Rebarbora a vliv na zdraví
Botanický název je reveň kadeřavá, známá je také jako rebarbora. Obsahuje množství vitamínů a minerálů, a to především vitamíny skupiny B, z minerálů pak hořčík, fosfor, železo, draslík, mangan a jód. Pomáhá při detoxikaci organismu, podporuje trávení a doporučuje se při střevních problémech, při zácpě i průjmech. Ocení ji také všichni, kteří bojují s nadváhou, mají problémy s pokožkou nebo kvalitou vlasů.
Reveňové kořeny se používají v tradiční čínské medicíně k léčení zácpy a průjmů i ke snížení krevního tlaku. Řapíky obsahují taniny a antrachinony, což jsou sloučeniny, které stimulují pohyb střeva a působí tak jako projímadlo. Vědecké výzkumy prokázaly, že v reveni, která se peče po dobu 20 minut se uvolní velké množství polyfenolů, které mají protirakovinný účinek.
Rebarbora a menopauza
Reveňové kořeny obsahují lindleyin, což je sloučenina, která pomáhá zmírnit návaly, které trápí většinu žen v menopauze. Na toto téma stále probíhají výzkumy.
Jak rebarboru zpracovat
Jedí se řapíky, které se ale musí uvařit. Po uvaření změknou a jsou velmi šťavnaté. Mají kyselou chuť a doslazují se cukrem nebo medem. Jsou vynikající do buchet i jako kompot. Řapíky většinou nemusíte loupat, zahrádkáři říkají, že odrůdy, které dnes pěstujeme, to nepotřebují, a postačí odstranit jen nejsilnější vlákna za konce řapíku.
Reveňové listy se nejí, obsahují toxickou kyselinu šťavelovou. Zhruba od poloviny června (po svatém Janu) ji mají i také jedlé řapíky, proto se rebarbora sklízí od dubna do poloviny června.
Jak vařit rebarboru
Doporučuje se vařit ji pouze ve smaltovaných nebo nerezových hrncích. Nikdy ne v hliníkových, získala by nepříjemnou pachuť.
Jak rebarboru skladovat
Řapíky opláchněte vlažnou vodou nebo otřete vlhkým hadříkem. Skladujte je ve volně uzavřeném igelitovém sáčku v chladničce v šuplíku na zeleninu a spotřebujte do týdne. Nejdéle je v chladničce uchováte v perforovaném plastovém pytli. Takto vydrží asi 2 týdny. Pokud chcete rebarboru uchovat do další sezóny, nakrájejte ji na kousky a dejte do mrazničky.
TIP od zkušených zahrádkářů: rebarbora je poměrně hodně kyselá, takže při zpracování vyžaduje větší množství cukru. Můžete ho ubrat, pokud k ní při vaření přidáte několik nasekaných lístků bylinky zvané čechřice vonná nebo přidejte trochu citrónové šťávy, která, ač to zní zvláštně, kyselost rebarbory zjemní.
Rebarbora
Co dobrého můžete z rebarbory připravit
Vyzkoušejte třeba některý z našich receptů na koláč, řezy nebo poháry.
Snadné a rychlé rebarborové řezy s pudingem
Ingredience:
- 5 vajíček
- 280 g cukru
- 250 g Hery
- 300 g polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek
- 250 ml smetany na šlehání
- 2 vanilkové pudingy
- rebarbora

1/ Vejce cca 10 minut šleháme s cukrem a změklou Herou. Přidáme mouku s kypřicím práškem, pudingy a smetanu.
2/ Těsto vylijeme na plech a poklademe nakrájenou rebarborou. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 30 minut.
Část polohrubé mouky můžeme zaměnit za celozrnnou.
Pokud by těsto bylo moc hutné, přilijeme trochu mléka.
Místo rebarbory můžete dát jakékoliv sezónní ovoce.
Rebarborový koláč se sněhem
Další recept na koláč, který si určitě oblíbíte. Je snadný, dobrý a vypadá jako z cukrárny.
Ingredience:
Na těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- ½ balíčku Kypřicího prášku do pečiva
- 100 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru
- 1 balíček Finesse Citrónové kůry Dr. Oetker
- 1 vejce
- 80 g změklého másla
- 4 PL mléka
Na náplň a potření:
- 1 kg rebarbory
- 100 g strouhaných mandlí
- 3 bílky
- 200 g cukru
Ještě potřebujeme:
- plech na pečení s vyšším okrajem (30 x 40 cm)
- elektrický ruční šlehač

Příprava:
1/ Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem, cukrem, vanilínovým cukrem a kůrou. Přidáme vejce, máslo a mléko a vypracujeme dohladka. Těsto naneseme do vymazaného a moukou vysypaného plechu a uhladíme.
2/ Na náplň očistíme rebarboru a nakrájíme ji na asi 2 cm kousky. Rebarboru rovnoměrně rozložíme na těsto a posypeme strouhanými mandlemi. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
- Elektrická trouba: 180 °C
- Horkovzdušná trouba: 160 °C
- Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 30 minut
3/ Na potření v míse vyšleháme z bílků a cukru elektrickým ručním šlehačem tuhý sníh. Sníh rozetřeme na horký koláč a při stejné teplotě dopečeme asi 10 minut dorůžova.
Rebarborové řezy na plech
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 125 g cukru krupice
- kypřící prášek
- 125 g másla
- 180 ml mléka
- 2 vejce
- drobenka se skořicovým cukrem
- 5 řapíků rebarbory
Postup:
Z mouky, cukru, prášku, mléka, másla a vajec utřeme těsto. Předehřejeme si troubu na 180 °C, vymažeme a vysypeme plech, do kterého nalijeme těsto. Na těsto naklademe kousky rebarbory a posypeme drobenkou.
Pečeme 40 minut a rebarborový koláč posypeme cukrem ještě před vychladnutím.
Rebarborový koláč
Recept máme od pana Václava Duba, který byl vítězem Regionální potraviny v Plzeňském kraji. Ocenění získal za svůj tučný tvaroh. Postup s fotografiemi najdete v galerii.
Ingredience:
- 400 g rebarbory
- 100 g cukru krupice
Těsto:
- 125 g másla
- 125 g cukr krupice
- 3 vejce
- 160 g hladké mouky
- 50 g tučného tvarohu
- 20 ml mléka
Drobenka:
- 60 g cukru krupice
- 125 g mouky
- 95 g másla
- 60 g drcených mandlí
- špetka soli

Postup:
1/ Nejprve odkrojíme oba konce rebarbory a pak ji dobře opláchneme. Poté rebarboru oloupeme a nakrájíme na 2cm špalíky a posypeme 100 g cukru. Necháme 30 minut odstát.
2/ Při přípravě těsta nejprve utřeme máslo s cukrem a pak pomalu vmícháme vajíčka v pokojové teplotě. Přidáme mouku a nakonec tvaroh s mlékem. Vše dobře promícháme.
3/ Pro drobenku přesejeme mouku, přidáme povolené máslo a rukama dobře propracujeme. Pak přisypeme cukr, mandle a špetku soli. Dobře propracujeme.
4/ Vymažeme dortovou formu a dno vyložíme pečicím papírem. Poté nalijeme těsto
a dobře rozprostřeme. Pak přidáme rebarboru a nakonec zasypeme drobenkou. Formu zakryjeme alobalem.
5/ Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme 1 hodinu a půl.
6/ Podáváme teplé s velkou lžící tvarohu.
Rebarborový pohár s lahodným krémem
Podle rodinného receptu naší čtenářky Hanky.
Na 4 poháry budete potřebovat:
- 500 g řapíků rebarbory
- 2/3 hrnku cukru
- 1 celou skořici
- špetku citrónové kůry
- 2 lžíce vody
Na krém:
- 1/4 hrnku cukru krupice
- 2 vanilkové cukry
- 5 žloutků
- 500 ml mléka
Postup:
1/ Rebarboru očistíme a nakrájíme na malé kousky. Dáme do hrnce cukr, skořici, citrónovou kůru a vodu. Zahříváme, dokud se nerozpustí cukr, poté snížíme teplotu, přidáme rebarboru a vaříme, dokud rebarbora nezměkne, což je cca 10 minut. Občas promícháme, aby se směs nepřipálila.
2/ Odstavíme, vytáhneme skořici.
3/ Na krém dáme do mísy cukr a žloutky. Dáme do robota nebo šleháme ručním elektrickým šlehačem tak dlouho, dokud nevznikne nadýchaná a lehká pěna.
4/ Do hrnce nalijeme mléko, přisypeme vanilkový cukr a přivedeme k varu. Přilijeme žloutkovou směs a šleháme, až se vše spojí. Stáhneme plamen na nejnižší stupeň a pozvolna vaříme za stálého míchání, až směs mírně zhoustne.
5/ Vezmeme 4 poháry, rozdělíme do nich uvařenou rebarboru a zalijeme krémem.
Rebarbora ale není vhodná pro každého
Právě kvůli obsahu kyseliny šťavelové by ji neměli konzumovat lidé, kteří mají problémy s ledvinami, ledvinovými kameny, močovým měchýřem, žaludečními kyselinami, trpí revmatismem nebo dnou. Nedoporučuje se také těhotným a kojícím ženám. Také děti by ji měli jíst jen v malém množství.
Zdroj: Wikipedie
A ještě jeden tip na báječný rebarborový koláč!