Recept na klasické KRÉMEŠE se žloutkovým krémem. Máte je rádi?

Tradiční a pravé Krémeše s nadýchaným žloutkovým krémem, šlehačkou a čokoládovou polevou se připravují ze Zlatého klasu. Vyzkoušejte tento recept od Dr.Oetkera.

 

 

 

  • Doba přípravy: asi 50 minut
  • Doba pečení: asi 10 minut
  • Vystačí na: asi 30 porcí

kremeše_lowPřísady:

 Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 PL rumu
  • 50 g změklého másla nebo margarínu
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 PL medu
  • 1 zarovnaná KL Jedlé sody Dr.Oetker
  • 1 PL mléka

Na žloutkový krém:

  • 1 litr polotučného mléka
  • 3 žloutky
  • 2 balíčky Zlatého klasu Dr.Oetker
  • 2 zarovnané KL hladké mouky
  • 250 g změklého másla
  • 100 g moučkového cukru 

Na ozdobení:

  • 1 balíček Šlehačky v prášku Dr.Oetker
  • 150 ml studeného mléka

Na polevu:

  • 1 balíček Polevy tmavé Dr.Oetker 

Ještě potřebujeme:

  • plech na pečení (30 x 40 cm)
  • váleček

Příprava:

  1. Na přípravu těsta na vále smícháme mouku a cukr. Přidáme rum, máslo nebo margarín, vejce, žloutek, med, sodu, mléko a ručně vypracujeme dohladka. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou vyválíme na pomoučeném vále na plát 30 x 40 cm. Pomocí válečku plát přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba:                  180°C.

Horkovzdušná trouba:           160°C

Plynová trouba:                     stupeň 3

Doba pečení: asi 10 minut

  1. Po upečení plát ihned stáhneme s plechu, položíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
  2. Stejným způsobem upečeme i druhý plát.
  3. Na přípravu žloutkového krému vmícháme do 250 ml mléka, žloutky, Zlaté klasy a mouku. Zbylé mléko přivedeme k varu, vmícháme mléko se Zlatým klasem a uvaříme hustý krém. Za občasného míchání necháme zcela vychladnout. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny, do které po částech zašleháme uvařený krém.
  4. Krém rozetřeme na upečený plát a necháme asi 30 minut v chladničce ztuhnout.
  5. Šlehačku s mlékem vyšleháme elektrický ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha, rozetřeme na krém. Přiložíme druhý plát, lehce zatížíme a necháme do druhého dne uležet v chladničce.
  6. Polevu připravíme podle návodu na obale, krémeše polijeme a necháme polevu zatuhnout. Před podáváním nakrájíme nožem namočeným v horké vodě na řezy a podáváme.