TIPY a TRIKY od profesionálů. Jak dobře udělat domácí džemy, marmelády či želé, aby neplesnivěly a vydržely ve stejné kvalitě až do další sezóny.

Aneb vše, co potřebujete vědět, než se pustíte do domácího želírování. Je to velmi jednoduché a pokud jste to ještě nikdy nezkoušeli, určitě se do toho letos pusťte. Tady jsou  nejdůležitější tipy a triky, které musíte znát, aby se vám nestalo, že si v zimě budete chtít namazat svým džemem třeba palačinky a ono ejhle – otevřete ho a je tam plíseň…

Sterilovat nebo stačí jen otočit na chvíli dnem vzhůru?

Záleží na tom, jak marmelády a džemy připravujete. Pokud děláte marmelády s minimem cukru, s pektinem a bez dalších konzervantů, pak je dobré je sterilovat. Neuděláte-li to, je velká pravděpodobnost, že zplesniví, tedy pokud je hned nespotřebujete, ale budete je chtít uchovat delší dobu. 

Jestli si chcete práci urychlit, usnadnit a nesterilizovat, pak sáhněte po želírovacích cukrech (vyrábí např. Dr. Oetker) nebo přípravcích typu Gelfix, u kterých stačí jen sklenici s hotovým výrobkem zavíčkovat a otočit na 5 minut dnem vzhůru. Tady opravdu používejte jen kvalitní výrobky osvědčených výrobců.

Základem jsou dobře umyté a sterilované sklenice a víčka

Zničíte tak všechny bakterie, které by mohly zapříčinit plesnivění. Způsobů, jak to udělat, je několik. 

Například takto: nalijete do sklenic vařící vodu, víčka pak naskládejte do hrnce, zalijte vodou a chvíli povařte. 

Nebo se dají sterilizovat v troubě: rozpálíte ji na 100°C a sklenice do ní dejte na 10 minut. Tahle metoda je ale vhodná jen pro sklenice bez gumového těsnění. 

Nejlépe sterilizujte sklenice těsně před plněním.

Pro ještě větší jistotu můžete okraje sklenic a víčka potřít trochou alkoholu. Když něco ukápne při plnění, mějte po ruce hadřík namočený v troše alkoholu a hned stříkance otřete. Je to velmi důležitý krok, aby se zabránilo plesnivění. Víčka musejí být dobře utažená z téhož důvodu.

Jak sterilovat už hotové marmelády a džemy?

Tady jsou 2 způsoby – na sporáku a v myčce.

Připravíme si větší hrnec, na dno dáme utěrku, vyskládáme do něho dobře uzavřené sklenice a nalijeme vodu tak, aby byla maximálně do ½ jejich výše. Vaříme při teplotě 80 stupňů Celsia 20 minut u menších sklenic, u těch větších pak i 45 až 60 minut. Po uvaření je necháme chvíli vychladnout, pak vytáhneme z hrnce, sušíme a uložíme na nějaké chladnější místo. Marmelády chutnají nejlépe, když se nechají několik týdnů proležet, aby se pořádně spojily chutě.

Pokud máme doma myčku, můžeme si práci usnadnit. Dobře zavíčkované sklenice vložíme do myčky na nádobí a spustíme program na 70 °C. Jakmile ukončí myčka program, neotevíráme ji a necháme sklenice vychladnout uvnitř.

Kolik džemu udělat najednou?

Profíci doporučují zpracovávat najednou maximálně 2 kg ovoce nebo 2 litry šťávy. Je to z toho důvodu, že větší množství by se vařilo příliš dlouho, což by mohlo znehodnotit pektiny, ovlivnilo by to chuť a marmeláda, džem nebo želé by neměly požadovanou konzistenci.

Jak zjistit správnou konzistenci?

Jestli mají naše produkty správnou konzistenci zjistíme tak, že máme v lednici připravený vychlazený talířek, na něho dáme trochu marmelády, džemy nebo želé, nakloníme ho šikmo, pokud to teče, tak ještě chvíli povaříme a zkusíme znovu. Nebo můžeme přidat trochu kyseliny citrónové nebo citrónové šťávy. U ovoce s nízkým obsahem pektinu bude nutné šťávu nebo kyselinu přidat vždy.

Další informace o výrobě domácích džemů najdete v těchto článcích:

Domácí výroba džemů a marmelád. Moderní želírovací prostředky versus pektin a současné trendy v „džemování“.

Domácí výroba džemů, marmelád a želé. 20 fíglů, které musíte znát, aby vaše produkty byly dokonalé.

Podívejte se také na zajímavé i netradiční recepty, které najdete tady na Velkém uchu.