19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík
19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík

Velkeucho.cz » Noviny a tipy » Jak sušit ovoce, zeleninu, bylinky a houby v sušičce. Rady, tipy, vychytávky

Jak sušit ovoce, zeleninu, bylinky a houby v sušičce. Rady, tipy, vychytávky

jak sušit
foto: Pixabay
Sušení letní úrody ze zahrádky i toho, co nasbíráte v lese, je jedním z nejlepších způsobů, jak uchovat dary přírody na zimu. Je to nejstarší způsob konzervace bylin, ovoce, zeleniny i hub, kdy získáme čistě přírodní produkt.

Sušením zachováme vitamíny, minerální látky, stopové prvky, chuť, barvu i vůni. Sušením se sníží obsah vody, proto pak neplesniví a nemnoží se v nich bakterie. Sušením se v ovoci a zelenině koncentrují přírodní cukry, proto jsou sušené potraviny sladší a mají i výraznější chuť než čerstvé.

Sušit můžeme v sušičce, na slunci, na půdě, v troubě. V článku poradíme a prozradíme vychytávky, jak vše snadno a dobře usušit v sušičce. I jak v ní připravit vynikající a zdravé chipsy a ovocné placky.

Jak sušit ovoce. Co musíme udělat vždy

  • Sušit vždy plody zralé, zdravé a nepoškozené
  • Větší kusy nakrájet na tenčí plátky
  • Z ovoce odstranit pecky

Jak upravit ovoce před sušením

Ovoce dobře umyjeme. Pokud má pecku, odstraníme ji. Menší sušíme celé, větší nakrájíme na plátky, kolečka nebo hranolky i jiné tvary dle vlastí fantazie. Plátky by měly být silné asi 5 mm. 

Při krájení můžeme ovoce ponořit do vody s citrónovou šťávou nebo octem, nebude pak hnědnout. Necháme ho okapat, narovnáme na síta a ihned sušíme. Na 1 litr vody se dává šťáva ze 2 citrónů nebo 1 lžíce octu.

Švestky nebo borůvky mají ochranný voskový povlak. Abychom sušení urychlili, ponoříme je krátce do horké vody.

Jak udělat domácí kandované ovoce

Kandované ovoce můžeme jíst třeba místo čokolády a výborně se hodí do pečených moučníků. Nemusíte ho kupovat, je celkem snadné si ho připravit.

V hrnci v 1 litru vody nebo v ovocném džusu rozpustíme 1 kg cukru. Do cukerného roztoku vložíme ovoce, krátce povaříme a necháme proslazovat 24 hodin. Pak sušíme v sušičce stejně jako ovoce čerstvé.

Jak upravit zeleninu před sušením

Většinou jen nakrájíme a sušíme, ale pro lepší a výraznější chuť můžeme před sušením upravit. Například zeleninu předem blanšírujeme. Zabrání se tím enzymatické reakci, která by proběhla v zelenině při sušení a způsobila by ztrátu chuti. 

Jak sušit bylinky a koření

Určitě si udělejte na zimu zásobu bylinek a koření, ze kterých pak budete vařit výtečné a zdravé čaje nebo je používat do různých pokrmů. Otrhejte z nich květy a listy. Na čaje se budou se hodit hlavně květy černého bezu, listy meduňky a všechny druhy máty. Můžete si na zahrádku nebo do truhlíku vysadit i lipii, která dodá čaji zajímavou chuť. Na vaření se pak budou hodit hlavně oregano, tymián, bazalka, majoránka, šalvěj, rozmarýn, kopr, libeček, saturejka, petržel. Bylinky a koření se v sušičce suší na nejnižším stupni teploty mezi 35-40 stupni Celsia. Doba sušení je 4-5 hodin, ale záleží na konkrétní bylince. Můžete také nejprve sušit v sušičce, poté přesypat do velké krabice a nechat ještě dosušit.

jak sušit
Sušené bylinky, foto: Pixabay

Jak sušit ovoce v sušičce 

Ovoce se suší při střední teplotě 50-55 stupních Celsia. Krásně a téměř bez práce usušíte všechny bobuloviny, protože je nemusíte krájet ani z nich odstraňovat pecky. Jen je v sušičce rozložíte na síta. 

Z jablek odstraňte jadřinec nakrájejte na plátky nebo kroužky silné asi 5 mm, loupat nemusíte. Pokud chcete mít jablka oloupaná, pak slupku nevyhazujte, ale usušte zvlášť a přidávejte do čajů. Doba sušení jablek neloupaných je cca 8-15 hodin.

Z hrušek odstraňte jadřinec nakrájejte na plátky nebo čtvrtky silné asi 8 mm, loupat nemusíte. Pokud chcete mít hrušky oloupané, pak slupku nevyhazujte, ale usušte zvlášť a přidávejte do čajů. Doba sušení je cca 9-16 hodin.

Švestky umyjte, rozpulte a vyndejte z nich pecku. Doba sušení je cca 9-16 hodin.

Jak sušit houby v sušičce 

Houby se suší při střední teplotě 50-55 stupních Celsia. Očistěte je a nakrájejte na plátky silné asi 1 centimetr. Doba sušení je cca 3-7 hodin.

Jak sušit zeleninu v sušičce 

Zelenina se suší při střední teplotě 50-55 stupních Celsia. Krájíme ji buď na plátky nebo nastrouháme na hrubším struhadle.

Červená řepa. Bulvy oškrábeme a uvaříme v páře doměkka. Necháme vystydnout a poté nakrájíme na plátky silné asi 8 mm. Doba sušení je cca 9-12 hodin. 

Cuketa. Dobře ji umyjme a nakrájíme na plátky silné asi 6 mm. 

jak sušit
Sušené ovoce, foto: Pixabay

Jak udělat v sušičce vynikající a zdravé chipsy

Z ovoce i zeleniny můžeme udělat velmi jednoduše i zdravé chipsy například banánové, z červené řepy, batátů nebo jablek, ale v podstatě z čehokoliv, co máte rádi. Nakrájíme ovoce nebo zeleninu na kolečka silná 3 mm a sušíme kratší dobu. Banán na kolečka silná 5 mm. Suší se při teplotě 50-55 stupňů Celsia 10-12 hodin. 

Jak udělat v sušičce ovocné placky

Dělají se v sušičce tak, že na síta dáme speciální síťku, kterou buď k sušičce dokoupíme nebo už je součástí. Na jejich přípravu je nejlepší použít ovoce přezrálé. Placky se dělají nejlépe z drobného ovoce, například z rybízu, jahod, malin, angreštu. Ovoce rozmačkáme nebo rozmixujeme. Na 1 placku budeme potřebovat 200 až 250 ml ovocné hmoty. Sušíme při teplotě 55 až 60 stupňů Celsia. Doba sušení závisí na množství vody v ovoci i síle plátu.

Jak poznat, že je dobře nasušeno

Dobře usušené ovoce poznáme podle toho, že je pružné a dá se ohnout, aniž by se zlomilo.

Zelenina a houby jsou po usušení křehké.

Skladování sušených potravin

Aby potraviny vydržely, musíme je nejen dobře usušit, ale také správně uskladnit. Nesmí navlhnout a musíme je ochránit před hmyzem i potravinovými moly. Nejlepší jsou sklenice se zábrusem nebo šroubovacím uzávěrem. Doporučuje se skladovat v menších dózách, protože při každém otevření vniká dovnitř vlhký vzduch. První týden po uskladnění dózy několikrát protřepeme a podíváme se, jestli potraviny nenavlhly. Pokud ano, ještě je dáme dosušit.

Nádoby označíme štítkem, na kterém bude napsáno, jaký druh ovoce to je a datum sušení. Skladujeme je na chladném, suchém a tmavém místě nejlépe při teplotě od 5 do 20 stupňů Celsia.

Zdroj: Sušíme ovoce, zeleninu, byliny, houby (Marie Martinovská), Wikipedie

Čtěte také:

Dalším způsobem konzervování ovoce je výroba džemů, marmelád a sirupů. Rady, tipy a vychytávky, jak udělat ty nejlepší domácí včetně originálních receptů najdete v našem článku TADY.

Jak jednoduše udělat tu nejlepší meruňkovou dřeň. Recept je univerzální, použít můžete jakékoliv ovoce

Maliny. Připravte si z nich osvěžující nápoj, ledovou granitu, sorbet či studenou omáčku 

Příprava domácích džemů. Víte, jaký je rozdíl mezi želírovacími přípravky?

Jak připravovat domácí džemy pro diabetiky nebo s nižším obsahem cukru. Pektin nebo želírovací přípravky?

Levandule a její použití v kuchyni. Originální recepty a tipy

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp