19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík
19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík

Velkeucho.cz » Gastronomie a recepty » Maliny. Je z nich báječný kompot, džem i pečený čaj

Maliny. Je z nich báječný kompot, džem i pečený čaj

maliny
foto: Pixabay
Maliny jsou velmi zdravým a chutným letním ovocem s širokým využitím nejen v kuchyni. Kromě jiného obsahují velké množství vitaminu C a železa. Kdo chce zpomalit proces stárnutí a pokusit se vyhnout degenerativním chorobám, pak s tím mohou pomoci právě maliny.

Maliny v boji proti stárnutí

Maliny mají antioxidační účinky, které organismus potřebuje na zpomalení procesu stárnutí. Jsou skvělou prevencí proti degenerativním chorobám jako je třeba obávaný Alzheimer. Díky vysokému obsahu vitaminu C jejich konzumace posílí imunitu a urychlí hojení ran. Maliny pomáhají snížit hladinu cholesterolu v krvi a tím i riziko infarktu. Najdeme v nich poměrně velké množství kyseliny acetylsalicylové, která mírní bolesti kloubů a svalů hlavně revmatického původu. Obsahují také vápník, bez kterého by nebyly v kondici kosti ani zuby. 

Maliny v kuchyni

Využití malin v kuchyni je velmi široké. Čerstvé je můžete přidat do snídaňových kaší, smoothie, jogurtu nebo mléčných koktejlů, použít je na ozdobu dortů a do pečených moučníků. Méně obvyklé je pak použití do zeleninových salátů nebo pomazánek. Pokud je chcete uchovat, pak vynikající je malinový džem, sirup nebo kompot. Dají se ale také krásně usušit a sušené je pak přidávat do kaší po celý rok. Sušené maliny můžete nadrtit a zdobit jimi, dorty, zmrzliny i poháry. Z malin se dělá také malinový ocet, který se báječně hodí jako zálivka do salátů.

5 inspirativních receptů, jak je nejlépe zakonzervovat a uchovat do další sklizně. Jednoduše, rychle a hlavně nesmírně chutně. Připravte si z nich malinový francouzský džem podle receptu ze staré kuchařky, rychlý kompot, lahodný džem se skořicí nebo mátou a limetkou a voňavý pečený čaj s kořením.

Kompot rychle a jednoduše

  • 1 kg malin
  • 500 g cukru
  • 1 litr vody

Maliny očistíte a naskládáte do sklenic. 

Cukr svaříte s vodou a roztok necháte vychladnout. Poté maliny zalijete až po okraj sklenice. 

Sterilujete při 80 °C 15 minut.

Malinový džem s mátou a limetkou

  • 1 kg malin
  • 500 g cukru krystal
  • 1/2 sáčku Pektinu Dr. Oetker
  • 2 lžičky kyseliny citrónové 
  • šťáva z 1 limetky
  • 15 lístků máty

Maliny omyjete, rozmixujete a směs propasírujete, abyste získali čistou malinovou šťávu bez peciček.

Šťávu dáte do hrnce a přivedete k varu. Přidáte k ní mátové lístky nakrájené nadrobno.

Polovinu sáčku pektinu smícháte se 2 lžícemi cukru a 2 lžičkami kyseliny a přidáte k malinám. Za stálého míchání přivedete k varu a 1 minutu důkladně povaříte.

Přidáte zbývající cukr a opět přivedete k varu. Povaříte minimálně 5 minut.

Na závěr ještě přidáte šťávu z 1 limetky. 

Horký džem plníte do připravených sklenic. Sklenice důkladně uzavřete a otočíte alespoň na 5 minut dnem vzhůru.

maliny
foto: Dr. Oetker

Malinový francouzský džem

  • 1 kg malin
  • 500 g cukru

Umyté maliny nasypete po vrstvách do hrnce. Zasypete vrstvou cukru. Dáte na 2 dny do lednice.

Rozvaříte. Procedíte přes husté sítko, aby se odstranila jadérka. Maliny dáte znovu vařit a vaříte do zhoustnutí.

Malinový džem se skořicí 

  • 1 kg očištěných malin 
  • 1 balíček skořicového cukru 
  • 1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1
  • kyselina citrónová

Maliny rozmixujete ručním ponorným mixérem. Ve velkém hrnci důkladně promícháte ovocný protlak, skořicový cukr a želírovací cukr. Za stálého míchání přivedete k varu a důkladně povaříte minimálně 5 minut.

Na talířek kápnete 1- 2 lžičky právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháte 2 zarovnané lžičky kyseliny citrónové. 

Džem ihned plníte až po okraj do připravených sklenic. Uzavřete víčkem, obrátíte dnem vzhůru a po dobu asi 5 minut necháte stát na víčku.

maliny
foto: Dr. Oetker

Pečený čaj s kořením

  • 250 g malin
  • 400 g jablek
  • 300 g hrušek
  • 1 pomeranč
  • 1 citrón
  • 450 g cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 4 kusy hřebíčku
  • 120 ml rumu

Troubu předehřejete na 200 °C.

Z jablek a hrušek odstraníte jadřince a se slupkou je nakrájíte na kousky. Pomeranč oloupete a nakrájíte na kousky. Z citrónu vymačkáte šťávu. Vše dáte do pekáče, přisypete maliny, skořici, hřebíčky, rum a cukr. Směs důkladně promícháte.

Pekáč přiklopíte pokličkou, vložíte do trouby a pečete asi 30 minut. Během pečení 3x promícháte. Poté pokličku sundáte a dopečete odkryté ještě dalších 15 minut.

Směs naplníte do sklenic, uzavřete a na 15 minut otočíte dnem vzhůru. Případně můžete sterilovat při 80 °C 10 minut.

Zdroj: Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (1960), Wikipedie

Čtěte také:

Čerstvé třešně bychom si měli dopřát v míře vrchovaté. Co dobrého z nich připravit, když je všechny nesníte? 

Levandule a její použití v kuchyni. Originální recepty a tipy

Recept na báječný levandulový sirup, který připravíte snadno a rychle

Měsíček lékařský je bylina téměř zázračná. S čím pomůže a jak ho zpracovat

Když džemy, tak domácí! Jak udělat ty nejlepší velmi snadno a rychle?

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
domácí zmrzlina

Poctivá domácí zmrzlina jako ze staré cukrárny. Recepty našich babiček

Domácí zmrzlina jako z vyhlášené cukrárny. Zvládnete si ji udělat doma sami a není to nic složitého, pokud znáte pár fíglů starých zmrzlinářů. Připravte si podle receptů z poloviny minulého století krémovou vanilkovou, čokoládovou, oříškovou či kávovou. Nebo máte rádi spíše ovocnou, citrónovou a tuti-fruti?