Udělat si poctivou domácí zmrzlinu zvládnete bez použití zmrzlinovače a nebudete k tomu potřebovat žádné zvláštní vybavení, vše máte určitě doma. Hotovo budete mít za chvíli a za zlomek ceny, než dnes stojí kopeček v cukrárně. Že jste ještě nikdy zmrzlinu doma nedělali? Jděte do toho, není se čeho bát! Kdo ji jednou sám udělá, bude ji dělat už navždy a také zkoušet další a další příchutě nebo experimentovat a vytvářet svoje originální recepty.
Zapátrali jsme ve starých knihách a našli recepty z poloviny minulého století. Takto dělávaly zmrzliny naše babičky a maminky.
Něco málo z historie – první zmrzlina
Už starověcí Egypťané a Řekové konzumovali ovocné šťávy chlazené ledem. Recepty na zmrzlinu vyrobenou z mléka pravděpodobně přivezl do Evropy z Mongolska a Číny Marco Polo. Zmrzlina podobná té dnešní se začala vyrábět v Římě roku 1550. Jistý Blasius Villafranca připravil zmraženou krémovou směs, kterou si ale mohli dovolit jen bohatí lidé z vyšší společnosti.
Průmyslově vyráběné zmrzliny versus domácí
První průmyslově vyrobená zmrzlina se datuje do roku 1851. Stalo se tak v americkém Baltimore. První továrna na výrobu mraženého smetanového krému „Horton Ice Cream Company” začala fungovat roku 1864 v New Yorku. Dnešní zmrzliny se většinou vyrábějí z rostlinných tuků a jako příchutě nejsou používané čerstvé ingredience, ale různé náhražky, umělá ochucovadla, barviva a stabilizátory. Proto je dobré před tím, než si je vložíte do košíku, prostudovat složení. Zmrzliny se dají vyrobit z plnohodnotných surovin, čerstvého ovoce a bez všech chemických přísad, jen by to samozřejmě vyšlo výrobce podstatně dráž, tak sahají k levnějším alternativám. Nejlépe je si zmrzliny dělat doma, jen tak máte jistotu, co v nich skutečně je.
Jak rozdělujeme zmrzliny
Na krémové a ovocné. Krémové se dělají z mléka nebo smetany, cukru a žloutků. Jako příchuť dáváme vanilku, ořechy, mandle, kávu, kakao, čokoládu. Zmrzliny ovocné připravujeme z ovocných šťáv, zavařenin nebo rozmixovaného čerstvého ovoce, cukru a želatiny. Ke všem ovocným zmrzlinám můžeme pro lepší chuť přidat ušlehanou smetanu.
Domácí zmrzlina
Příprava poctivé krémové zmrzliny podle našich babiček
V kuchařce Vaříme zdravě, chutně a hospodárně vydané v roce 1960 najdeme recepty na levnější a jemnou krémovou zmrzlinu, která je, co se ingrediencí týká, luxusnější.

Recept na levnější krémovou zmrzlinu:
- 1 litr mléka
- 4 žloutky
- 200 g cukru
- vanilka (vanilkový cukr)
- 20 g škrobové moučky
Recept na jemnou krémovou zmrzlinu:
- 1 litr mléka plnotučného nebo smetany
- 6-8 žloutků
- 200 g cukru
- vanilka (semínka z vanilkového lusku)
Postup:
Mléko, žloutky, vanilku a cukr dáme hrnce a důkladně rozšleháme. Vezmeme větší hrnec, dáme do něho vodu a postavíme do něho hrnec, ve kterém jsme rozšlehali ingredience.
Za stálého šlehání zahříváme, až krém zhoustne. Jestli je hotovo, poznáme, když do krému namočíme vařečku a krém z ní neztéká rychle, ale pozvolna jako hustá omáčka. Pozor, krém ale nevaříme, srazil by se!
Hustý krém odstavíme, přecedíme a šleháme do vychladnutí.
Do studeného krému zamícháme příchutě. Přendáme do nádoby a dáme do mrazničky.
Oříšková zmrzlina
Do základní vychladlé vanilkové zmrzliny vmícháme 40 g jemně nastrouhaných oříšků. Ty předem opražíme na suché pánvi, až z nich opadne slupka a začnou krásně vonět. Vysypeme je na utěrku a promneme, abychom odstranili slupky. Poté nastrouháme najemno.
Kávová zmrzlina
Místo části tekutiny dáme do základního receptu uvařenou silnou černou kávu nebo přidáme kávovou esenci.
Čokoládová nebo kakaová zmrzlina
- 1 litr mléka
- 6 žloutků
- 200 g cukru
- vanilka
- 100 g čokolády nebo 50 g kakaa
Krém děláme stejně jako na vanilkovou zmrzlinu a do vychladlého pak vmícháme čokoládu. Tu nalámeme na kousky, dáme do misky a v troubě necháme změknout. Pak ji rozmícháme se lžící krému a teprve potom ji přimícháme k ostatnímu krému.

Ovocná zmrzlina
Můžeme ji takto připravit z jahod, rybízu, malin nebo višní a ze všech ovocných šťáv. Výborná je také z meruněk, ty ale musíme předem trochu povařit, aby se daly prolisovat.
- 500 ml ovocné šťávy nebo prolisovaného ovoce
- 470 ml vody
- 250 g cukru
- 10 g želatiny
Postup:
Cukr zalijeme vodou a vaříme 5 minut. Do horkého cukru přidáme rozpuštěnou želatinu. Směs necháme vychladnout a přimícháme ovocnou šťávu nebo ovocnou dřeň.
Zmrzlinu můžeme připravit i bez želatiny, ale nebude tak hustá a více poteče. Pokud ji budete mít v pohárech, tak to vadit nebude, do kornoutku je lepší, když do ní želatinu přidáte.
Jak pracovat se želatinou najdete TADY.

Citrónová zmrzlina
Na citrónovou zmrzlinu použijte bio citróny.
- kůra z 1 citrónu
- šťáva ze 3 citrónu
- 750 ml vody
- 280 g cukru
Postup je stejný jako u ovocné zmrzliny.
Zmrzlina tuti-fruti
Do hotové citrónové zmrzliny přimícháme 250 g různého kompotovaného ovoce pokrájeného na malé kousky.
Zmarzování zmrzliny bez zmrzlinovače
Hotové zmrzliny přendejte do nádob a vložte do mrazničky. Během mražení je promíchávejte vidličkou, aby se nevytvořily ledové krystaly.
Na závěr ještě 2 užitečné tipy
Několik minut před podáváním vyjměte zmrzlinu z mrazáku, aby mohla lehce roztát a dala se snadno tvarovat.
Používejte moučkový nebo jemný krupicový cukr.
Zdroj: Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (1960), Wikipedie
Čtěte také:
Když džemy, tak domácí! Jak udělat ty nejlepší velmi snadno a rychle?
Ovocné dorty jako z cukrárny uděláte snadno, když umíte používat želatinu, želé a ztužovač
Namíchejte si osvěžující letní koktejly s alkoholem a ledem
Gin. Má více než 370 let a je součástí tisíců koktejlů. Namíchejte si báječný drink!
Jak sušit ovoce, zeleninu, bylinky a houby v sušičce. Rady, tipy, vychytávky
Maliny. Připravte si z nich osvěžující nápoj, ledovou granitu, sorbet či studenou omáčku