26.6.2022
Neděle
Svátek slaví
Adriana
26.6.2022
Neděle
Svátek slaví
Adriana

Velkeucho.cz » Zdraví » Med. 6 znaků, podle kterých poznáte, že je kvalitní a proč ho kupovat od včelařů

Med. 6 znaků, podle kterých poznáte, že je kvalitní a proč ho kupovat od včelařů

Foto: Pixabay
Med je 100% přírodní produkt a jeden z nejzdravějších vůbec. Ačkoliv má naše země včelařů na počet obyvatel nejvíce v Evropě, medu máme ve finále málo a musíme ho dovážet. Raději si ho ale kupujte přímo od včelařů.

Kvalita dovážených medů je všelijaká a mnohdy je tento med přímo zdraví škodlivý. Pokud máte jen trochu možnost koupit med od včelaře, buďte za to rádi a neváhejte za něho zaplatit o nějakou korunu více.

Proč kupovat med od našich včelařů?

Odpověď je jednoduchá, náš domácí med od jakéhokoliv včelaře bude mnohem kvalitnější než ten koupený v supermarketu. Naši včelaři vyrábějí med velmi kvalitní a jeho kvalita je přísně hlídána. Víte přesně, jak se včelař jmenuje a kde sídlí. Někteří se pyšní i medailemi ze soutěží, takže na etiketě najdete, o jakou medaili se jedná. Když budete pátrat po původu medu koupeném supermarketu, najdete na etiketách jen něco ve smyslu „med ze zemí EU“ nebo „med ze zemí mimo EU“, což už hovoří za vše a utíkejte, jak nejrychleji umíte! Med takto označený může být nejen pančovaný, ale může obsahovat zdraví škodlivé látky nebo antibiotika. 

Jak se med falšuje

Jako produkt patří med k nejčastěji falšovaným potravinám. Přidává se do něho ledacos. Od karamelu a jiných barviv pro zlatavější a tmavší barvu, až po vodu s kukuřičným škrobem. Doslazuje se třtinovým cukrem a různými ochucovadly. 

6 znaků, podle kterých poznáte, že je med kvalitní

1/ Ten kvalitní časem zkrystalizuje. Ovšem někteří se mylně domnívají, že zkrystalizovaný med je zkažený. Není! Je to právě důkaz, že jde o pravý med. Naopak nezkrystalizuje med nekvalitní a ředěný, protože obsahuje fruktózu nebo další látky, které do něho rozhodně nepatří. Když se v medu objeví krystalky, prostě stačí sklenici dát do vody a zahřát a bude zase tekutý. 

2/ Kvalitní med by neměl být příliš tmavý, pokud se tedy nejedná o tmavší medovicové druhy. Příliš tmavý med znamená, že byl z největší pravděpodobností dobarvený karamelem či jiným barvivem, a to rozhodně nechcete.

3/ Když se podíváte na med ve sklenici, neměly by být vidět vrstvy. Kvalitní med je jednolitý.

4/ Někdy po otevření sklenice najdete na povrchu pěnu. A to je právě dobře, protože jsou to vysrážené bílkoviny a pyl, takže si můžete být jistí, že jde o med kvalitní. Včelaři tomu říkají medová smetana. Ta obsahuje nejcennější a nejprospěšnější látky.

5/ Když naberete kvalitní med na lžičku, bude vám krásně stékat ve „stužkách“.

6/ Kvalitní med se bude při naklonění sklenice přelévat velmi pomalu.

Kde a jak nejlépe kupovat med?

Dejte si tu práci a najděte si včelaře ve svém okolí. Podle statistik je jich na 10 000 obyvatel asi 60, takže si snadno v dostupné vzdálenosti nějakého najdete. Ti větší včelaři budou mít pravděpodobně svoje webové stránky, ti menší třeba profil na Facebooku. Pokud máte někde blízko trhy nebo obchod s farmářskými potravinami, med od místních včelařů koupíte i tam. Pokud víte, že někdo ze sousedů včelaří, klidně u něho zazvoňte a nemusíte se bát, že vás vyhodí. Být včelařem je většinou srdeční záležitost a dobří včelaři se rádi pochlubí a popovídají o svém koníčku, možná vás i seznámí se svými včelkami.

Líbil se vám článek? Podělte se o něj se svými přáteli:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
červnové byliny

Červnové byliny. Co sbírat, jak je uchovat a co z nich připravit

Červnové byliny. Červen je podle bylinkářů nejvhodnější měsíc pro sběr léčivých rostlin. V tomto čase nejdelších dnů a nejkratších nocí mají byliny nejvyšší koncentraci léčivých látek. Co sbírat a jak je uchovat, abyste mohli jejich sílu využívat po celý rok?

cholesterol

Cholesterol. Je opravdu tak zlý, jak si o něm spousta lidí myslí? 

Mnoho lidí se na cholesterol dívá jako na něco škodlivého, co by do našeho zdravého života rozhodně nepatřit nemělo. Je to ale velký omyl, jde o životně důležitou látku, bez které zdravý organismus nemůže fungovat. On je totiž cholesterol „zlý“ a cholesterol „hodný“. Abyste je dokázali rozlišit, je třeba o něm vědět aspoň pár základních faktů.

vitamin d

Vitamin D. Jak docílit, abyste ho měli dostatek a byli také krásně opáleni

Jak se správně opalovat, abyste se nespálili, ale zároveň do těla dostali dostatečné množství tolik potřebného vitaminu D? Když pokožku spálíte, hrozí zdravotní rizika. Pokud nebude mít organismus dostatek vitaminu D ze sluníčka, zdravotní problémy vás také neminou. Poradíme, jak docílit rovnováhy a přidáme recept od bylinkářů na přípravu čistě přírodního prostředku na zklidnění a regeneraci pokožky.