Udělejte si podle našich receptů TŘEŠŇOVÝ džem a želé ZCELA NETRADIČNĚ! S vanilkou, badyánem a medem. Ostřejší s chilli. A k masu se báječně hodí džem s balsamicem a pepřem.

Džem připravený jenom z třešní je takový jakoby bez chuti, proto je dobré ho ještě s něčím nakombinovat. Nabízíme tři recepty, které rozhodně stojí za vyzkoušení. Koření mu dodá právě to, co potřebuje – báječnou chuť a vůni.

Třešňový džem s vanilkou, badyánem a medem

  • 900 g zralých třešní
  • 900 g cukru krupice
  • 500 ml vody
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 kousky badyánu
  • 2 lžíce medu

Nejprve umyjeme a vypeckujeme třešně.

Do velkého hrnce dáme cukr a vodu, za stálého míchání vaříme, dokud se cukr nerozpustí.

Z lusku vyškrábeme semínka, pak je spolu s luskem a badyánem přidáme k rozpuštěnému cukru. Povaříme při střední teplotě asi 15 minut, poté dáme pryč badyán a lusk.

Přisypeme třešně a přidáme med. Promícháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme na mírném plamenu asi hodinu, občas promícháme, aby se to nepřipálilo. Provedeme želírovací zkoušku. Když je marmeláda ještě řídká, vaříme déle. Ihned plníme do sklenic, které po zavíčkování obrátíme na cca 5 minut dnem vzhůru. Pak obrátíme zpět a necháme vychladnout.

Třešňové želé s chilli

  • 2 kg třešní
  • 1 malá červená chilli paprička
  • 1 citrón
  • 100 ml vody
  • 500 g želírovacího cukru 2:1

Třešně omyjeme a vypeckujeme.

Chilli papričku rozkrojíme, očistíme a nakrájíme na velmi tenké plátky.

Třešně trochu rozmixujeme, ale jen tak, aby kousky zůstaly. Dáme je do velkého hrnce spolu s papričkou a vodou. Za stálého míchání přivedeme k varu. Pod pokličkou při nízké teplotě vaříme asi 10 minut. Odstavíme a necháme vychladnout.

Vezmeme větší cedník, vyložíme ho plátýnkem a vložíme do mísy. Dáme do něho třešně, necháme je okapat a pomocí plátýnka z nich vymačkáme šťávu.

Do hrnce odměříme litr šťávy, přidáme citrónovou šťávu a želírovací cukr.

Za stálého míchání přivedeme k varu a pak 4 minuty prudce vaříme. Provedeme želírovací zkoušku, pokud je konzistence dobrá, nalijeme do sklenic. Pokud je želé ještě příliš řídké, vaříme ještě dále až do požadované konzistence.Sklenice naplníme, uzavřeme, postavíme na 5 minut dnem vzhůru.

A něco k masu: Třešňový džem s octem balsmico a pepřem

  • 1 kg třešní
  • 100 ml octa balsamica
  • 500 g želírovacího cukru 2:1
  • ½ lžičky mletého černého pepře

Třešně omyjeme a vypeckujeme, poté trochu rozmixujeme, ale jen tak, aby kousky zůstaly. 

Dáme je do velkého hrnce spolu s balsamicem a želírovacím cukrem. Necháme 3 hodiny odležet.Za stálého míchání přivedeme k varu a pak 4 minuty prudce vaříme. Na konci varu přidáme pepř. Provedeme želírovací zkoušku, pokud je konzistence dobrá, nalijeme do sklenic. Pokud je džem ještě příliš řídký, vaříme ještě dále až do požadované konzistence. Doba se nedá určit přesně, bude záležet na tom, jakou odrůdu třešní budete zpracovávat.