáme naležato.
levandule
foto: Dr.Oetker

Citrusová marmeláda s levandulí

  • Doba přípravy: asi 45 minut
  • Vystačí na: asi 4 sklenice à 350 ml

Přísady:

  • 500 g pomerančových plátků
  • 500 g citrónových plátků
  • 1 balíček Gelfixu Klasik 1:1
  • 1 kg cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru 
  • 1 zarovnaná kávová lžička kyseliny citronové 
  • kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 1 zarovnaná kávová lžička sušené nebo čerstvé levandule (květ)

Příprava:

  1. Do velkého hrnce vložíme pomerančové a citronové plátky. Přidáme obsah balení Gelfix smíchaný s 2 polévkové lžíce cukru. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. 
  2. Přidáme zbytek cukru, vanilínový cukr, kyselinu citronovou, citronovou kůru a přivedeme k varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut. Přidáme levanduli a odstavíme. 
  3. Na talířek kápneme 1 – 2 kávové lžičky čerstvě uvařené marmelády. Pokud je po vychladnutí marmeláda málo tuhá, vmícháme ještě 1 zarovnanou lžičku kyseliny citronové. 
  4. Případnou pěnu odebereme. Ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku. 

Tip: Marmeláda s květem levandule se hodí na čerstvé pečivo, do dortů a rolád. Vyšleháním několika lžic marmelády se studeným mlékem a kopečkem zmrzliny vytvoříme lahodný osvěžující shake.

Filetování citrusů: Ostrým nožem ořežeme po celém obvodu pomerančovou a citronovou kůru až na dužinu. Podél bílé slupky vykrajujeme plátky tak, abychom získali čistou pomerančovou dužinu.

levandule
foto: Dr.Oetker

Kandované květy levandule

Pokud rádi pečete a zdobíte dorty a sladké moučníky, pak kandované květy levandule na nich budou vypadat fantasticky. Zvláště vyniknou v kombinaci s bílým krémem.

V receptu si množství vody a cukru upravte podle toho, kolik květů chcete kandovat. Musí být v roztoku zcela ponořené.

V hrnci v 1 litru vody nebo v ovocném džusu rozpustíme 1 kg cukru. Do cukerného roztoku vložíme květy levandule, krátce povaříme a necháme proslazovat 24 hodin. Pak sušíme v sušičce na ovoce.

Recept na levandulový ocet

Levandulový ocet se používá k ochucení salátů, marinád a do omáček.

Jako základ použijeme vinný nebo jablečný ocet. Do čisté lahve vložíme čerstvě nasekané květy levandule, zalijeme teplým (ne horkým!) octem a zazátkujeme. Lahev postavíme na parapet a necháme ji tam 2 týdny. Každý den protřepeme. Pak ochutnáme. Pokud chceme mít výraznější chuť, přecedíme a ještě jednou opakujeme celý proces. Hotový ocet přecedíme, vložíme do lahve celou snítku levandule, hezky to bude vypadat a budeme vědět, jaký ocet v ní máme.

Recept z květů levandule. Levandulové želé

Méně známý způsob, jak uchovat chuť a vůni levandule, je příprava lahodného bylinkového želé. Přidat ho můžeme třeba do bílého jogurtu a dostaneme velmi osvěžující svačinku.

Přísady:

  • 4 lžíce čerstvých květů levandule
  • 3/4 litru jablečného moštu
  • šťáva z 1 citrónu
  • 1 kg želírovacího cukru 2:1

Příprava:

Květy nasekáme a dáme přes noc vylouhovat do jablečného moštu.

Druhý den přivedeme k varu. Květy můžeme ponechat v želé nebo směs přecedit přes síto a květy odstranit. Je to na nás, obojí je možné.

Do směsi přidáme šťávu z citrónu a želírovací cukr. Vaříme asi 4 minuty.

Nalijeme do čistých zavařovacích lahví, zavíčkujeme a sklenice na 5 minut obrátíme dnem vzhůru.

Ještě jeden tip k nezaplacení!

Máte děravou paměť? Pomůže vám levandule

Známý bylinkář Matthioli doporučoval přidávat levanduli do vína, prý navrací paměť. 

Zdroj: Život s bylinkami (nakladatelství Svojtka, 2012), Bylinkový receptář (Dionýz Dugas), Bylinář (Lesley Bremnessová), Wikipedie

Přečtěte si také:

O použití levandule v kosmetice

Jak nejlépe nasušit květy i listy, co z nich vyrobit a recept na pot-pourri

Recept na báječný levandulový sirup, který připravíte snadno a rychle

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
domácí zmrzlina

Poctivá domácí zmrzlina jako ze staré cukrárny. Recepty našich babiček

Domácí zmrzlina jako z vyhlášené cukrárny. Zvládnete si ji udělat doma sami a není to nic složitého, pokud znáte pár fíglů starých zmrzlinářů. Připravte si podle receptů z poloviny minulého století krémovou vanilkovou, čokoládovou, oříškovou či kávovou. Nebo máte rádi spíše ovocnou, citrónovou a tuti-fruti?