RECEPT – Víte, co je to tapenáda?

Tapenáda, nebo-li pomazánka, je tradiční středomořskou specialitou, kterou jste možná ochutnali na dovolené. Vyrábí se z černých oliv, které by měly být kvalitní. Čím jsou lepší, tím také bude tapenáda chutnější.

V kuchyni má poměrně široké využití. Tapenádou můžete ochutit těstoviny, zeleninové saláty, slané koláče i maso. Vynikající je jen tak namazaná na bagetě, nasucho opečeném toastu nebo na jakémkoliv slaném pečivu.

Pokud si ji budete chtít koupit, seženete ji i u nás, ale je poměrně drahá. Zkuste si ji jednoduše připravit doma sami podle našeho originálního receptu.

 

Provensálská tapenáda

Receptura:

  • 20 vypeckovaných oliv
  • 1 polévková lžíce nasekaných kaparů
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 3 lžičky olivového oleje
  • ½ lžičky sardelové pasty
  • 1 stroužek česneku
  • čerstvě mletý pepř

Všechny suroviny utřeme v hmoždíři nebo umixujeme. Dáme do skleničky a uchováváme v lednici. Pokud chceme tapenádu ve větším množství, pak ji ve sklenicích dáme do horké vody a sterilizujeme 10 minut. Podáváme na toastech či vařených bramborech.

RECEPT - Provensálská tapenáda.
RECEPT – Provensálská tapenáda.