Vše, co potřebujete vědět o domácí výrobě kvašených potravin. Recepty, postupy.

TIP NA KNIHU s názvem „SÍLA PŘÍRODNÍ FERMENTACE“, která nabízí ucelený přehled, návody, postupy a recepty, jak si doma naložit všechny druhy, zeleniny, vyrobit si pivo, víno, ocet, domácí jogurt i farmářský sýr. Najdete v ní návody, jak si jednoduchým způsobem a bez složité techniky vyrobit různé kvašené pokrmy a nápoje i konkrétní recepty. Garantujeme, že výrobu zvládne úplně každý.

Dovíte se, jak na kvásek, luštěniny, kysané zelí, cider, medovinu či šumivé víno. Budete překvapeni, jak snadné to je a vše zvládnete doma. Kvašení totiž jednoduché je, může ho provádět kdokoliv, kdekoliv a s těmi nejjednoduššími nástroji, říká autor knížky SANDOR KATZ. Jeho kniha je považována za jednu z NEJLEPŠÍCH titulů o výrobě fermentovaných potravin.

Ačkoliv je fermentace potravin stejně stará jako lidstvo samo a rozšířena po celém světě, mnoho let byla v naší společnosti na okraji zájmu, což se naštěstí mění a lidé se k ní ve velkém vracejí. Což je pro naše zdraví skvělá zpráva, protože kvašené potraviny značně pomáhají udržet pevné zdraví, dovedou ochránit před různými nemocemi a jsou úžasné na dobré trávení. Jsou také výborným prostředkem, jak posílit imunitu. Fermentací se jídlo stává stravitelnějším a výživnějším. Živé, nepasterované kvašené potraviny navíc obsahují prospěšné bakterie, které se dostávají přímo do trávicího systému člověka.

Důkazem, že kvašené potraviny dokážou významným způsobem podpořit zdraví, je autor této publikace SANDOR KATZ, který jejich moc a sílu otestoval na sobě. Už více než 30 let žije s virem HIV a nebylo jisté, jestli vůbec tuto nemoc přežije. Vsadil na kvašené potraviny a sám sebe označuje za fermentačního fetišistu. Dvacet let jezdí po světě a dělá na toto téma workshopy.

malá ochutnávka – recept na úplně snadnou výrobu vynikajícího

DOMÁCÍHO FARMÁŘSKÉHO SÝRU

Použít ho můžete stejně jako ricottu. Je skvělý také do lasagní nebo na sýrový koláč.

Na 750 ml až 1 litr sýru budete potřebovat:

  • plátno
  • 4 litry plnotučného mléka
  • 125 ml octa

1/ Za stálého míchání přiveďte mléko pomalu k varu. Odstavte.

2/ Po malých částech a za stálého míchání přilévejte ocet, dokud se mléko nezačne srážet.

3/ Přeceďte sražené mléko přes plátno, kterým vyložíte větší cedník. Žmolky sýra, které vám v něm zbudou, zformujte do kuličky tak, že svážete cípy plátna a zatočíte způsobem, aby vám na konci zbyla boule, z níž bude odkapávat přebytečná voda. Plátno pověste na nějaký háček a ještě chvíli nechte vykapávat do mísy.

Síla přírodní fermentace

Sandor Katz

Vydalo nakladatelství GRADA PUBLISHING pod značkou Alferia.

Knížku koupíte za cca 300 Kč v eshopech i kamenných prodejnách.

Velké ucho doporučuje!

Tip na skvělou knížku!