26.6.2022
Neděle
Svátek slaví
Adriana
26.6.2022
Neděle
Svátek slaví
Adriana

Velkeucho.cz » Zdraví » Pampeliška. Jak využít její sílu po celý rok. Rady, tipy a recepty

Pampeliška. Jak využít její sílu po celý rok. Rady, tipy a recepty

pampeliška
foto: Pixabay
Smetanka lékařská, nebo také pampeliška, je rostlinka, která toho má ve svém repertoáru opravdu hodně. Dokáže pomáhat v boji s mnoha nemocemi, pomůže při hubnutí a používá se také jako pleťová voda. Je bohatá na vitamíny i minerální látky. Co z ní připravit a jak si ji uchovat po celý rok? Tady najdete rady i recepty.

Jedna velmi stará legenda praví, že se pampeliška zrodila z prachu, který rozvířil ohnivý vůz boha Slunce. Říká se také, že čím více léčivých účinků rostlina má, tím více se jí v přírodě nachází. Pampelišky (smetanky lékařské, taraxacum officinale) rostou hojně, měly by mít tudíž mimořádnou léčivou sílu. A tak tomu i skutečně je. Pampeliška je léčivá od květu po kořen.

Pampelišky se sbírají od jara do podzimu. Mladé listy, které se přidávají do salátů, jsou nejlepší ty mladé sklizené na jaře, po vyčerpávající zimě dodají tělu potřebné vitamíny. Listy na nálev je možné trhat po celou dobu, známý léčitel Jiří Janča doporučuje listy sbírat nejlépe mezi polednem a druhou hodinou odpolední. Kořeny se vykopávají brzy na jaře v březnu a pak na podzim v říjnu a listopadu.

Lidové názvy pampelišky

Dostala jich mnoho: hadí mlíčí, kačenec, kněžská pleš, lucerničky, majíček, mlíčí, pamprlice nebo díky svým močopudným účinkům se jí také říká počůránek. 

Co pampeliška pomáhá léčit

Používá se hlavně k léčbě trávicího traktu, zvláště pak jater. Podporuje látkovou výměnu, zlepšuje také činnost žlučníku, slinivky břišní a střev. Snižuje krevní tlak, zlepšuje oběh krve, a tím i činnost srdce. Je močopudná, proto pomůže při poruchách ledvin a močových cest. Je to ale bylina daleko všestrannější, pomáhá také léčit revma, cukrovku (snižuje hladinu krevního cukru), pomáhá rozpouštět ledvinové i močové kameny. Celkově se používá na povzbuzení organismu. Květy pampelišky se užívají na zahnísaný krk.

Listy mají vysoký obsah vitamínu C a jsou bohaté na draslík. Při zvýšené tvorbě moči udržuje správný poměr sodíku a draslíku v těle.

pampeliška
Pampeliška, foto: Pixabay

Jak vidí pampelišky uznávaná bylinkářka Maria Treben

Bylinkářka doporučuje pampelišku jako rostlinku mimořádnou, která dovede zbavit celý organismus jedovatých látek. Mladé listy bychom si měli přidávat do salátů a všech zeleninových příloh, omáček i polévek. Doporučuje šťávu z celé rostliny použít k jarní kúře na očistu krve. V době kvetení (duben, květen) by diabetici měli jíst 10 stvolů denně. Rozžvýkané čerstvé stvoly také dokáží přírodní cestou rozpustit menší žlučníkové kameny a pomůžou se vypořádat s ekzémy a vyrážkami.

Nálev z listů pampelišky

Nálev z listů pampelišky pomáhá na zánět močového měchýře a pije se pro podporu tvorby moči a při vysokém krevním tlaku 3 x denně 1 šálek nálevu. 2 vrchovaté lžičky čerstvého listu pampelišky nasekejte a přelijte 180 ml vody těšně pod bodem varu. Nechejte přikryté pokličkou 10 minut louhovat. Pak sceďte a čerstvé vypijte.

Bylinková vína

Podle dochovaných pramenů bylinková vína nejspíš vymysleli jeptišky ve středověku. Vařily ho v klášterech a základem byla bílá i červená suchá vína. Stejným způsobem, jako to dělaly tenkrát, se bylinková vína připravují dodnes. Nejčastěji se použije jen jeden druh bylin, aby se zachovala jejich specifická chuť. Ale fantazii se meze nekladou, pokud se vám podaří namíchat směs bylin a vymyslet svoji vlastní originální recepturu, pak neváhejte a jděte do toho, třeba se vám podaří najít poklad v podobě výjimečného vína. 

Recept na pampeliškové víno

Pampeliškové víno patří k nejoblíbenějším z řady bylinkových vín. Podle starých klášterních receptů se připravuje takto:

  • 1 litr suchého bílého nebo červeného vína
  • 3 lžíce čerstvých květů pampelišky

Pampelišky dejte do lahve a pomocí nálevky dolijte vínem. Zazátkujte a uložte na slunné místo. Dva až tři dny nechejte louhovat, občas lahví zatřepejte. Poté víno přeceďte do jiné lahve a je hotovo. Uchovávejte v chladničce, každý večer vypijte skleničku.

Pampeliškový likér

Alkohol dovede z bylin vysát a zároveň uchovat po delší čas to nejlepší, co v nich je. Bylinkové likéry se pijí nejčastěji jako aperitiv, který podpoří trávení. Zkuste likér z pampelišek.

  • 8 lžic květů pampelišky
  • 700 ml čisté vodky 38-42%
  • 200 g cukru krystalu

Vše dejte do nádoby s pevným uzávěrem, který pak pevně zašroubujte. Postavte nádobu na teplé tmavší místo a nechejte za občasného protřepání louhovat 8 týdnů. Poté přeceďte přes kávový filtr a likérem naplňte sklenici, uzavřete, dejte někam do pokoje do tmavého koutu a při pokojové teplotě nechejte v klidu odpočívat dalších 8 týdnů. A máte hotovo.

Pampeliškový likér na snížení hmotnosti podle léčitele Jiřího Janči

Podle známého léčitele a bylinkáře pomůže takto připravený pampeliškový likér v boji s nadváhou. Vykopejte na podzim kořeny a vyzkoušejte to. 

  • 150 g drceného sušeného kořene pampelišky vykopaného na podzim
  • 1 láhev žitné

Kořen dejte do láhve, zalijte žitnou a nechejte 2 týdny louhovat, občas protřepejte. Poté přeceďte, kořen vylisujte a přefiltrujte (můžete k tomu použít papírový filtr na kávu). Denně vypijte půl likérové odlivky před obědem a večeří.

Pampelišková tinktura

Tinktura jsou vlastně byliny louhované v alkoholu. Alkohol je skvělý konzervant, proto v něm můžete uchovat bylinky až do další sklizně a využívat jejich léčebné síly po celý rok. Tinktury se připravují v poměru 1:3 až 1:5, mohou být tedy různě silné. My si připravíme pampeliškovou tinkturu o koncentraci 1:5. Aby se z bylinek odstranila před výrobou tinktury voda, nejprve se usuší. 

Pampelišková tinktura se používá na posílení tvorby žluči, pomáhá také rozpouštět žlučníkové kameny a působí i jako mírnější projímadlo.

  • 200 g sušených listů a kořenů pampelišek
  • 1 litr 38% vodky

Sušenou pampelišku dejte do sklenice s víčkem, zalijte vodkou, uložte na temné místo a nechejte louhovat 2 týdny, občas protřepejte. Poté obsah přefiltrujte přes papírový kávový filtr a přelijte nejlépe do tmavé láhve, kterou jste před tím sterilizovali. Třeba tak, že do ní nalijete vařící vodu, vypláchnete a necháte vyschnout. 

Nezapomeňte dát na láhev štítek, na který napíšete datum a o jakou tinkturu se jedná. Skladujte v chladu a temnu.

Na pihy pomáhá odvar z čerstvých květů pampelišky

Hrst čerstvých květů dejte do hrnce s půl litrem studené vody, na velmi mírném plameni vařte 15 minut, odstavte a odkryté nechejte vylouhovat. Přeceďte a odvar používejte buď jako pleťovou vodu nebo na obklady.

A ještě jedna užitečná rada na konec

Protože je pampeliška poměrně hodně močopudná, raději si preparáty z ní připravené, nedávejte těsně před spaním.

Zdroj: Domácí bylinář, Bylinkový receptář (Dionýz Dugas), Herbář léčivých rostlin (Jiří Janča), Moje léčivé rostliny (Maria Treben), Wikipedie

Přečtěte si také: Další velmi prospěšnou bylinkou, která detoxikuje a posiluje organismus a je velmi zdraví prospěšná, je KOPŘIVA.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
červnové byliny

Červnové byliny. Co sbírat, jak je uchovat a co z nich připravit

Červnové byliny. Červen je podle bylinkářů nejvhodnější měsíc pro sběr léčivých rostlin. V tomto čase nejdelších dnů a nejkratších nocí mají byliny nejvyšší koncentraci léčivých látek. Co sbírat a jak je uchovat, abyste mohli jejich sílu využívat po celý rok?

cholesterol

Cholesterol. Je opravdu tak zlý, jak si o něm spousta lidí myslí? 

Mnoho lidí se na cholesterol dívá jako na něco škodlivého, co by do našeho zdravého života rozhodně nepatřit nemělo. Je to ale velký omyl, jde o životně důležitou látku, bez které zdravý organismus nemůže fungovat. On je totiž cholesterol „zlý“ a cholesterol „hodný“. Abyste je dokázali rozlišit, je třeba o něm vědět aspoň pár základních faktů.

vitamin d

Vitamin D. Jak docílit, abyste ho měli dostatek a byli také krásně opáleni

Jak se správně opalovat, abyste se nespálili, ale zároveň do těla dostali dostatečné množství tolik potřebného vitaminu D? Když pokožku spálíte, hrozí zdravotní rizika. Pokud nebude mít organismus dostatek vitaminu D ze sluníčka, zdravotní problémy vás také neminou. Poradíme, jak docílit rovnováhy a přidáme recept od bylinkářů na přípravu čistě přírodního prostředku na zklidnění a regeneraci pokožky.