Recept na úžasně dobrý oříškový dort s Baileys. Není vůbec složitý a hotový je do hodiny.

Tento dort je naprosto úžasný. Aby nebyl, když jsou v něm oříšky a Baileys! Pokud hledáte dobrý recept na sváteční dort, pak můžeme doporučit právě tento. A zvládnete ho udělat do hodiny.

  • Doba přípravy: asi 40 minut
  • Doba pečení: asi 40 minut
Svatecni_oriskovy_dort_low

Přísady:

Na těsto:

  • 4 vejce
  • 150 g cukru
  • 1 balíček Vanilkového cukru 
  • 120 g hladké mouky
  • 1 zarovnaná KL Kypřicího prášku do pečiva
  • 130 g mletých lískových ořechů
  • 50 g nastrouhané čokolády na vaření

Na náplň:

  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 zarovnané PL moučkového cukru
  • 1 balíček Vanilkového cukru 
  • 200 ml smetanového whisky likéru (např. Baileys)
  • 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker
  • 100 ml vlažné vody

Na posypání a ozdobení:

  • 70 g mletých lískových ořechů
  • 1 balíček Polevy tmavé Dr.Oetker

Ještě potřebujeme:

  • dortovou formu (průměr 26 cm)
  • potravinářskou fólii
  • formičky na vykrajování

Příprava:

1. Na těsto ušleháme vejce, cukr a vanilkový cukr elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny. Mouku smícháme s kypřicím práškem a společně s ořechy a nastrouhanou čokoládou zlehka vmícháme do vaječné hmoty.

2. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a uhladíme. Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

  •  Elektrická trouba:              180 °C
  • Horkovzdušná trouba:       160 °C
  • Plynová trouba:                stupeň 3

Doba pečení: asi 40 minut

3. Na přípravu náplně vyšleháme smetanu, cukr a vanilkový cukr elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do tuha. Zlehka ručně vmícháme likér. Želatinový ztužovač připravíme  s vodou podle návodu na obale a vmícháme do směsi.

4. Vychladlý korpus dvakrát podélně rozřízneme a potřeme 2/3 náplně. Zbylou náplní potřeme povrch a okraje dortu a posypeme ořechy. Uložíme na 3 hodiny do chladničky.

5. Polevu připravíme podle návodu na obale, jednou polovinou dort pocákáme. Zbytek polevy nalijeme do vykrajovacích formiček postavených na fólii. Po zatuhnutí odstraníme formičky a dort ozdobíme.