TIP na pěkný výlet. Rožnov pod Radhoštěm – Valašské muzeum v přírodě. 9 zajímavostí a recept na pravé valašské vdolky.

Valašská dědina je jedním ze tří návštěvnických okruhů, které skanzen nabízí. Je trochu náročnější než zbývající dva, ale není to nic, co by člověk s průměrnou kondicí nezvládl, dá se i přizpůsobit a zkrátit, kdyby bylo nejhůř. Asi v půli cesty najdete příjemnou hospůdku s posezením venku i uvnitř. Okruh valašskou dědinou můžete pojmout jako krásnou procházku kouzelnou beskydskou přírodou, na které poznáte, že život tady nebyl vůbec jednoduchý, ale přesto něčím výjimečný.

My jsme Valaši, jedna rodina, valašské hory sú naša otčina… Tuhle lidovou písničku určitě znáte a můžete si ji zpívat cestou od chalupy k chalupě. Jak se na Valašsku žilo v období od konce 18. století do poloviny 20. století poznáte nejlépe, když nahlédnete do typických valašských roubenek, přilehlých hospodářských stavení a dílen řemeslníků. Možná v některé chalupě najdete i rozpálená kamna, na kterých právě hospodyňka vaří oběd či večeři pro svoji početnou rodinu. Okruh je pojatý jako ukázka nelehkého života Valachů, dovíte se, jak se v horách kdysi žilo, pracovalo i co se jedlo a pilo. 

9 ZAJÍMAVOSTÍ a RECEPT na pravé valašské vdolky.

  • Na Valašsku se chovaly ovce, téměř každá rodina měla menší či větší stádo. O to se pak starali pastevci, kteří hlídali ovce od více majitelů. Pečovali o ně několik měsíců, na horské pastviny je vyháněli v polovině května a zpátky do vesnice se vraceli na konci září. A to, pokud možno, v plném počtu. Kdyby některá chyběla, pastevec by musel majiteli škodu nahradit. Povinností pastevců bylo také dojení 3x denně a z mléka pak vyrábět brynzu. Tohle se dělo v kolibě, kterou tady uvidíte. 
  • Jeden člověk na salaši musel denně podojit až 80 ovcí.
  • Od jedné ovce se za sezónu získalo okolo 5 kg sýru.
  • Ovce se stříhaly 2x do roka – před vyháněním na pastvu a po návratu.
  • Na Valašsku se hojně pěstovala pohanka a někteří hospodáři měli v chalupě mlýn, kterému se říkalo „kašník“, v něm pohanku mleli. Pohanka je lehce stravitelná obilnina a dnes je považovaná za součást zdravé výživy, na Valašsku to bylo jídlo prostých lidí a na jídelníčku ji měli velmi často. Pohankové slupky posloužily jako krmivo pro koně nebo drůbež. Dnes se jimi plní polštáře, aby se lépe spalo.
  • Na Valašsku bylo hodně sušíren ovoce, v jedné vesnici třeba i několik. Pro obyvatele vesnic bylo sušení ovoce společenskou událostí, bývalo u toho veselo, hrálo se, zpívalo a povídalo.
    V domácnostech se běžně mlelo obilí, nejčastěji žito. Ruční kamenné mlýnce na jeho mletí byly součástí vybavení téměř každého domu. Mouka se mlela podle denní potřeby, když jí byla potřeba více, šlo se s ní do mlýna.
  • Valaši měli doma v květináči mořskou cibuli (snědek ocasatý), která má hojivé účinky srovnatelné s aloe. Dávali si ji na odřeniny, spáleniny, hnisavé rány, plísně na prstech, na bolestivé klouby a otoky. Listy, které vylučují léčivou tekutinu, se přikládají přímo na rány a nechají se několik hodin působit. Najdete ji tu u některých chalup a určitě ji poznáte, je cibuli velmi podobná. Pozor, pěstuje se pouze v květináčích!
  • Frgál (kulatý koláč) je místní specialita, kterou musíte ochutnat. Je to velký kulatý koláč, na který se dávají různé náplně, například tvaroh, mák, povidla. V minulosti se ale říkalo „frgál“ nepovedeným vdolkům, za které se hospodyňka styděla a hostům by je nikdy nenabídla.
  • V domácnostech se nejčastěji pekl chleba a pokud byl nějaký svátek nebo společenská událost, tak sladké vdolky. Tady je RECEPT na Valašské vdolky, kterým se říkalo „lopaťáky“ nebo „pecáky“.

Na VALAŠSKÉ VDOLKY budete potřebovat:

  • 600 g hladké mouky
  • 400 g hrubé mouky
  • 240 g másla
  • 240 g cukru
  • 60 g kvasnic
  • 4 žloutky
  • trochu mléka
  • sůl

Necháte vykynout těsto, které pak rozdělíte na stejnoměrné bochánky. Ty pak rozválíte do většího kruhu, potřete náplní a posypete drobenkou. Okraje potřete žloutkem a necháte ještě chvilku kynout. Upečete ve vyhřáté troubě. Ještě horké potřete přepuštěným máslem a pocukrujete. Náplň můžete dát takovou, jakou máte rádi.

Aktuální informace najdete na: www.nmvp.cz

Valašská dědina, Rožnov pod Radhoštěm