RECEPT na krémovou polévku z pečeného česneku se špekem a krutony.

Když potřebujete něco na zahřátí.

Polévka z pečeného česneku se špekem a krutony.

Tahle polévka krásně zahřeje, když je venku sníh, mráz a fouká ledový vítr. Vrátíte se z procházky a čeká na vás plný talíř! Recept pochází z Regionální potraviny a pokud máte ve svém okolí řemeslnou výrobnu uzenin, kupte špek nejlépe v jejich prodejně, polévka pak bude mnohem lepší.

Do tohoto receptu autoři dali Lesní špek – dřevorubecký bok speciál od Ing. Michala Šnebergra, který provozuje vlastní uzenářskou řemeslnou výrobnu v Železné Rudě. Výrobky výjimečné kvality navazují na historickou šumavskou výrobu uzenin, vyznačující se výraznou chutí po uzení a trvanlivostí. Produkt Lesní špek – dřevorubecký speciál získal v roce 2021 značku kvality Regionální potravina pro Plzeňský kraj. Více se dozvíte na webu Řeznictví Šnebergr.

 

Krémová polévka z pečeného česneku se špekem a krutony

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 40 min.

Náročnost: *

Ingredience:

  • 3 palice česneku
  • 300 g brambor
  • 100 g cibule
  • 300 ml smetany
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 250 g špeku
  • 20 ml oleje
  • 20 g rozmarýnu
  • sůl, pepř
  • chléb

Postup:

  1. Česnek dáme péct v celku do trouby na 180 stupňů na 25 minut.

2. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Přidáme nakrájené brambory, rozmarýn 
    a orestujeme. Zalijeme zeleninovým vývarem a smetanou.

3. Přidáme pečený vyloupaný česnek a vše provaříme 30 minut.

    Dochutíme solí a pepřem.

4. Špek nakrájíme na kousky a orestujeme na pánvi.

5. Chléb nakrájíme na tenké plátky a opečeme na pánvi.

Máte-li rádi polévky, uvařte si i tyhle, jsou také vynikající:

Chlebová polévka s houbami a sýrem

RECEPT – Nejlepší dýňová polévka