19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík
19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík

Velkeucho.cz » Gastronomie a recepty » Jak připravovat domácí džemy pro diabetiky nebo s nižším obsahem cukru. Pektin nebo želírovací přípravky?

Jak připravovat domácí džemy pro diabetiky nebo s nižším obsahem cukru. Pektin nebo želírovací přípravky?

džemy
foto: Pixabay
Domácí džemy. Víte, co je pektin, proč je pro přípravu domácích džemů důležitý a k jakému ovoci se přidává? Co kyselina citrónová? A také poradíme, jak udělat ten nejlepší džem pro diabetiky.

Domácí džemy

Pektin versus moderní želírovací přípravky

Záleží na každém jednotlivci, jaký způsob výroby marmelád a džemů si vybere a jakou cestou půjde. K ovoci můžete přidat cukr a pektin nebo vám k cíli pomůžou moderní želírovací přípravky. Pektin se přidává k těm druhům ovoce, které ho samy o sobě moc neobsahují, tudíž by džem neztuhl. Nejlépe se želíruje ovoce, které má vyšší obsah pektinů. Nejvyšší množství mají například citrusové plody, jablka, rybíz a angrešt. Naopak nejnižší obsah pektinů mají třešně, višně, jahody a zralé meruňky.

Co je to pektin

Pektin je enzym, který ve větší nebo menší míře obsahuje každé ovoce. Čím je ovoce zralejší, tím méně pektinu obsahuje, proto ho při přípravě džemů a marmelád k ovoci přidáváme. Pektiny se více aktivují v kyselém prostředí, doporučuje se tedy během přípravy přidat kyselinu citrónovou nebo citrónovou šťávu. Kyselina citrónová působí zároveň jako antioxidant a díky ní bude mít džem také hezčí a stálejší barvu. Kyselina citrónová zároveň vytvoří optimální prostředí, které zabraňuje tvorbě některých patogenů a nežádoucích bakterií.

Jak mít přípravu domácích džemů pod kontrolou na 100 %

Pektin si k přípravě domácích džemů a marmelád vybírají hlavně ti, kteří si chtějí dělat džemy a marmelády podle vlastní představy a nechtějí v nich mít konzervační přípravek sorban, který obsahuje například Gelfix 2:1 a 3:1 a želírovací cukry. Místo kyseliny citrónové chtějí používat citrónovou šťávu a zvolit svůj oblíbený druh cukru. S pektinem tedy mají vše pod kontrolou a ve vlastní režii. 

Jaké želírovací přípravky použít při výrobě domácích džemů vhodných pro diabetiky nebo pokud chcete, aby měly méně kalorií? 

Pro diabetiky budete vybírat ty, které mají v hotovém džemu či marmeládě nižší obsah sacharidů. Je to tedy například želírovací cukr se stévií nebo želírovací cukr 3:1, ve kterému budete mít 1,5 kg ovoce na 500 g želírovacího cukru, výsledný poměr ovoce pak bude asi 75 %, tento džem bude tudíž obsahovat méně cukru. Tyto cukry jsou vhodné nejen pro diabetiky, ale také pro ty, kteří chtějí mít džemy méně kalorické.

Jen tak na okraj. Víte, jaký je rozdíl mezi džemem, marmeládou, rosolem a želé?

Marmeláda (podle norem EU) musí obsahovat minimálně 1/5 citrusů. Džem může být nazýván džemem, pokud obsahuje aspoň 35 % ovoce a jsou v něm kousky plodů. Když je v něm ovoce více, výrobci k označení džem ještě přidají „extra“ nebo „výběrový“. Pokud v produktu nejsou kousky ovoce, ale je vyrobený ze šťávy, pak je to rosol nebo želé.

Co je to, když to není džem ani marmeláda? Pak takový výrobek producenti označují jako „ovocná nebo lesní směs“.

3 + 1 recept na džemy a čatní s nižším obsahem cukru, které jsou vhodné také pro diabetiky

Vrstvený džem z ostružin a nektarinek 

  • Doba přípravy: asi 40 minut
  • Vystačí na: asi 5 sklenic à 200 ml 

Přísady:

Na ostružinový džem:

  • 500 g ostružin
  • 40 g kyseliny citrónové                             
  • ½ balíčku Želírovacího cukru se stévií Dr. Oetker

Na nektarinkový džem:

  • 450 g oloupaných a odpeckovaných nektarinek
  • šťáva z poloviny citrónu
  • 40 g kyseliny citrónové   
  • ½ balíčku Želírovacího cukru se stévií

Příprava:

  1. Na přípravu ostružinového džemu vložíme ostružiny do hrnce. Přidáme kyselinu a ½  balíčku želírovacího cukru se stévií a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. 
  2. Na talířek kápneme 1-2 lžičky právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme 2 zarovnané lžičky kyseliny citrónové. 
  3. Odebereme případnou pěnu a naplníme sklenice do poloviny džemem a necháme džem asi 35 minut zatuhnout.
  4. Na přípravu nektarinkového džemu nektarinky nakrájíme na malé kousky a vložíme je do hrnce. Přidáme citrónovou šťávu, kyselinu a ½ balíčku želírovacího cukru se stévií a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut.
  5. Na talířek kápneme 1-2 lžičky právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme 2 zarovnané lžičky kyseliny citrónové. 

 Odebereme případnou pěnu a opatrně nalijeme na ostružinový džem. Sklenice uzavřeme víčkem, ale neotáčíme!!!  

džemy
foto: Dr. Oetker

Meruňkovo-nektarinkový džem se sektem

  • Vystačí na: asi 5 sklenic à 350 ml
  • Doba přípravy: asi 30 minut

Přísady:

  • 600 g meruněk (očištěných a odpeckovaných)
  • 600 g nektarinek (očištěných a odpeckovaných)
  • 200 ml sektu
  • 1 balení Želírovacího cukru Super 3 : 1

Příprava: 

1. Na přípravu džemu meruňky a nektarinky ve velkém hrnci pomocí ponorného mixéru částečně rozmixujeme. Přidáme sekt a želírovací cukr. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. 

2. Na talířek kápneme 1–2 lžičky právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme ještě 2 zarovnané lžičky kyseliny citrónové. 

3. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

TIP: Sekt můžeme nahradit grepovým džusem.

džemy
foto: Dr. Oetker

Rybízový džem s třešněmi

  • Doba přípravy: asi 30 minut
  • Vystačí na: asi 5 sklenic à 200 ml 

Přísady:

  • 600 ml šťávy z červeného rybízu
  • 400 g odpeckovaných třešní
  • 1 balíček Želírovacího cukru se stévií

Příprava:

  1. Na přípravu džemu smícháme v hrnci šťávu s třešněmi. Přidáme želírovací cukr se stévií a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut.
  2. Na talířek kápneme 1-2 KL právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme 2 zarovnané lžičky kyseliny citrónové. 
  3. Případnou pěnu odebereme a plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme pečlivě víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku. 

Cibulové čatní

  • Doba přípravy: asi 40 minut
  • Vystačí na: asi 6 sklenic à 200 ml 

Přísady:

  • 700 g červené cibule (oloupané a nakrájené na tenká půlkolečka)
  • 3 stroužky rozetřeného česneku
  • 3 balíčky Třtinového karamelového cukru
  • 2 zarovnané KL soli
  • ½ KL bílého mletého pepře
  • ½ KL tymiánu
  • 3 PL olivového oleje
  • 3 PL tmavého balzamikového octa
  • 100 ml Portského vína
  • 1 balíček Želírovacího cukru se stévií

Příprava:

  1. Na přípravu čatní vložíme do hrnce cibuli. Přidáme česnek, karamelový cukr, sůl, pepř, tymián, olej, ocet, víno a želírovací cukr se stévií a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut.
  2. Případnou pěnu odebereme a plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme pečlivě víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku. 

Tip: Čatní se hodí ke grilovaným a pečeným masům, sekané, na topinky, k těstovinám nebo na dochucení omáček a jiných pokrmů.

foto: Dr. Oetker

Rada na závěr

Džemy pro diabetiky i ty méně kalorické s nižším obsahem cukru nemusíte dělat jen podle publikovaných receptů, ale můžete si je připravovat z jakéhokoliv ovoce podle vlastního receptu, pokud si vyberete želírovací cukr, kde bude podíl ovoce 3 díly k 1 dílu cukru nebo želírovací cukr se stévií.

Zdroj: Dr. Oetker, Wikipedie

Čtěte také:

Když džemy, tak domácí! Jak udělat ty nejlepší velmi snadno a rychle?

Maliny. Je z nich báječný kompot, džem i pečený čaj

Příprava domácích džemů. Víte, jaký je rozdíl mezi želírovacími přípravky?

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
domácí zmrzlina

Poctivá domácí zmrzlina jako ze staré cukrárny. Recepty našich babiček

Domácí zmrzlina jako z vyhlášené cukrárny. Zvládnete si ji udělat doma sami a není to nic složitého, pokud znáte pár fíglů starých zmrzlinářů. Připravte si podle receptů z poloviny minulého století krémovou vanilkovou, čokoládovou, oříškovou či kávovou. Nebo máte rádi spíše ovocnou, citrónovou a tuti-fruti?