Tip na dárek – perníkové sušenky

Domácí perníkové sušenky jako dárek potěší určitě každého. Upečte je, ozdobte podle fantazie a zabalte do sklenice s mašlí a je hotovo!

 

  • Náročnost: jednoduché
  • Doba přípravy: asi 20 minut
  • Doba pečení: asi 12 minut (1 plech)

Pernikove_susenky_lowPřísady:

Na těsto:

  • • 280 g hladké mouky
  • • 1 balíček Kypřicího prášku do perníku Dr.Oetker
  • • 180 g cukru
  • • 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
  • • 2 vejce
  • • 140 g změklého másla nebo margarínu
  • Na potření a ozdobení:
  • • 1 vejce
  • • půlky mandlí
  •  
  • Ještě potřebujeme:
  • • plech na pečení
  • • formičky na vykrajování
  •  

Příprava:

1. Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem do perníku, cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme vejce, máslo nebo margarín a vypracujeme ručně hladké těsto. Na pomoučené pracovní ploše těsto pomocí válečku vyválíme na plát o tloušťce asi 4 mm. Pomocí formiček vykrájíme různé tvary a položíme na plech vyložený papírem na pečení.

2. Sušenky potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozšlehaným vejcem a ozdobíme půlkou mandle. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

  • Elektrická trouba: 180 °C
  • Horkovzdušná trouba: 160 °C
  • Plynová trouba: stupeň 3
  • Doba pečení: asi 12 minut (1 plech)

3. Sušenky necháme vychladnout a uložíme do uzavíratelné nádoby.