Vínu svědčí správná teplota

Chcete si vychutnat víno v té nejlepší formě? Pak nepodceňte správné podávání.

 

Víte, jaká je ideální teplota pro konzumaci vína? „Většina vín vyžaduje předchlazení. Některá z nich doporučuji před konzumací provzdušnit dekantací, aby při pití vynikly specifické vlastnosti vína. Počítejte s tím, že při servírování a následném nalití do skleniček stoupne teplota vína o 2° C,“ upozorňuje Filip Jantač z Global Wines.

Červené víno

Před podáváním vychlaďte mladá červená, lehká a ovocná vína na 8 °C, těžší červená vína na teplotu o 4 až 5 °C vyšší. Červená vína je vhodné servírovat ve speciálním košíčku. Zajistíte si tak podobný sklon lahve, jako je tomu při uložení ve sklepě, díky tomu zůstanou případné usazeniny na dně. U většiny červených vín (kromě těch jednoduchých a základních) je vhodné provést dekantaci, u velkých těžkých vín dekantujte několik hodin předem.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Bílé a růžové

„Nejlépe si bílá a růžová vína suchá, polosladká i sladká vychutnáte, budete-li je servírovat při teplotě 7 °C v nádobě s ledem nebo v chladicím obalu, aby nedocházelo k jejich rychlému zteplání. Velká silná bílá vína podávejte při teplotě 8 až 10 °C. U velkých bílých vín, zvláště u těch, které zrály delší dobu v sudech, zvažte jejich dekantaci. Víno se pak rozevře a nabídne všechny své chutě a vůně,“ radí Filip Jantač.

Šumivé víno

Během konzumace by se mělo uchovávat v chladicí nádobě s ledem a vodou, nebo v obalu, který udrží teplotu kolem 5 °C. Dekantace se neprovádí. Šumivé víno se pije z úzkých protáhlých sklenek –  fléten, v nichž víno získá ideální teplotu 7 až 9 °C.

Fortifikované červené a bílé

Do fortifikovaných vín se přidává alkohol. Mezi ta nejznámější patří portské a sherry. „Bíla vína tohoto typu nachlaďte tak, aby měla po vyndání z lednice 10 až 12 °C, mladá červená 15 až 18 °C. Starší červená vína se nechladí a servírují se při pokojové teplotě. Dekantace není nutná.