Vynikající třešňový koláč. Snadno a rychle!

RECEPT na tento skvělý křehký koláč plný sladkých třešní a voňavý díky vanilce jsme dostali od naší čtenářky Katky z Liberce. Vyzkoušeli jsme ho, zařadili na naše stránky a také mezi své rodinné recepty, neboť je nejen vynikající, ale i rychle hotový.

Třešňový koláč z listového těsta.
Třešňový koláč z listového těsta.

Suroviny: 

  • 1 listové těsto
  • Na krém:
  • 400 g vypeckovaných třešní
  • 60 g cukru krupice
  • 250 ml vody
  • šťáva z 1 citrónu
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 polévková lžíce vanilkového pudingu
    • špetka skořice

    Postup: 

    Krém: Vodu s cukrem a vanilkovými cukry přivedeme k varu. Přilijeme puding rozmíchaný v trošce vody, přidáme skořici a krátce povaříme. Do krému přidáme třešně. Jemně promícháme.

    Asi 2/3 listového těsta rozválíme na cca 3 mm silný plát, kterým vyložíme koláčovou formu (dno i okraje).

    Koláč naplníme připraveným krémem.

    Zbytek listového těsta rozválíme na 3 mm plát a koláč i s náplní přikryjeme, zarovnáme okraje a pomažeme rozšlehaným žloutkem. Koláč promícháme vidličkou.

    Pečeme v předehřáté troubě při 170°C asi 40 minut.