Recept: Velikonoční věnečky na vajíčka

Věnečky na vajíčka budou stylovým dekoračním prvkem velikonoční tabule a zároveň výborným velikonočním moučníkem, kterým můžete obdarovat nebo pohostit koledníky.

 

 

Velikonocni_venecky_na_vajicka_lowDoba přípravy: asi 30 minut

Počet kusů: 9-10 

Přísady: 

Na těsto:

  • 450 g hladké mouky
  • 1 balíček Droždí Dr.Oetker
  • 60 g cukru
  • 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 1 bílek
  • 50 g rozpuštěného másla nebo margarínu
  • 100 ml vlažného mléka
  • 125 ml smetany ke šlehání

Na potření:

  • 1 žloutek

Ještě potřebujeme:

  • plech na pečení
  • papír na pečení 

Příprava: 

  1. Na přípravu těsta promícháme v míse všechny sypké přísady. Přidáme ostatní suroviny a vařečkou ručně vypracujeme vláčné těsto, které necháme zakryté na teplém místě odpočinout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
  2. Těsto vyklopíme na pomoučený vál, krátce prohněteme a nakrájíme na 18-20 kousků. Každý kousek vyválíme na váleček asi 25 cm dlouhý. Vždy dva válečky spleteme dohromady, konce zmáčkneme k sobě a vytvoříme věneček. Věnečky klademe na plechy vyložené papírem na pečení. Před pečením necháme na teplém místě ještě 15 minut kynout. Potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v předehřáté troubě.
  • Elektrická trouba:                200 °C
  • Horkovzdušná trouba:       180 °C
  • Plynová trouba:                   stupeň 4

Doba pečení:  asi 25 minut

  1. Po vychladnutí vložíme do středu věnečků uvařená malovaná vejce.

TIP: Těsto můžeme vylepšit přidáním špetky badyánu.