Pokud vám lékař řekne, že máte zvýšenou hladinu cholesterolu, určitě to není dobrá zpráva a hrozí vám nepříjemné zdravotní komplikace, které mohou fatálně ovlivnit váš život. Většina pacientů měla tu čest se s ním seznámit právě v ordinaci, proto ho máme spojený s něčím, co bychom v životě mít nechtěli a házíme ten špatný i dobrý cholesterol do jednoho pytle. Jak to tedy s nimi je?
„Špatný“ a „hodný“ cholesterol
Existují dva druhy: LDL (low-density-lipoprotein) „špatný cholesterol“, a HDL (high-density- lipoprotein) označovaný jako „dobrý cholesterol“. LDL, ten zákeřný, který zabíjí, se usazuje v žilních stěnách, ty se pak zužují, tvrdnou a způsobují obávanou aterosklerózu. „Dobrý cholesterol“ naopak tento usazený cholesterol dokáže rozpustit a dopravit do jater. S vysokou hladinou špatného cholesterolu souvisí nemoci oběhové soustavy a ty jsou nejčastější příčinou úmrtí.
Co je ateroskleróza
Ateroskleróza je zákeřný a tichý zabiják, který se dlouho nijak neprojevuje a vy o něm nemáte ani tušení, až do chvíle, dokud se průsvit cévy nezúží příliš nebo se neuzavře úplně. Jakmile se náhle uzavře některá z hlavních tepen, dochází zpravidla k mozkové mrtvici nebo srdečnímu infarktu.
V případě, že výsledky vyšetření u lékaře ukáží zvýšenou hodnotu LDL v krvi, riziko, že onemocníte aterosklerózou nebo jinou nemocí srdce, se zvyšuje. A naopak, je-li ve vaší krvi vysoký podíl HDL dobrého cholesterolu, riziko onemocnění srdce je mnohem nižší.
Co je cholesterol
Cholesterol není tuk, ale látka voskové konzistence podobná tuku, která se vyskytuje v každé buňce lidského těla. Je součástí ochranných pouzder nervových spojení a podílí se na funkci některých hormonů, zejména testosteronu a estrogenu. Cholesterol vzniká v játrech, která ho vyrobí přibližně 1000 miligramů za den. Z jater se cholesterol vázaný na lipoproteiny šíří krevním řečištěm do celého těla.
Hodný cholesterol cestuje do nitra jaterních buněk, kde pomáhá tvořit žluč a cévám nikterak neškodí. Zlý cholesterol jde přímo do cév, kde proti němu začnou bojovat bílé krvinky a pohlcují ho. Tím se ale zvětší a postupem času změní v aterosklerotické pláty. Dojde pak k tuhnutí a zužování průsvitu cév, což je nebezpečná ateroskleróza.
Jak můžete snížit hladinu „špatného cholesterolu“ v krvi?
Samozřejmě hlavně vhodnou stravou, ale nezáleží jenom na ní, ve hře je ještě mnoho dalších faktorů. Kouření, alkohol, málo pohybu a spánku, ale také věk a pohlaví. Významnou roli hraje i genetika. Bylo dokázáno, že konzumace potravin bohatých na cholesterol nemusí ještě bezpodmínečně znamenat zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.
Hlavním viníkem zvýšené hladiny cholesterolu v krvi se ještě do nedávna považovaly tzv. nasycené tuky. To jsou ty, které zůstávají při pokojové teplotě pevné, patří k nim například máslo. Výzkumy v tomto odvětví stále probíhají a přinášejí nové výsledky. Mimo jiné se potvrdilo, že nasycené tuky obsahují jak LDL, tak i HDL. To znamená, že příjmem takové potravy se do krve vyloučí nejen „špatný cholesterol“, který se může usazovat na žilních stěnách, ale současně s ním i ten „dobrý“, který ho naváže a dopraví zpět do jater. Negativní vliv se tedy eliminuje.
Existují však ještě tuky mnohem nebezpečnější, jsou to tzv. trans tuky (transizomery). Konzumujete-li nadbytek smažených jídel, bramborových lupínků, sušenek, krekrů a koláčů, přijímáte velké množství transizomerů. Na to je třeba si dát velký pozor.
Co tedy jíst a čemu se vyhnout
Pokud bychom to úplně zjednodušili, tak cholesterol nenajdeme v potravinách rostlinného původu, ale vyskytuje se pouze v potravinách živočišného původu, a to v živočišných tucích, tedy i ve vaječném žloutku i mléčném tuku. Také samozřejmě v mase, ale jeho množství se liší nejen podle konkrétních druhů masa, ale i podle toho, ze které částí zvířete je. Nejvíce cholesterolu je v tučném mase a ve vnitřnostech (játra a ledviny), naopak nejméně ho obsahuje libové kuřecí a králičí maso a také ryby.
Z toho tedy vyplývá, že cholesterol výrazně omezíte, pokud do svého jídelníčku zařadíte méně živočišných tuků a dáte přednost kvalitním rostlinným olejům. Na minimum omezte uzeniny, které nahradíte libovým masem nebo kvalitní šunkou. Do svého jídelníčku také příliš často nezařazujte tučné mléčné výrobky, tučné sýry, jako je gorgonzola, niva a sýry s více než 45% obsahem tuku v sušině, smetanu ke šlehání a tučnou zakysanou smetanu.
Zdroj: Jed nebo lék, Martha Schueneman, Wikipedie
Snížit cholesterol pomáhá třeba houba reishi. Přečtěte si o ní TADY.