Tyto zeleninové saláty jsou ideální volbou, pokud si budete chtít dopřát lehkou večeři.
Salát z rukoly, čekanky a cherry rajčat s olivovou zálivkou
Cca 250 kcal na 1 porci.
Na 4 porce:
- 200 g rukoly
- 1 malá čekanka
- 200 g cherry rajčat
- 1 malá bílá cibule
- sůl
- pepř
- 50 g strouhaného parmezánu
Zálivka:
- 8 šalotek
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g černých oliv bez pecek
- 2 lžíce balsamica
- 4 lžíce červeného vína
- 1 lžička čerstvého nebo ½ lžičky sušeného rozmarýnu
- sůl
- pepř
1/ Umytou rukolu nakrájejte na menší kousky. Umytou čekanku rozčtvrťte, vyřízněte košťál a nakrájejte na kousky. Umytá rajčata rozpulte. Oloupanou cibuli nakrájejte na kousky. Vše dejte do salátové mísy.
2/ Oloupané šalotky nakrájejte na kousky. Oloupaný stroužek česneku prolisujte nebo jemně nasekejte. Do hrnce dejte olivový olej a nechejte v něm šalotku zesklovatět. Přidejte česnek a trochu orestujte. Pak přidejte nakrájené olivy a trochu orestujte. Zalijte 2 lžícemi balsamica a 4 lžícemi červeného vína. Přiveďte k varu a odstavte. Osolte, opepřete a přidejte rozmarýn. Ještě teplou zálivku dejte do salátu a zamíchejte.
Ledový salát s jablky a slunečnicovými semeny
Cca 220 kcal na 1 porci.
Na 4 porce:
- 2 lžíce slunečnicových semen
- 1 malý ledový salát
- asi 250 g kyselejších jablek
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 malá černá ředkev
- 150 g zakysané smetany
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- špetka cukru
- sůl
- pepř
1/ Slunečnicová semena opražte v pánvi na sucho, až budou mít světle hnědou barvu. Na talíři nechte vychladnout.
2/ Ledový salát umyjte a nakrájejte na malé kousky. Z jablek vykrojte jadřince a pak je nakrájejte na malé kousky. Zalijte je citrónovou šťávou. Ředkev oloupejte, očistěte a nastrouhejte na jemnějším struhadle. Přisypejte do salátové mísy.
3/ Do mísy přidejte zakysanou smetanu, jablečný ocet, slunečnicový olej, cukr, sůl a pepř. Salát důkladně promíchejte. Salát rozdělte do misek a posypejte slunečnicovými semínky.
Salát z červeného zelí s pomeranči a mandarinkami
Cca 250 kcal na 1 porci.
Tento salát je vynikající na posílení imunity díky vitaminu C v citrusech a barvivům v zelí.
Na 4 porce:
- 1 malá hlávka červeného zelí
- sůl
- 2 pomeranče
- 3 mandarinky (nejlépe klementinky)
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce jablečného octu
- pepř
- 50 g vlašských ořechů
1/ Z umytého zelí odstraňte tuhé části, nastrouhejte na proužky, dejte do mísy a posypejte lžičkou soli. Rukama míchejte asi 5 minut, dokud nebude zelí křehké. Poté ho nechte 20 minut uležet, pak ho přesypejte do většího cedníku, propláchněte studenou vodou a nechejte na něm okapat.
2/ Pomeranče a mandarinky oloupejte i s bílou blánou. Nakrájejte na kousky. Šťávu, která z nich vytekla, dejte do misky a citrusy přidejte k zelí.
3/ Do misky se šťávou přidejte olej, ocet, sůl a pepř. Rozšlehejte metlou a zamíchejte do salátu.
Jak vybrat v supermarketu dobrý salát
4/ Salát rozdělte na porce a každou posypejte nasekanými vlašskými ořechy.
Jak vybrat v supermarketu dobrý salát
I když se ceny zeleniny šplhají každým rokem výše a výše, zařadit do svého jídelníčku bychom ji určitě měli. Pokud nemáte možnost si zeleninu sami vypěstovat a musíte ji kupovat, nejlepší volbou je pak samozřejmě nákup přímo od pěstitelů. I když ani toto nefunguje, pak je tu běžná obchodní síť. Tam je třeba číst etikety o původu a vybrat tu, která neprojela půlku světa, ale byla vypěstovaná co nejblíže od našeho bydliště.
Základem téměř každé salátové mísy jsou listové saláty, které jsou k dostání po celý rok. Od pozdního jara do začátku podzimu je nejlépe nakoupíte na lokálních trzích, po zbytek roku pak nezbývá jiná možnost, než jsou obchody a supermarkety. Saláty se dovážejí především z jižní Evropy nebo Holandska. Při jejich výběru se můžete řídit tímto jednoduchým pravidlem: ty, které mají sytější a jasnější barvu byly vypěstovány venku a mají vyšší obsah vitamínů a zdraví prospěšných látek než saláty ze skleníků, jejichž barva je o poznání bledší.