19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík
19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík

Velkeucho.cz » Gastronomie a recepty » Poctivá domácí zmrzlina jako ze staré cukrárny. Recepty našich babiček

Poctivá domácí zmrzlina jako ze staré cukrárny. Recepty našich babiček

domácí zmrzlina
foto: Pixabay
Domácí zmrzlina jako z vyhlášené cukrárny. Zvládnete si ji udělat doma sami a není to nic složitého, pokud znáte pár fíglů starých zmrzlinářů. Připravte si podle receptů z poloviny minulého století krémovou vanilkovou, čokoládovou, oříškovou či kávovou. Nebo máte rádi spíše ovocnou, citrónovou a tuti-fruti?

Udělat si poctivou domácí zmrzlinu zvládnete bez použití zmrzlinovače a nebudete k tomu potřebovat žádné zvláštní vybavení, vše máte určitě doma. Hotovo budete mít za chvíli a za zlomek ceny, než dnes stojí kopeček v cukrárně. Že jste ještě nikdy zmrzlinu doma nedělali? Jděte do toho, není se čeho bát! Kdo ji jednou sám udělá, bude ji dělat už navždy a také zkoušet další a další příchutě nebo experimentovat a vytvářet svoje originální recepty. 

Zapátrali jsme ve starých knihách a našli recepty z poloviny minulého století. Takto dělávaly zmrzliny naše babičky a maminky.  

Něco málo z historie – první zmrzlina

Už starověcí Egypťané a Řekové konzumovali ovocné šťávy chlazené ledem. Recepty na zmrzlinu vyrobenou z mléka pravděpodobně přivezl do Evropy z Mongolska a Číny Marco Polo. Zmrzlina podobná té dnešní se začala vyrábět v Římě roku 1550. Jistý Blasius Villafranca připravil zmraženou krémovou směs, kterou si ale mohli dovolit jen bohatí lidé z vyšší společnosti.

Průmyslově vyráběné zmrzliny versus domácí

První průmyslově vyrobená zmrzlina se datuje do roku 1851. Stalo se tak v americkém Baltimore. První továrna na výrobu mraženého smetanového krému „Horton Ice Cream Company” začala fungovat roku 1864 v New Yorku. Dnešní zmrzliny se většinou vyrábějí z rostlinných tuků a jako příchutě nejsou používané čerstvé ingredience, ale různé náhražky, umělá ochucovadla, barviva a stabilizátory. Proto je dobré před tím, než si je vložíte do košíku, prostudovat složení. Zmrzliny se dají vyrobit z plnohodnotných surovin, čerstvého ovoce a bez všech chemických přísad, jen by to samozřejmě vyšlo výrobce podstatně dráž, tak sahají k levnějším alternativám. Nejlépe je si zmrzliny dělat doma, jen tak máte jistotu, co v nich skutečně je.

Jak rozdělujeme zmrzliny

Na krémové a ovocné. Krémové se dělají z mléka nebo smetany, cukru a žloutků. Jako příchuť dáváme vanilku, ořechy, mandle, kávu, kakao, čokoládu. Zmrzliny ovocné připravujeme z ovocných šťáv, zavařenin nebo rozmixovaného čerstvého ovoce, cukru a želatiny. Ke všem ovocným zmrzlinám můžeme pro lepší chuť přidat ušlehanou smetanu.

Domácí zmrzlina

Příprava poctivé krémové zmrzliny podle našich babiček

V kuchařce Vaříme zdravě, chutně a hospodárně vydané v roce 1960 najdeme recepty na levnější a jemnou krémovou zmrzlinu, která je, co se ingrediencí týká, luxusnější.

domácí zmrzlina
foto: Pixabay

Recept na levnější krémovou zmrzlinu: 

  • 1 litr mléka
  • 4 žloutky
  • 200 g cukru
  • vanilka (vanilkový cukr)
  • 20 g škrobové moučky

Recept na jemnou krémovou zmrzlinu:

  • 1 litr mléka plnotučného nebo smetany
  • 6-8 žloutků
  • 200 g cukru
  • vanilka (semínka z vanilkového lusku)

Postup:

Mléko, žloutky, vanilku a cukr dáme hrnce a důkladně rozšleháme. Vezmeme větší hrnec, dáme do něho vodu a postavíme do něho hrnec, ve kterém jsme rozšlehali ingredience. 

Za stálého šlehání zahříváme, až krém zhoustne. Jestli je hotovo, poznáme, když do krému namočíme vařečku a krém z ní neztéká rychle, ale pozvolna jako hustá omáčka. Pozor, krém ale nevaříme, srazil by se!

Hustý krém odstavíme, přecedíme a šleháme do vychladnutí. 

Do studeného krému zamícháme příchutě. Přendáme do nádoby a dáme do mrazničky.

Oříšková zmrzlina

Do základní vychladlé vanilkové zmrzliny vmícháme 40 g jemně nastrouhaných oříšků. Ty předem opražíme na suché pánvi, až z nich opadne slupka a začnou krásně vonět. Vysypeme je na utěrku a promneme, abychom odstranili slupky. Poté nastrouháme najemno.

Kávová zmrzlina

Místo části tekutiny dáme do základního receptu uvařenou silnou černou kávu nebo přidáme kávovou esenci.

Čokoládová nebo kakaová zmrzlina

  • 1 litr mléka
  • 6 žloutků
  • 200 g cukru
  • vanilka
  • 100 g čokolády nebo 50 g kakaa

Krém děláme stejně jako na vanilkovou zmrzlinu a do vychladlého pak vmícháme čokoládu. Tu nalámeme na kousky, dáme do misky a v troubě necháme změknout. Pak ji rozmícháme se lžící krému a teprve potom ji přimícháme k ostatnímu krému. 

domácí zmrzlina
foto: Pixabay

Ovocná zmrzlina

Můžeme ji takto připravit z jahod, rybízu, malin nebo višní a ze všech ovocných šťáv. Výborná je také z meruněk, ty ale musíme předem trochu povařit, aby se daly prolisovat.

  • 500 ml ovocné šťávy nebo prolisovaného ovoce
  • 470 ml vody
  • 250 g cukru
  • 10 g želatiny

Postup:

Cukr zalijeme vodou a vaříme 5 minut. Do horkého cukru přidáme rozpuštěnou želatinu. Směs necháme vychladnout a přimícháme ovocnou šťávu nebo ovocnou dřeň. 

Zmrzlinu můžeme připravit i bez želatiny, ale nebude tak hustá a více poteče. Pokud ji budete mít v pohárech, tak to vadit nebude, do kornoutku je lepší, když do ní želatinu přidáte.

Jak pracovat se želatinou najdete TADY.

domácí zmrzlina
foto: Pixabay

Citrónová zmrzlina

Na citrónovou zmrzlinu použijte bio citróny.

  • kůra z 1 citrónu 
  • šťáva ze 3 citrónu
  • 750 ml vody
  • 280 g cukru

Postup je stejný jako u ovocné zmrzliny.

Zmrzlina tuti-fruti

Do hotové citrónové zmrzliny přimícháme 250 g různého kompotovaného ovoce pokrájeného na malé kousky.

Zmarzování zmrzliny bez zmrzlinovače

Hotové zmrzliny přendejte do nádob a vložte do mrazničky. Během mražení je promíchávejte vidličkou, aby se nevytvořily ledové krystaly.

Na závěr ještě 2 užitečné tipy

Několik minut před podáváním vyjměte zmrzlinu z mrazáku, aby mohla lehce roztát a dala se snadno tvarovat.

Používejte moučkový nebo jemný krupicový cukr. 

Zdroj: Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (1960), Wikipedie

Čtěte také:

Když džemy, tak domácí! Jak udělat ty nejlepší velmi snadno a rychle?

Ovocné dorty jako z cukrárny uděláte snadno, když umíte používat želatinu, želé a ztužovač

Namíchejte si osvěžující letní koktejly s alkoholem a ledem

Gin. Má více než 370 let a je součástí tisíců koktejlů. Namíchejte si báječný drink!

Jak sušit ovoce, zeleninu, bylinky a houby v sušičce. Rady, tipy, vychytávky

Jak jednoduše udělat tu nejlepší meruňkovou dřeň. Recept je univerzální, použít můžete jakékoliv ovoce

Maliny. Připravte si z nich osvěžující nápoj, ledovou granitu, sorbet či studenou omáčku

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp