ZDRAVÝ RECEPT: Čočka s jarním lupením

Čočka s jarním lupením. Na obrázku čočka s mladou bršlicí, kerblíkem, šťovíkem a květy šťavelu.

Recept pochází z knihy Květinová kuchařka – Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení. Najdete v ní jedinečné a zcela netradiční recepty. Jana Vlková, autorky knihy, v nich používá květiny, které by mnohé z nás ani nenapadlo naservírovat na talíř.

 

 

Suroviny pro 4 osoby

  • 200 g vařené červené čočky
  • 200 g směsi bylin (třeba šťovíku, bršlice kozí nohy, kerblíku, kozlíčku polníčku)
  • 40 ml vinného octa
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 lžička mletého
  • římského kmínu
  • ½ lžičky dijonské hořčice
  • sůl
Čočka s jarním lupením. Na obrázku čočka s mladou bršlicí, kerblíkem, šťovíkem a květy šťavelu.
Čočka s jarním lupením. Na obrázku čočka s mladou bršlicí, kerblíkem, šťovíkem a květy šťavelu.

Postup

Čočku uvařte do měkka. Červená čočka je loupaná, proto se nemusí namáčet a stačí jí 10 minut varu. Uvařenou čočku slijte přes cedník a odložte do misky, než připravíte zálivku.

Ocet smíchejte s hořčicí, kořením a solí, přilijte olej a metličkou vyšlehejte hladkou zálivku. Nalijte na ještě teplou čočku a opatrně promíchejte. Snažte se, aby se vám čočka nerozpadala pod rukama nebo čímkoliv jiným, čím mícháte salát. Nechte vychladnout, než budete přidávat zelené byliny.

Býlí dobře omyjte a nasekejte na větší kousky. Šetrně promíchejte s vychladlou čočkou. Čerstvé křehké byliny by neměly přijít do teplé čočky, aby nezavadly a zůstaly svěží. Po libosti dozdobte sedmikráskami, květy jabloní, snítkami pampelišek.

Podávejte s uzeným masem, sázeným vejcem nebo jen tak jako veganskou přesnídávku.

 

KK_obalka 09.indd

Informace o knížce najdete tady:

https://www.velkeucho.cz/2015/02/coz-takhle-dat-si-zloutkove-venecky-s-vlcim-makem/

Vydalo nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz.