26.6.2022
Neděle
Svátek slaví
Adriana
26.6.2022
Neděle
Svátek slaví
Adriana

Velkeucho.cz » Zdravý životní styl » Reveň nebo také rebarbora. Zdravá zelenina, ze které uděláte spoustu dobrot

Reveň nebo také rebarbora. Zdravá zelenina, ze které uděláte spoustu dobrot

rebarbora
foto: Pixabay
Rebarbora je vynikající a velmi zdraví prospěšná zelenina, abyste toho ale dokázali využít, musíte s ní umět správně zacházet. Většinou ji buď milujeme nebo nenávidíme. Pokud ji někdo nemá rád, bude to nejspíš tím, že ještě neobjevil všechny její chutě. Vyzkoušejte některý z našich receptů a pak se teprve rozhodněte, do které skupiny budete patřit.

Rebarbora a vliv na zdraví

Botanický název je reveň kadeřavá, známá je také jako rebarbora. Obsahuje množství vitamínů a minerálů, a to především vitamíny skupiny B, z minerálů pak hořčík, fosfor, železo, draslík, mangan a jód. Pomáhá při detoxikaci organismu, podporuje trávení a doporučuje se při střevních problémech, při zácpě i průjmech. Ocení ji také všichni, kteří bojují s nadváhou, mají problémy s pokožkou nebo kvalitou vlasů. 

Reveňové kořeny se používají v tradiční čínské medicíně k léčení zácpy a průjmů i ke snížení krevního tlaku. Řapíky obsahují taniny a antrachinony, což jsou sloučeniny, které stimulují pohyb střeva a působí tak jako projímadlo. Vědecké výzkumy prokázaly, že v reveni, která se peče po dobu 20 minut se uvolní velké množství polyfenolů, které mají protirakovinný účinek. 

Rebarbora a menopauza

Reveňové kořeny obsahují lindleyin, což je sloučenina, která pomáhá zmírnit návaly, které trápí většinu žen v menopauze. Na toto téma stále probíhají výzkumy.

Jak rebarboru zpracovat 

Jedí se řapíky, které se ale musí uvařit. Po uvaření změknou a jsou velmi šťavnaté. Mají kyselou chuť a doslazují se cukrem nebo medem. Jsou vynikající do buchet i jako kompot. Řapíky většinou nemusíte loupat, zahrádkáři říkají, že odrůdy, které dnes pěstujeme, to nepotřebují, a postačí odstranit jen nejsilnější vlákna za konce řapíku.

Reveňové listy se nejí, obsahují toxickou kyselinu šťavelovou. Zhruba od poloviny června (po svatém Janu) ji mají i také jedlé řapíky, proto se rebarbora sklízí od dubna do poloviny června.

Jak vařit rebarboru

Doporučuje se vařit ji pouze ve smaltovaných nebo nerezových hrncích. Nikdy ne v hliníkových, získala by nepříjemnou pachuť.

Jak rebarboru skladovat

Řapíky opláchněte vlažnou vodou nebo otřete vlhkým hadříkem. Skladujte je ve volně uzavřeném igelitovém sáčku v chladničce v šuplíku na zeleninu a spotřebujte do týdne. Nejdéle je v chladničce uchováte v perforovaném plastovém pytli. Takto vydrží asi 2 týdny. Pokud chcete rebarboru uchovat do další sezóny, nakrájejte ji na kousky a dejte do mrazničky.

TIP od zkušených zahrádkářů: rebarbora je poměrně hodně kyselá, takže při zpracování vyžaduje větší množství cukru. Můžete ho ubrat, pokud k ní při vaření přidáte několik nasekaných lístků bylinky zvané čechřice vonná nebo přidejte trochu citrónové šťávy, která, ač to zní zvláštně, kyselost rebarbory zjemní.

Rebarbora

Co dobrého můžete z rebarbory připravit

Vyzkoušejte třeba některý z našich receptů na koláč, řezy nebo poháry.

Snadné a rychlé rebarborové řezy s pudingem

Ingredience:

  • 5 vajíček
  • 280 g cukru
  • 250 g Hery
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 2 vanilkové pudingy
  • rebarbora
Foto: Pavlína Váchalová

1/ Vejce cca 10 minut šleháme s cukrem a změklou Herou. Přidáme mouku s kypřicím práškem, pudingy a smetanu.

2/ Těsto vylijeme na plech a poklademe nakrájenou rebarborou. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.

Část polohrubé mouky můžeme zaměnit za celozrnnou. 

Pokud by těsto bylo moc hutné, přilijeme trochu mléka.

Místo rebarbory můžete dát jakékoliv sezónní ovoce.

Rebarborový koláč se sněhem

Další recept na koláč, který si určitě oblíbíte. Je snadný, dobrý a vypadá jako z cukrárny.

Ingredience:

Na těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • ½ balíčku Kypřicího prášku do pečiva 
  • 100 g cukru
  • 1 balíček Vanilínového cukru 
  • 1 balíček Finesse Citrónové kůry Dr. Oetker
  • 1 vejce
  • 80 g změklého másla
  • 4 PL mléka

Na náplň a potření:

  • 1 kg rebarbory
  • 100 g strouhaných mandlí
  • 3 bílky
  • 200 g cukru

Ještě potřebujeme:

  • plech na pečení s vyšším okrajem (30 x 40 cm)
  • elektrický ruční šlehač
Foto: Dr. Oetker

Příprava:

1/ Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem, vanilínovým cukrem a kůrou. Přidáme vejce, máslo a mléko a vypracujeme dohladka. Těsto naneseme do vymazaného a moukou vysypaného plechu a uhladíme. 

2/ Na náplň očistíme rebarboru a nakrájíme ji na asi 2 cm kousky. Rebarboru rovnoměrně rozložíme na těsto a posypeme strouhanými mandlemi. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

  • Elektrická trouba:        180 °C
  • Horkovzdušná trouba: 160 °C
  • Plynová trouba:           stupeň 3

Doba pečení: asi 30 minut 

3/ Na potření v míse vyšleháme z bílků a cukru elektrickým ručním šlehačem tuhý sníh. Sníh rozetřeme na horký koláč a při stejné teplotě dopečeme asi 10 minut dorůžova.

Rebarborové řezy na plech

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g cukru krupice
  • kypřící prášek
  • 125 g másla
  • 180 ml mléka
  • 2 vejce
  • drobenka se skořicovým cukrem
  • 5 řapíků rebarbory

Postup:

Z mouky, cukru, prášku, mléka, másla a vajec utřeme těsto. Předehřejeme si troubu na 180 °C, vymažeme a vysypeme plech, do kterého nalijeme těsto. Na těsto naklademe kousky rebarbory a posypeme drobenkou.
Pečeme 40 minut a rebarborový koláč posypeme cukrem ještě před vychladnutím.

Rebarborový koláč 

Recept máme od pana Václava Duba, který byl vítězem Regionální potraviny v Plzeňském kraji. Ocenění získal za svůj tučný tvaroh. Postup s fotografiemi najdete v galerii.

Ingredience:

  • 400 g rebarbory
  • 100 g cukru krupice

Těsto:

  • 125 g másla
  • 125 g cukr krupice
  • 3 vejce
  • 160 g hladké mouky
  • 50 g tučného tvarohu
  • 20 ml mléka

Drobenka:

  • 60 g cukru krupice
  • 125 g mouky
  • 95 g másla
  • 60 g drcených mandlí
  • špetka soli
Foto: Regionální potravina

Postup:

1/ Nejprve odkrojíme oba konce rebarbory a pak ji dobře opláchneme. Poté rebarboru oloupeme a nakrájíme na 2cm špalíky a posypeme 100 g cukru. Necháme 30 minut odstát.

2/ Při přípravě těsta nejprve utřeme máslo s cukrem a pak pomalu vmícháme vajíčka v pokojové teplotě. Přidáme mouku a nakonec tvaroh s mlékem. Vše dobře promícháme.

3/ Pro drobenku přesejeme mouku, přidáme povolené máslo a rukama dobře propracujeme. Pak přisypeme cukr, mandle a špetku soli. Dobře propracujeme.

4/ Vymažeme dortovou formu a dno vyložíme pečicím papírem. Poté nalijeme těsto 
a dobře rozprostřeme. Pak přidáme rebarboru a nakonec zasypeme drobenkou. Formu zakryjeme alobalem.

5/ Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 1 hodinu a půl.

6/ Podáváme teplé s velkou lžící tvarohu.

Rebarborový pohár s lahodným krémem

Podle rodinného receptu naší čtenářky Hanky. 

Na 4 poháry budete potřebovat:

  • 500 g řapíků rebarbory
  • 2/3 hrnku cukru
  • 1 celou skořici
  • špetku citrónové kůry
  • 2 lžíce vody

Na krém:

  • 1/4 hrnku cukru krupice
  • 2 vanilkové cukry
  • 5 žloutků
  • 500 ml mléka

Postup:

1/ Rebarboru očistíme a nakrájíme na malé kousky. Dáme do hrnce cukr, skořici, citrónovou kůru a vodu. Zahříváme, dokud se nerozpustí cukr, poté snížíme teplotu, přidáme rebarboru a vaříme, dokud rebarbora nezměkne, což je cca 10 minut. Občas promícháme, aby se směs nepřipálila. 

2/ Odstavíme, vytáhneme skořici.

3/ Na krém dáme do mísy cukr a žloutky. Dáme do robota nebo šleháme ručním elektrickým šlehačem tak dlouho, dokud nevznikne nadýchaná a lehká pěna.

4/ Do hrnce nalijeme mléko, přisypeme vanilkový cukr a přivedeme k varu. Přilijeme žloutkovou směs a šleháme, až se vše spojí. Stáhneme plamen na nejnižší stupeň a pozvolna vaříme za stálého míchání, až směs mírně zhoustne.

5/ Vezmeme 4 poháry, rozdělíme do nich uvařenou rebarboru a zalijeme krémem.

Rebarbora ale není vhodná pro každého

Právě kvůli obsahu kyseliny šťavelové by ji neměli konzumovat lidé, kteří mají problémy s ledvinami, ledvinovými kameny, močovým měchýřem, žaludečními kyselinami, trpí revmatismem nebo dnou.  Nedoporučuje se také těhotným a kojícím ženám. Také děti by ji měli jíst jen v malém množství.

Zdroj: Wikipedie

A ještě jeden tip na báječný rebarborový koláč!

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
kalorie a cholesterol

Kalorie a cholesterol. Víte, kolik obsahují jednotlivé potraviny?

Kalorie a cholesterol. Abyste si uměli sestavit vyvážený jídelníček, měli byste mít přehled nejen o tom, kolik kalorií daná potravina obsahuje, ale také kolik obsahuje cholesterolu. Je to důležité zvláště pokud vám lékař naměřil zvýšenou hladinu tzv. špatného cholesterolu. Pak už jde všechna legrace stranou, protože může jít i o život.

zdravý jídelníček

Co musíte vědět, abyste si uměli sestavit zdravý jídelníček

Zdravý jídelníček. Víte, kolik kalorií má 1 g tuku, cukru nebo bílkovin? Co je dobré do zdravého jídelníčku zařadit a čemu se vyhnout? Jak sestavit jídelníček, když chcete něco zhubnout? Nejjistější cestou, jak se v tom všem vyznat a oddělit „zrno od plev“, je mít aspoň základní vědomosti o výživě a vědět, co a v jakém množství jednotlivé potraviny a jídla obsahují. Pokud to budete znát, pak si budete umět sestavit správný jídelníček a vypočítat kalorické hodnoty. Pojďme se se na to podívat.

potraviny

Potraviny. Co je mýtus, lež a co je pravda. Jak se v tom vyznat

Jako každá vědní disciplína, tak i věda o výživě se neustále vyvíjí a o potravinách, které tvoří náš jídelníček, jsou stále objevovány další poznatky. Díky tomu se pak může nějaká potravina právě teď jevit jako úžasná pro naše zdraví a za pár let je tomu u té samé úplně naopak.