RECEPT na výbornou vánoční štolu, kterou pečeme hned první prosincový víkend

Vánoční štoly pečeme vždy s dostatečným předstihem, aby se do Štědrého dne krásně rozležely a chutě dokonale promísily. Po upečení a vychladnutí je zabalte do potravinové fólie nebo alobalu, kde na vás počká do 24. prosince.

Na těsto:

  • 300 g rozinek
  • 100 ml rumu
  • 375 g hladké mouky
  • 1 balíček sušeného Droždí Dr.Oetker
  • 100 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 1 balíček Vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 1 zarovnaná PL perníkového koření
  • 2 vejce
  • 175 g změklého másla nebo margarínu
  • 200 g kandované citrusové kůry
  • 100 g mletých mandlí
  • Na potření a ozdobení:
  • 75 g rozpuštěného másla
  • 1 zarovnaná PL moučkového cukru

Ještě potřebujeme:

plech na pečení (30 x 40 cm)

1. Na přípravu těsta namočíme rozinky do rumu a necháme odležet, nejlépe přes noc.

2. V míse smícháme mouku s droždím a zalijeme vlažným mlékem. Přidáme cukr, vanilínový cukr, sůl, koření, vejce a máslo nebo margarín a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou
a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.

3. Do vykynutého těsta na pomoučené pracovní ploše zapracujeme rozinky, kandovanou citrusovou kůru
a mandle. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout.

4. Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát (30 x 25 cm). Plát zavineme, válečkem uprostřed vytvoříme důlek po celé délce a přehneme. Uprostřed rukou vytvarujeme hřbet a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Štolu necháme ještě asi 15 minut kynout.

Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 160 °C

Horkovzdušná trouba: 140 °C

Plynová trouba: stupeň 1

Doba pečení: asi 50 minut. Na potření rozpustíme v kastrůlku máslo a pomocí štětce nebo mašlovačky ještě horkou štolu potřeme. Posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.