V hlavní roli brambory

Kobzole, erteple, zemáky, bandory, zkrátka brambory, máme my Češi na talíři každou chvíli. Umíme je však nakupovat? Rozlišujeme jednotlivé odrůdy? Víme, zda se hodí k vaření, do salátu nebo k pečení v troubě?     

 

Češi vybírají očima

Tuzemská kuchyně se bez brambor neobejde. Přesto při výběru vhodných odrůd na vaření a pečení Češi tápou. Brambory vybírají podle vzhledu, v jednotlivých odrůdách se příliš neorientují. Při nákupu zapomínají sledovat varné typy a také specifikaci dané bramborové odrůdy. Přitom právě od ní se odvíjí i výsledek kulinářského umění.

 

Bernadette je z Vysočiny

Sezona letošních pozdních brambor právě začala. Jen v obchodech Tesco se jich v tomto období prodává až 600 tun týdně. Více než polovinu brambor dodává tradiční český pěstitel z Vysočiny, společnost BROP. Zákazníci si mohou koupit salátové odrůdy Musica a Bernadette. Právě sledování varných typů a jednotlivých odrůd však odborníci na ovoce a zeleninu doporučují. S nadsázkou se dá říct, že každá brambora má svůj rodokmen.

 

Vím, co kupuji?

„Spotřebitelé vybírají očima. Chtějí čisté hladké hlízy a požadují brambory prané, tedy omyté. Raději bych ale viděl nákup brambor takzvaně postaru, kdy hlízy zůstávají v hliněném valu, vydrží déle čerstvé a uchovávají si důležité živiny a vitaminy. Při nákupu Češi nerozlišují odrůdy brambor, což je škoda. Nevhodným využitím v kuchyni té či oné odrůdy dochází ke znehodnocení jejich předností. Například brambory určené na salát jsou více mazlavé a nehodí se pro restování nebo jako příloha,“ komentuje spotřebitelské chování Miloslav Macháček, který má v Tesco na starost nákup a kvalitu brambor. V ideálním případě by měl jít zákazník do obchodu s představou, jaký konkrétní pokrm chce z brambor připravovat. Je to důležitý parametr pro správný výběr. Pro různé formy tepelné úpravy je totiž vhodný jiný varný typ.

 

„Vánoční” rohlíčky

„Tesco je pro nás nejvýznamnějším odběratelem, kterému ročně dodáváme více než 14 000 tun brambor,“ uvádí spolumajitel společnosti BROP Pavel Ošťádal. BROP pěstuje i jednu z nejoblíbenějších odrůd u nás, a to starou, v Česku vyšlechtěnou odrůdu, Keřkovské rohlíčky. Ty se na pultech objevují na podzim a především v předvánočním období. Díky lojovité konzistenci se výborně hodí k přípravě bramborového salátu – v Česku se tato odrůda stala symbolem Vánoc.

Více informací najdete na www.brop.cz

Základní dělení brambor dle varného typu

Typ A

Kulatý, kulatooválný či oválný tvar, hladká slupka, žlutá až světle žlutá barva.

Ideální pro úpravu takzvaně na loupačku či přípravu bramborového salátu.

 Typ B

Takzvané přílohové, nejpoužívanější varný typ v domácnosti.

Jako příloha, na restování, do gulášů.

Typ C

Vyšší obsah škrobu a sušiny, moučnaté.

Bramborová těsta, kaše, bramboráky, bramborové knedlíky.

 

DOMOV, ZAHRADA-brambory