RECEPT na luxusní švestkovou omáčku k masu nebo sýrům. Zavařování trochu jinak.

Máte-li velký přísun švestek, které je třeba rychle zpracovat, pak z nich zkuste udělat tuhle mňamózní omáčku, která se hodí k masu, sýrům či paštice. Z množství uvedeného v receptu jí budete mít asi 800 ml. My nejsme žádní troškaři a máme spoustu kamarádů, tak jsme hned všechny ingredience zdvojnásobili!

Přísady:

  • 1 kg zralých švestek
  • 1 středně velká cibule
  • 200 ml vody
  • 1 balíček Finesse citrónové kůry Dr.Oetker
  • 50 ml červeného vína  
  • 1 zarovnaná KL černého mletého pepře
  • ½ KL soli
  • ½ KL mletého sušeného zázvoru
  • 1 zarovnaná PL perníkového koření                        
  • 1 balíček Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker

Příprava:

  1. Na přípravu omáčky vložíme do většího hrnce očištěné, vypeckované švestky, najemno nakrájenou cibuli, zalijeme vodou a na mírném ohni za občasného míchání asi 1 hodinu povaříme. Poté pomocí ponorného mixéru rozmixujeme. Přidáme citrónovou kůru, víno, pepř, sůl, zázvor, perníkové koření a želírovací cukr a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut.

Odebereme případnou pěnu a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčkem, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.