19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík
19.8.2022
Pátek
Svátek slaví
Ludvík

Velkeucho.cz » Gastronomie a recepty » Bezlepkové recepty pro celiaky. Vynikající sladké pečení bez lepku

Bezlepkové recepty pro celiaky. Vynikající sladké pečení bez lepku

Foto: Pixabay
Bezlepkové recepty. Jednou ze základních surovin při pečení je mouka, bohužel právě ta je díky lepku na předním místě zakázaných potravin osob, kteří onemocněli celiakií či mají na lepek alergickou reakci. I oni si však mohou na skvělých dezertech pochutnat.

Bezlepkové recepty. Inspirujte se našimi recepty a upečte si skvělé bezlepkové moučníky – plněné koblížky, kukuřičné palačinky, brownies, drobenkový koláč z brambor nebo muffiny.

Bezlepkové recepty. Bezlepkové pečení

Celiaci se musejí vyhýbat lepku, který je obsažený nejvíce v pšenici (kam se řadí mimochodem i kuskus a bulgur), o trochu méně v žitě, ještě méně v ječmeni (tzn. i pšeničná a ječmená piva) a nejméně v ovsu – při jejich dlouhodobé konzumaci se s tím tělo nedokáže srovnat a projeví se to zdravotními obtížemi. Nejen mouka a pečivo ze všech vyjmenovaných obilovin je tabu, ale také těstoviny, knedlíky houskové i bramborové, noky, pizza, celozrnné výrobky, některé obilninové nápoje.

Obsah lepku je třeba hlídat i v potravinách, kde by to člověk nečekal – např. v uzeninách a masných výrobcích (paštiky, párky, sekané, špekáčky atd.), v jogurtech, zmrzlině, čokoládě, cukrovinkách, pudingu. Celiaci jsou odkázáni na podrobné studium složení potravin. Stopy pšeničné mouky mohou například objevit i mletém máku!

Plněné koblížky

  • 250 ml vlažného mléka
  • 1/2 sáčku sušeného droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 1 žloutek
  • 250 g bezlepkové mouky
  • ovocná marmeláda
  • špetka soli
  • olej na smažení

Příprava:

Ve vlažném mléce rozpustíme cukr a necháme vzejít droždí. Přidáme sůl, žloutek a postupně, za stálého míchání, přisypáváme bezlepkovou mouku. Těsto musí být tak tuhé, aby se z něj daly tvořit kuličky. Do těsta můžeme přidat najemno nastrouhanou vařenou bramboru. Na teplém místě necháme vykynout. Z těsta pak tvoříme kuličky, které pomocí stříkačky naplníme marmeládou, otvor uzavřeme a smažíme na oleji. Před podáváním cukrujeme.

  •  Náročnost: střední
  • Doba přípravy: 30 min. + 60 min.
  • Energetická hodnota: 640 kJ (1 kus)

Bezlepkové recepty. S námi se vyznáte:

Celiaci mají i velmi složitou situaci při výběru kvasnic, neboť i tam se lepek může vyskytovat a ještě ke všemu si většina firem tají výrobní postup a složení. Takže pokud nenajdete složení na obalu, pošlete raději dotaz přímo na výrobce, zda jejich produkt lepek obsahuje.

Bezlepkové recepty

Kukuřičné palačinky

  • 5 lžic hladké kukuřičné mouky
  • voda podle potřeby
  • 1 vejce
  • 1 lžička skořicového cukru
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • čerstvé ovoce
  • šlehačka na ozdobu

Příprava:

Do mísy dáme kukuřičnou mouku, rozklepneme vejce, přidáme špetku soli a lžičku skořicového cukru a vidličkou šleháme za postupného přilévání vody. Když je směs hladká a všechny suroviny rozpuštěné, rozpálíme na pánvi olej. Hotové palačinky zdobíme čerstvým (nebo kompotovaným) ovocem a šlehačkou, nebo podle vlastní chuti a fantazie. Ihned podáváme.

  • Náročnost: jednoduché
  • Doba přípravy: 15 min.
  • Energetická hodnota: 320 kJ (1 kus)

Bezlepkové recepty. S námi to umíte:

Pokud chceme křupavé, podobné mexickým tortilám, pánev olejem pouze vytřeme pomocí mašlovačky. Naopak smažením ve vrstvě oleje dosáhneme nadýchané, téměř piškotové konzistence.

Brownies

  • 225 g hořké bezlepkové čokolády
  • 225 g másla
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 120 g fruktózy – ovocného cukru
  • 3 vejce
  • 150 g mletých mandlí
  • 150 g vlašských ořechů
  • čokoládová poleva

Příprava:

Čokoládu a máslo rozpustíme v kastrůlku, sundáme z ohně, přidáme cukr a vanilkový extrakt a mícháme až do vychladnutí směsi. Pak přidáme rozšlehaná vejce, mandle a 2/3 najemno nasekaných ořechů. Dobře promícháme. Dáme do vymazané pečící formy, nejlépe čtvercové o stranách 24 cm. Pečeme 25-30 minut při 170°C . Po upečení má povrch zůstat stále lepkavý. Vychladlé brownies polijeme polevou a ozdobíme půlkami ořechů.

  • Náročnost: jednoduché
  • Doba přípravy: 40 min.
  • Energetická hodnota: 1120 kJ (1 řez)

Drobenkový koláč z brambor

  • 500 g vařených brambor
  • 200 g bezlepkové mouky
  • 3 lžíce cukru
  • sůl
  • zavařenina nebo ovoce
  • moučkový cukr

 Příprava:

Uvařené brambory nastrouháme, osolíme, přidáme cukru, mouku a vypracujeme drobenku. Polovinu množství rozprostřeme na dno dortové formy vyložené papírem na pečení. Na drobenku můžeme rozetřít zavařeninu nebo použít různé druhy ovoce a náplň zakryjeme druhou polovinou drobenky. Povrch pokapeme rozehřátým máslem, posypeme moučkovým cukrem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 ºC cca 30 min.

  • Náročnost: jednoduché
  • Doba přípravy: 40 min.
  • Energetická hodnota: 720 kJ (1 řez)

Muffiny

  • 200 g hladké kukuřičné mouky
  • 200 g bezlepkové mouky
  • 3 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1/3 šálku oleje
  • 1 vejce
  • 250ml mléka

 Příprava:

Smícháme zvlášť suché přísady, které následně přelijeme směsí vytvořené smícháním mokrých ingrediencí. Vypracované těsto plníme do vymazaných formiček na muffiny nebo do košíčků. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca na 160 ºC přibližně 20 min.

  • Náročnost: jednoduché
  • Doba přípravy: 30 min.
  • Energetická hodnota: 650 kJ (1 kousek)

Bezlepkové recepty. Tip:

Mouku můžete smíchat v poměru 2/3 rýžová mouka, 1/3 škrob a ½ lžičky guarové gumy.

Zdroj: Wikipedie

Přečtěte si také článek o celiakii.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
domácí zmrzlina

Poctivá domácí zmrzlina jako ze staré cukrárny. Recepty našich babiček

Domácí zmrzlina jako z vyhlášené cukrárny. Zvládnete si ji udělat doma sami a není to nic složitého, pokud znáte pár fíglů starých zmrzlinářů. Připravte si podle receptů z poloviny minulého století krémovou vanilkovou, čokoládovou, oříškovou či kávovou. Nebo máte rádi spíše ovocnou, citrónovou a tuti-fruti?