Vánoční štoly pečeme vždy s dostatečným předstihem, aby se do Štědrého dne krásně rozležely a chutě dokonale promísily. Po upečení a vychladnutí je zabalte do potravinové fólie nebo alobalu, kde na vás počká do 24. prosince.

Na těsto:
- 300 g rozinek
- 100 ml rumu
- 375 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného Droždí Dr.Oetker
- 100 ml mléka
- 50 g cukru
- 1 balíček Vanilkového cukru
- špetka soli
- 1 zarovnaná PL perníkového koření
- 2 vejce
- 175 g změklého másla nebo margarínu
- 200 g kandované citrusové kůry
- 100 g mletých mandlí
- Na potření a ozdobení:
- 75 g rozpuštěného másla
- 1 zarovnaná PL moučkového cukru
Ještě potřebujeme:
plech na pečení (30 x 40 cm)
1. Na přípravu těsta namočíme rozinky do rumu a necháme odležet, nejlépe přes noc.
2.
V míse smícháme mouku s droždím a zalijeme vlažným mlékem. Přidáme
cukr, vanilínový cukr, sůl, koření, vejce a máslo nebo margarín a ručně
vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou
a necháme na teplém místě asi hodinu kynout.
3.
Do vykynutého těsta na pomoučené pracovní ploše zapracujeme rozinky,
kandovanou citrusovou kůru
a mandle. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě asi 15 minut kynout.
4. Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše pomocí válečku vyválíme na plát (30 x 25 cm). Plát zavineme, válečkem uprostřed vytvoříme důlek po celé délce a přehneme. Uprostřed rukou vytvarujeme hřbet a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Štolu necháme ještě asi 15 minut kynout.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 160 °C
Horkovzdušná trouba: 140 °C
Plynová trouba: stupeň 1
Doba pečení: asi 50 minut. Na potření rozpustíme v kastrůlku máslo a pomocí štětce nebo mašlovačky ještě horkou štolu potřeme. Posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.