Zeleninové saláty
Jak vybírat saláty a na co si dát pozor
I když se ceny zeleniny šplhají každým rokem výše a výše, zařadit do svého jídelníčku byste ji určitě měli. Pokud nemáte možnost si zeleninu sami vypěstovat a musíte ji kupovat, nejlepší volbou je pak samozřejmě nákup přímo od pěstitelů. I když ani toto nefunguje, pak je tu běžná obchodní síť. Tam je třeba číst etikety o původu a vybrat tu, která neprojela půlku světa, ale byla vypěstovaná co nejblíže od vašeho bydliště.
Základem téměř každé salátové mísy jsou listové saláty, které jsou k dostání po celý rok. Saláty se dovážejí především z jižní Evropy nebo Holandska. Při jejich výběru se můžete řídit tímto jednoduchým pravidlem: ty, které mají sytější a jasnější barvu, byly vypěstované venku a mají vyšší obsah vitamínů a zdraví prospěšných látek než saláty ze skleníků, jejichž barva je o poznání bledší.

Zeleninové saláty
5 tipů, jak poznat kvalitní zeleninu a jak ji nejlépe použít v salátech
Bílá cibule je chuťově nasládlá a málo ostrá, proto je ideální právě do zeleninových salátů, kde nepřebije chuť ostatních surovin. V obchodech vybírejte tu, ze které se neuvolňují slupky a cibule je pevná.
Rukola (nebo také roketa setá) má díky obsahu hořčičných olejů ostřejší aroma. Nejlépe se kombinuje s rajčaty, ovčím sýrem a olivami.
Čekanka salátová má bílou až světle žlutou barvu. Listy jsou šťavnaté a jejich chuť je více či méně hořká. Čím je čekanka zelenější, tím hořčí je její chuť.
Ledový salát je u nás jeden z nejoblíbenějších druhů. Je chutný, snadno se s ním pracuje a můžete ho přidat do salátu k jakékoliv další zelenině. Salát, který byl vypěstovaný venku, má sytě zelenou barvu, ten ze skleníku je bledě zelený.
Černá ředkev je velmi zdravá, má vysoký obsah vitamínů, minerálů a hořčičných olejů. Jí se syrová a jemně nastrouhat si ji můžete buď do salátů nebo ji přidat do zálivky.
3 recepty na vynikající zeleninové saláty
Co spojuje tyto 3 recepty? Jsou nejen zdravé, málo kalorické, ale také velmi chutné. Jeden z nich navíc dokonale posílí imunitu. A připravíte je z běžně dostupných surovin, které koupíte buď na trhu nebo v nejbližším supermarketu. Jsou ideální volbou, pokud si budete chtít dopřát lehkou večeři.
Salát z rukoly, čekanky a cherry rajčat s olivovou zálivkou
Cca 250 kcal na 1 porci.
Na 4 porce:
- 200 g rukoly
- 1 malá čekanka
- 200 g cherry rajčat
- 1 malá bílá cibule
- sůl
- pepř
- 50 g strouhaného parmezánu
Zálivka na salát:
- 8 šalotek
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g černých oliv bez pecek
- 2 lžíce balsamica
- 4 lžíce červeného vína
- 1 lžička čerstvého nebo ½ lžičky sušeného rozmarýnu
- sůl
- pepř
1/ Umytou rukolu nakrájejte na menší kousky. Umytou čekanku rozčtvrťte, vyřízněte košťál a nakrájejte na kousky. Umytá rajčata rozpulte. Oloupanou cibuli nakrájejte na kousky. Vše dejte do salátové mísy.
2/ Oloupané šalotky nakrájejte na kousky. Oloupaný stroužek česneku prolisujte nebo jemně nasekejte. Do hrnce dejte olivový olej a nechejte v něm šalotku zesklovatět. Přidejte česnek a trochu orestujte. Pak přidejte nakrájené olivy a trochu orestujte. Zalijte 2 lžícemi balsamica a 4 lžícemi červeného vína. Přiveďte k varu a odstavte. Osolte, opepřete a přidejte rozmarýn. Ještě teplou zálivku dejte do salátu a zamíchejte.
Ledový salát s jablky a slunečnicovými semeny
Cca 220 kcal na 1 porci.
Na 4 porce:
- 2 lžíce slunečnicových semen
- 1 malý ledový salát
- asi 250 g kyselejších jablek
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 malá černá ředkev
- 150 g zakysané smetany
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- špetka cukru
- sůl
- pepř
1/ Slunečnicová semena opražte v pánvi na sucho, až budou mít světle hnědou barvu. Na talíři nechte vychladnout.
2/ Ledový salát umyjte a nakrájejte na malé kousky. Z jablek vykrojte jadřince a pak je nakrájejte na malé kousky. Zalijte je citrónovou šťávou. Ředkev oloupejte, očistěte a nastrouhejte na jemnějším struhadle. Přisypejte do salátové mísy.
3/ Do mísy přidejte zakysanou smetanu, jablečný ocet, slunečnicový olej, cukr, sůl a pepř. Salát důkladně promíchejte. Salát rozdělte do misek a posypejte slunečnicovými semínky.
Salát z červeného zelí s pomeranči a mandarinkami
Cca 250 kcal na 1 porci.
Tento salát je vynikající na posílení imunity díky vitaminu C v citrusech a barvivům v zelí.
Na 4 porce:
- 1 malá hlávka červeného zelí
- sůl
- 2 pomeranče
- 3 mandarinky (nejlépe klementinky)
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce jablečného octu
- pepř
- 50 g vlašských ořechů
1/ Z umytého zelí odstraňte tuhé části, nastrouhejte na proužky, dejte do mísy a posypejte lžičkou soli. Rukama míchejte asi 5 minut, dokud nebude zelí křehké. Poté ho nechte 20 minut uležet, pak ho přesypejte do většího cedníku, propláchněte studenou vodou a nechejte na něm okapat.
2/ Pomeranče a mandarinky oloupejte i s bílou blánou. Nakrájejte na kousky. Šťávu, která z nich vytekla, dejte do misky a citrusy přidejte k zelí.
3/ Do misky se šťávou přidejte olej, ocet, sůl a pepř. Rozšlehejte metlou a zamíchejte do salátu.
4/ Salát rozdělte na porce a každou posypejte nasekanými vlašskými ořechy.
Zeleninové saláty
Kolik salátu je jedna porce? Praktické počty
Pokud budete dělat salát pro více strávníků, pak se počítá na 1 porci přílohového salátu s 50 gramy rukoly nebo cca se 120 gramy salátu ledového. Bude-li salát jako hlavní chod, pak počítejte 2x až 3x tolik.
Zdroj: Skvělé saláty (nakladatelství Výběr, 2006), Wikipedie
Co dobrého si ještě můžete v létě připravit? Inspirujte se našimi dalšími recepty:
Namíchejte si osvěžující letní koktejly s alkoholem a ledem
Levandule a její použití v kuchyni. Originální recepty a tipy
Ovocné dorty jako z cukrárny uděláte snadno, když umíte používat želatinu, želé a ztužovač
Když džemy, tak domácí! Jak udělat ty nejlepší velmi snadno a rychle?
Měsíček lékařský je bylina téměř zázračná. S čím pomůže a jak ho zpracovat