19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík
19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík

Velkeucho.cz » Zdravý životní styl » Připravte si zeleninové saláty, které nemají více než 250 kalorií

Připravte si zeleninové saláty, které nemají více než 250 kalorií

zeleninový salát
Foto: Pixabay
Právě teď je ta nejlepší doba na přípravu zdravých zeleninových salátů, tak ji nepropásněte! Poradíme, jak vybírat zeleninu, na co si dát na nákupech pozor a pro inspiraci přidáváme 3 recepty na saláty, po kterých zaručeně nepřiberete.

Zeleninové saláty

Jak vybírat saláty a na co si dát pozor

I když se ceny zeleniny šplhají každým rokem výše a výše, zařadit do svého jídelníčku byste ji určitě měli. Pokud nemáte možnost si zeleninu sami vypěstovat a musíte ji kupovat, nejlepší volbou je pak samozřejmě nákup přímo od pěstitelů. I když ani toto nefunguje, pak je tu běžná obchodní síť. Tam je třeba číst etikety o původu a vybrat tu, která neprojela půlku světa, ale byla vypěstovaná co nejblíže od vašeho bydliště.

Základem téměř každé salátové mísy jsou listové saláty, které jsou k dostání po celý rok. Saláty se dovážejí především z jižní Evropy nebo Holandska. Při jejich výběru se můžete řídit tímto jednoduchým pravidlem: ty, které mají sytější a jasnější barvu, byly vypěstované venku a mají vyšší obsah vitamínů a zdraví prospěšných látek než saláty ze skleníků, jejichž barva je o poznání bledší.

foto: Pixabay

Zeleninové saláty

5 tipů, jak poznat kvalitní zeleninu a jak ji nejlépe použít v salátech

Bílá cibule je chuťově nasládlá a málo ostrá, proto je ideální právě do zeleninových salátů, kde nepřebije chuť ostatních surovin. V obchodech vybírejte tu, ze které se neuvolňují slupky a cibule je pevná.

Rukola (nebo také roketa setá) má díky obsahu hořčičných olejů ostřejší aroma. Nejlépe se kombinuje s rajčaty, ovčím sýrem a olivami. 

Čekanka salátová má bílou až světle žlutou barvu. Listy jsou šťavnaté a jejich chuť je více či méně hořká. Čím je čekanka zelenější, tím hořčí je její chuť.

Ledový salát je u nás jeden z nejoblíbenějších druhů. Je chutný, snadno se s ním pracuje a můžete ho přidat do salátu k jakékoliv další zelenině. Salát, který byl vypěstovaný venku, má sytě zelenou barvu, ten ze skleníku je bledě zelený.

Černá ředkev je velmi zdravá, má vysoký obsah vitamínů, minerálů a hořčičných olejů. Jí se syrová a jemně nastrouhat si ji můžete buď do salátů nebo ji přidat do zálivky.

3 recepty na vynikající zeleninové saláty

Co spojuje tyto 3 recepty? Jsou nejen zdravé, málo kalorické, ale také velmi chutné. Jeden z nich navíc dokonale posílí imunitu. A připravíte je z běžně dostupných surovin, které koupíte buď na trhu nebo v nejbližším supermarketu. Jsou ideální volbou, pokud si budete chtít dopřát lehkou večeři.

Salát z rukoly, čekanky a cherry rajčat s olivovou zálivkou

Cca 250 kcal na 1 porci.

Na 4 porce:

  • 200 g rukoly
  • 1 malá čekanka
  • 200 g cherry rajčat
  • 1 malá bílá cibule
  • sůl
  • pepř
  • 50 g strouhaného parmezánu

Zálivka na salát:

  • 8 šalotek
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g černých oliv bez pecek
  • 2 lžíce balsamica
  • 4 lžíce červeného vína
  • 1 lžička čerstvého nebo ½ lžičky sušeného rozmarýnu
  • sůl
  • pepř

1/ Umytou rukolu nakrájejte na menší kousky. Umytou čekanku rozčtvrťte, vyřízněte košťál a nakrájejte na kousky. Umytá rajčata rozpulte. Oloupanou cibuli nakrájejte na kousky. Vše dejte do salátové mísy.

2/ Oloupané šalotky nakrájejte na kousky. Oloupaný stroužek česneku prolisujte nebo jemně nasekejte. Do hrnce dejte olivový olej a nechejte v něm šalotku zesklovatět. Přidejte česnek a trochu orestujte. Pak přidejte nakrájené olivy a trochu orestujte. Zalijte 2 lžícemi balsamica a 4 lžícemi červeného vína. Přiveďte k varu a odstavte. Osolte, opepřete a přidejte rozmarýn. Ještě teplou zálivku dejte do salátu a zamíchejte.

Ledový salát s jablky a slunečnicovými semeny

Cca 220 kcal na 1 porci.

Na 4 porce:

  • 2 lžíce slunečnicových semen
  • 1 malý ledový salát
  • asi 250 g kyselejších jablek
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 malá černá ředkev
  • 150 g zakysané smetany
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • špetka cukru
  • sůl
  • pepř

1/ Slunečnicová semena opražte v pánvi na sucho, až budou mít světle hnědou barvu. Na talíři nechte vychladnout.

2/ Ledový salát umyjte a nakrájejte na malé kousky. Z jablek vykrojte jadřince a pak je nakrájejte na malé kousky. Zalijte je citrónovou šťávou. Ředkev oloupejte, očistěte a nastrouhejte na jemnějším struhadle. Přisypejte do salátové mísy.

3/ Do mísy přidejte zakysanou smetanu, jablečný ocet, slunečnicový olej, cukr, sůl a pepř. Salát důkladně promíchejte. Salát rozdělte do misek a posypejte slunečnicovými semínky.

Salát z červeného zelí s pomeranči a mandarinkami

Cca 250 kcal na 1 porci.

Tento salát je vynikající na posílení imunity díky vitaminu C v citrusech a barvivům v zelí.

Na 4 porce:

  • 1 malá hlávka červeného zelí
  • sůl
  • 2 pomeranče
  • 3 mandarinky (nejlépe klementinky)
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce jablečného octu
  • pepř
  • 50 g vlašských ořechů

1/ Z umytého zelí odstraňte tuhé části, nastrouhejte na proužky, dejte do mísy a posypejte lžičkou soli. Rukama míchejte asi 5 minut, dokud nebude zelí křehké. Poté ho nechte 20 minut uležet, pak ho přesypejte do většího cedníku, propláchněte studenou vodou a nechejte na něm okapat.

2/ Pomeranče a mandarinky oloupejte i s bílou blánou. Nakrájejte na kousky. Šťávu, která z nich vytekla, dejte do misky a citrusy přidejte k zelí.

3/ Do misky se šťávou přidejte olej, ocet, sůl a pepř. Rozšlehejte metlou a zamíchejte do salátu. 

4/ Salát rozdělte na porce a každou posypejte nasekanými vlašskými ořechy.

Zeleninové saláty

Kolik salátu je jedna porce? Praktické počty

Pokud budete dělat salát pro více strávníků, pak se počítá na 1 porci přílohového salátu s 50 gramy rukoly nebo cca se 120 gramy salátu ledového. Bude-li salát jako hlavní chod, pak počítejte 2x až 3x tolik.

Zdroj: Skvělé saláty (nakladatelství Výběr, 2006), Wikipedie

Co dobrého si ještě můžete v létě připravit? Inspirujte se našimi dalšími recepty:

Namíchejte si osvěžující letní koktejly s alkoholem a ledem

Levandule a její použití v kuchyni. Originální recepty a tipy

Ovocné dorty jako z cukrárny uděláte snadno, když umíte používat želatinu, želé a ztužovač

Když džemy, tak domácí! Jak udělat ty nejlepší velmi snadno a rychle?

Měsíček lékařský je bylina téměř zázračná. S čím pomůže a jak ho zpracovat

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
kalorie a cholesterol

Kalorie a cholesterol. Víte, kolik obsahují jednotlivé potraviny?

Kalorie a cholesterol. Abyste si uměli sestavit vyvážený jídelníček, měli byste mít přehled nejen o tom, kolik kalorií daná potravina obsahuje, ale také kolik obsahuje cholesterolu. Je to důležité zvláště pokud vám lékař naměřil zvýšenou hladinu tzv. špatného cholesterolu. Pak už jde všechna legrace stranou, protože může jít i o život.

zdravý jídelníček

Co musíte vědět, abyste si uměli sestavit zdravý jídelníček

Zdravý jídelníček. Víte, kolik kalorií má 1 g tuku, cukru nebo bílkovin? Co je dobré do zdravého jídelníčku zařadit a čemu se vyhnout? Jak sestavit jídelníček, když chcete něco zhubnout? Nejjistější cestou, jak se v tom všem vyznat a oddělit „zrno od plev“, je mít aspoň základní vědomosti o výživě a vědět, co a v jakém množství jednotlivé potraviny a jídla obsahují. Pokud to budete znát, pak si budete umět sestavit správný jídelníček a vypočítat kalorické hodnoty. Pojďme se se na to podívat.

potraviny

Potraviny. Co je mýtus, lež a co je pravda. Jak se v tom vyznat

Jako každá vědní disciplína, tak i věda o výživě se neustále vyvíjí a o potravinách, které tvoří náš jídelníček, jsou stále objevovány další poznatky. Díky tomu se pak může nějaká potravina právě teď jevit jako úžasná pro naše zdraví a za pár let je tomu u té samé úplně naopak.

rebarbora

Reveň nebo také rebarbora. Zdravá zelenina, ze které uděláte spoustu dobrot

Rebarbora je vynikající a velmi zdraví prospěšná zelenina, abyste toho ale dokázali využít, musíte s ní umět správně zacházet. Většinou ji buď milujeme nebo nenávidíme. Pokud ji někdo nemá rád, bude to nejspíš tím, že ještě neobjevil všechny její chutě. Vyzkoušejte některý z našich receptů a pak se teprve rozhodněte, do které skupiny budete patřit.