22.5.2022
Neděle
Svátek slaví
Emil
22.5.2022
Neděle
Svátek slaví
Emil

Velkeucho.cz » Gastronomie a recepty » Nejlepší recepty na dorty. Nadýchané korpusy i lahodné krémy

Nejlepší recepty na dorty. Nadýchané korpusy i lahodné krémy

Foto: Pixabay
Připravili jsme pro vás recepty na nejlepší nadýchané korpusy a krémy, se kterými uděláte nekonečné množství narozeninových a slavnostních dortů. A také pár rad a tipů od cukrářů.

Upéct a nazdobit doma krásný a chutný slavnostní nebo narozeninový dort není tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát. Stačí mít dobrý recept na korpus a na krém, pak už je vše jen o vlastní fantazii. 

Ceny dortů v cukrárnách jsou dost vysoké a pokud nemáte tip na nějakou osvědčenou, nevíte, jestli vám dort vůbec bude chutnat ani z jakých surovin je udělaný. Proto stojí za to si péct slavnostní i narozeninové dorty sami doma, vyjdou mnohem levněji a víte, co v nich je. Základem je nadýchaný korpus a lahodný krém. Pak už stačí jen ozdobit buď ovocem, marcipánem nebo třeba čokoládou. Nepouštějte se do složitých kreací, i tady platí, že méně je někdy více. 

Vybrali jsem pro vás osvědčené a prověřené rodinné recepty, se kterými uděláte všechny slavnostní a narozeninové dorty. Korpusy i krémy můžete různě kombinovat, prokládat ovocem a zdobit dle libosti a chuti. Tyhle recepty vám stačí k tomu, abyste upekli a nazdobili v podstatě nekonečné množství dortů

5 receptů na nejlepší dortové korpusy:

  • Nadýchané piškotové těsto na dortové korpusy
  • Korpus na dort – bez vážení
  • Ořechový korpus podle starého receptu
  • Kakaový korpus podle rodinného receptu
  • Makový korpus

5 základních receptů na krémy na dorty

  • Nejjednodušší univerzální máslový krém
  • Vanilkový máslový krém bez vážení
  • Pudingový krém
  • Lehký jogurtovo-tvarohový krém
  • Krém z mascarpone, šlehačky a tvarohu

Spoustu inspirace, jak dort nazdobit, najdete na Pintertestu, Facebooku nebo Instagramu.

5 tipů pro dokonalý korpus aneb co musíte udělat VŽDY:

  • 1/ Suroviny musí mít pokojovou teplotu.
  • 2/ Pečte v předehřáté troubě.
  • 3/ Jestli je korpus správně upečený, zkontrolujte špejlí, musí zůstat suchá.
  • 4/ Dortovou formu vyložte pečicím papírem nebo důkladně vymažte a vysypejte moukou.
  • 5/ Korpus nechte ve formě vychladnout, pak teprve vyndejte a rozkrojte.

3 rady na dokončení dortu

  • 1/ Korpusy potřete džemem. Pak teprve naneste krém a poklaďte případně ovocem.
  • 2/ Pokud budete do dortů dávat ovoce, nejlepší je čerstvé, ale můžete použít i mražené nebo kompotované, ale nechejte ho vždy dobře okapat.
  • 3/ Těsto na korpusy i krémy můžete obarvit do požadované barvy a odstínu nejlépe potravinářskými barvami.

Nadýchané piškotové těsto na dortové korpusy

Nejpoužívanější těsto na dortové korpusy je piškotové. Aby byl korpus krásně nadýchaný, je potřeba vejce s cukrem šlehat aspoň 20 minut! Pokud to neuděláte, těsto bude tvrdší a nebude nadýchané, takže nešidit a opravdu vytrvat. To je právě ten fígl profesionálních cukrářů, kterým se mnozí neřídí a pak se diví, že korpus není takový, jaký by měl být, i když přesně odvážili vše, co do něho patří.

Ingredience:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g cukru krupice
  • 5 lžic oleje
  • 5 vajec

Postup:

Zapneme troubu a předehřejeme ji na 180°C.

Celá vejce šleháme s cukrem aspoň 20 minut, dokud se neutvoří hustá pevná pěna. Šleháme v robotu.

Poté dáme robot na nízké otáčky a pomalu zašleháme olej.

Pak už přijde na řadu vařečka, kterou jemně postupně vmícháme do směsi. Nemícháme dlouho.

Formu na dort vyložíme pečicím papírem, vlijeme těsto a pečeme. 

Korpus na dort – bez vážení

Piškotové korpusy jsou ideální na ovocné dorty s lehkými krémy.

Ingredience:

  • 8 vajec
  • 8 lžic cukru moučky
  • 8 lžic polohrubé mouky
  • ½ kypřicího prášku do pečiva

Postup:

Zapneme troubu a předehřejeme ji na 160°C.

Z bílků ušleháme sníh. 

Žloutky s cukrem utřeme do pěny, postupně lehce zamícháme mouku s kypřicím práškem. Lehce přidáme sníh. 

Formu na dort vyložíme pečicím papírem, vlijeme těsto a pečeme. 

Ořechový korpus podle starého receptu

Hodí se hlavně k máslovým krémům.

Ingredience:

  • 8 žloutků
  • 240 g cukru moučky
  • 160 g mletých vlašských ořechů
  • 80 g hrubé mouky
  • 1 lžíce kakaa (nemusí být)
  • 8 bílků

Postup:

Zapneme troubu a předehřejeme ji na 150°C.

Žloutky s cukrem ušleháme v robotu tak, aby se zdvojnásobil objem. Trvá to asi 20 minut.

Ručně jemně vmícháme ořechy, mouku a kakao.

Z bílků ušleháme sníh a opatrně ho vmícháme do směsi.

Formu na dort vyložíme pečicím papírem, vlijeme těsto a pečeme asi 40 minut. 

Kakaový korpus podle rodinného receptu

Hodí se především na dorty s ovocem.

Ingredience:

  • 5 vajec
  • 200 g cukru krupice
  • 200 g polohrubé mouky
  • 30 g kakaa
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 6 lžiček vařící vody
  • 10 g oleje

Postup:

Zapneme troubu a předehřejeme ji na 150°C.

Vejce šleháme s cukrem asi 15 minut, poté postupně za stálého šlehání přidáváme vřelou vodu a olej. Šleháme asi 3 minuty.

Mouku smícháme s práškem do pečiva a kakaem. Ručně pak opatrně vmícháme do vaječné směsi.

Formu na dort vyložíme pečicím papírem, vlijeme těsto a pečeme asi 30 minut. 

Makový korpus

Je vynikající hlavně v kombinaci a višněmi nebo višněmi v rumu.

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 250 g másla
  • 2 lžičky sušené citrónové kůry
  • 150 g cukru krupice
  • 2 lžíce rumu nebo griotky
  • 200 g hladké mouky
  • 150 g hustého bílého jogurtu
  • 100 g mletého máku
  • 3 lžičky jedlé sody

Postup:

Zapneme troubu a předehřejeme ji na 160°C.

Měkké máslo šleháme s cukrem asi 15 minut.

Za stálého šlehání po jednom přidáváme celá vejce. Šleháme do pevné pěny.

Přidáme jogurt a citrónovou kůru.

Ručně jemně vmícháme mouku promíchanou s jedlou sodou a mákem.

Přilejeme rum nebo griotku.

Formu na dort vyložíme pečicím papírem, vlijeme těsto a pečeme asi 50 minut. 

Nejlepší recepty na krémy na dorty

Nejjednodušší univerzální máslový krém

Ingredience:

  • 250 g másla
  • 500 g cukru moučky
  • 1 lžíci horké vody
  • 1 lžičku vanilkového extraktu 

Postup:

Měkké máslo třete tak dlouho, až bude jemné a nadýchané. Vařečkou nebo použijte robot.

Vmíchejte cukr, vodu a extrakt. Třete, až vznikne lehký hladký krém. Pokud je moc hustý, přidejte ještě horkou vodu. Můžete použít robot.

TIPY:

1/ Z tohoto základního krému uděláte krém čokoládový i kávový.

Čokoládový: smícháte 2 lžíce kakaa se 2 lžícemi horké vody a mícháte tak dlouho, dokud nevznikne hustá pasta, tu pak vmícháte do základního máslového krému.

Kávový: smícháte 2 lžíce instantní kávy se 2 lžícemi horké vody a mícháte tak dlouho, dokud nevznikne hustá pasta, tu pak vmícháte do základního máslového krému.

2/ Máslový krém můžete také obarvit potravinářskými barvami do požadovaného odstínu. Na obarvení se používají i džemy, jednoduše přidáte trochu do krému.

Vanilkový máslový krém bez vážení

Ingredience:

  • necelé 2 hrnky mléka
  • 3 zarovnané lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce Zlatého klasu Dr. Oetker 
  • 1 vejce
  • 250 g másla
  • ½ hrnku cukru moučky
  • 1 lžičku vanilkového extraktu 

Postup:

Měkké máslo s cukrem utřete do pěny. 

Do vařícího mléka dejte rozkvedlané vejce, mouku a Zlatý klas. Za stálého míchání uvařte kaši. Tu pak občas promíchejte a nechte vychladnout.

Do studené kaše vmíchejte utřené máslo s cukrem, vanilkový extrakt a vymíchejte dohladka.

Pudingový krém

Příchuť pudingu si vyberte podle chuti, nejčastěji se používá vanilkový nebo čokoládový.

Ingredience:

  • 1 a ½ hrnku mléka
  • 1 balíček pudingu v prášku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžíce másla
  • ½ hrnku moučkového cukru
  • špetka soli

Postup:

Oddělíme žloutky od bílků a z bílků ušleháme sníh.

Z mléka, pudingu, mouky a žloutků uvaříme krém.

Do ještě teplého krému vmícháme máslo, sníh z bílků, cukr a špetku soli. Umícháme hladký krém.

Lehký jogurtovo-tvarohový krém

Ingredience:

  • 350 g bílého jogurtu
  • 350 g měkkého tvarohu
  • 2 zarovnané PL cukru
  • 1 balíček Želatinového ztužovače za studena Dr.Oetker

Postup:

Smícháme jogurt, tvaroh a cukr. Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na obalu a přidáme k němu jogurtovo-tvarohovou směs.

Krém z mascarpone, šlehačky a tvarohu

Ingredience:

  • 200 ml šlehačky 33 %
  • 250 g mascarpone
  • 2 vanilkové cukry
  • 40 g cukru moučka
  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce

Postup:

Do robotu dejte šlehačku, mascarpone, oba cukry a šlehejte, dokud nebudete mít hladký krém, nejprve na pomalých otáčkách, pak dejte rychlejší. Pak po částech vmícháte tvaroh. Vyzkoušejte, jestli je krém dostatečně sladký, pokud se vám bude zdát, že málo, přidejte ještě trochu cukru.

Inspirací pro vás mohou být dorty v naší galerii

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp