Léto nastoupilo v plné parádě a teplota stoupá na hodnoty, které už většině z nás dávají pořádně zabrat. Hledáme recepty i způsoby, jak se co nejlépe osvěžit. Vynikající jsou například maliny, ze kterých můžete připravit spoustu nízkokalorických a velmi osvěžujících dobrot. Vyzkoušejte třeba naše 4 recepty. Zkuste si ze sladkých plodů připravit báječnou malinovou vodu, která krásně zažene žízeň a je nesrovnatelně zdravější než přeslazené kupované limonády. Granita a sorbet z malin se hodí jako lehký letní dezert a malinová omáčka je výtečná jako poleva na zmrzlinu nebo pudingový pohár.
Zdravé maliny
Maliny mají poměrně silné antioxidační účinky, které organismus potřebuje například na zpomalení procesu stárnutí. Jsou skvělou prevencí proti degenerativním chorobám, jako je třeba obávaný Alzheimer. Jsou velmi prospěšné pro ženy v těhotenství i po porodu. A umí toho ještě daleko více. Plody a listy se také používají v přírodním léčitelství i v kosmetice.
4 recepty na dokonalé letní osvěžení
Osvěžující malinová voda
V parném létě nejlépe osvěží vychlazená malinová minerálka. Uděláte ji velmi snadno. Můžete si ji připravit do zásoby a uložit do lednice, spotřebujte ji ale do 2 dnů.
- 600 g malin
- 1 litr neslazené minerální vody
Maliny umyjte, vložte do větší zavařovací sklenice a rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Přilijte minerálku. Sklenici zavíčkujte a dejte aspoň na 2 hodiny do ledničky.
Slijte přes cedník a osvěžující malinovou minerální vodu dejte zpět do lednice.

Malinová granita
Granita je směs nápoje a ledu. Na rozdíl od známějších sorbetů se granity během mražení kompletně nepromíchávají. Ledová krusta, která se tvoří, se jen nahrubo rozbíjí lžící.
Na 4 porce
- 125 g moučkového cukru
- 125 ml vody
- 500 g malin
- 2 lžíce citrónové šťávy
Do hrnce nalijte vodu, přidejte cukr a za stálého míchání nechejte rozpustit. Přiveďte k varu a poté vařte 5 minut. Nechejte vychladnout.
Maliny umyjte a rozmixujte spolu s citrónovou šťávou v mixéru. Propasírujte přes síto. Přidejte cukrový sirup a promíchejte.
Dejte do nádoby a vložte na 6 hodin do mrazničky. Bude se tvořit krusta, kterou občas rozbijte lžící tak, aby se zachovaly hrubozrnné ledové krystaly.
Malinový sorbet
Sorbety se připravují z cukrového sirupu a ovocného pyré, ovocnou šťávou nebo čajem. Můžete přidat i alkohol. Během mražení se několikrát promíchávají, aby vznikla hladká hmota.
Na 4 porce
- 500 g malin
- 1 citrón
- 125 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 ml vody
Maliny umyjte, rozmačkejte vidličkou a pokapejte citrónovou šťávou. Nechte 10 minut odležet.
Vodu s cukrem a vanilkovým cukrem zahřejte za stálého míchání a svařte do sirupu. Nechejte vychladnout. Přidejte rozmačkané maliny.
Dejte do misky a uložte na 3 hodiny do mrazničky. Poté důkladně promíchejte a uložte zpět do mrazničky na další 3 hodiny.
Pokud vlastníte zmrzlinovač, můžete sorbet udělat v něm.

Malinová omáčka
Tahle báječná omáčka se hodí na přelití pudingu, zmrzliny, nákypu nebo některých druhů moučníků.
- 250 g malin
- 150 g cukru
- 250 ml vody
- 1 lžička solamylu
Maliny dejte do hrnce, rozmačkejte a zalijte vodou. Přidejte cukr a povařte. Solamyl rozmíchejte s trochou studené vody a přilijte k malinám. Krátce povařte.
Máte nějaké osvědčené recepty, které děláváte v parných letních dnech? Napište nám je do emailu a podělte se s ostatními čtenáři.
Zdroj: Čerstvé šťávy z ovoce a zeleniny (Sarah Cadji), Vaříme zdravě, chutně a hospodárně (1960), Wikipedie
Připravte si také:
Maliny. Je z nich báječný kompot, džem i pečený čaj
Připravte si zeleninové saláty, které nemají více než 250 kalorií
Gin. Má více než 370 let a je součástí tisíců koktejlů. Namíchejte si báječný drink!
Bloody Mary. Recept na populární světoznámý koktejl