RECEPT na boží „Pohádkový dort z mechu a kapradí“. Je opravdu jako z pohádky!

Možná znáte mechový dort. Podle jednoho receptu jsme ho v redakci pekli, ale ve finále se nám zdál moc suchý a na naše vytříbené chuťové buňky tam bylo málo krému a ovoce. Tak jsme si pro vás připravili jeho vylepšenou verzi a nazvali jsme ho „Pohádkový dort z mechu a kapradí“. Je vynikající a garantujeme, že ze stolu zmizí rychlostí blesku!

Kdo ještě tento typ dortu nikdy nedělal, možná se zalekne špenátu, který se dává do korpusu. Ve finále ho tam ale vůbec nepoznáte, je tam jen proto, aby vám krásně přírodní cestou obarvil těsto. 

Na korpus:

100 g baby špenátu

100 g oleje (slunečnicového nebo řepkového)

250 ml podmáslí

2 vejce

200 g cukru moučky nebo krupice

320 g hladké mouky

5 g jedlé sody

trocha kypřicího prášku

Na krém:

200 ml šlehačky 33 %

250 g mascarpone

2 vanilkové cukry

40 g cukru moučka

250 g tučného tvarohu ve vaničce

Na dokončení:

džem na potření korpusu (libovolný)

ovoce na korpus i na ozdobu (čerstvé nebo kompotované)

Příprava korpusu:

Do mixéru nalijte olej a po částech přidávejte špenát. Mixujte, dokud není špenát úplně rozmixovaný.

Do robota (nebo do misky, pokud budete dělat těsto ručně) dejte podmáslí, vejce a cukr a mixujte cca 10 minut. Pak postupně přilévejte špenát, který jste rozmixovali v oleji, tedy tu zelenou tekutinu, která vám z toho vznikla.

Nakonec jemně ručně zamíchejte mouku, do které jste před tím vmíchali kypřicí prášek a sodu.

Dortovou formu (menší, cca 20 cm) dokonale vymažte a vysypejte moukou. Nalijte do ní těsto a pečte v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 35 – 45 minut. Jestli je korpus hotový, vyzkoušejte špejlí.

Až je korpus úplně chladný, seřízněte vršek, který pak nakrájíte na malé kousky a dáte je pak nahoru na krém.

Příprava krému:

Do robota dejte šlehačku, mascarpone, oba cukry a šlehejte, dokud nebudete mít hladký krém, nejprve na pomalých otáčkách, pak dejte rychlejší. Pak po částech vmícháte tvaroh. Vyzkoušejte, jestli je krém dostatečně sladký, pokud se vám bude zdát, že málo, přidejte ještě trochu cukru.

Dokončení dortu:

Korpus potřete džemem, poklaďte na něho kousky ovoce a potřete celou dávkou krému. Nahoru dejte nadrobno nakrájený vršek korpusu a dozdobte ovocem.