RECEPT: Luxusní veselý myší dort vypadá složitě, ale opak je pravdou. Vyzkoušejte!

Veselý myší dort.

Správný letní moučník by měl být svěží, lehký a plný čerstvého ovoce. Bonusem pak může být jeho nápadité zdobení. Přesně takový je tento dort s roztomilými jahodovými myškami. Díky želatinovému ztužovači za studena nemusíte želatinu složitě vařit, ale máte ji hotovou raz dva. Tak směle do toho!

Přísady:

Na těsto:

  • 3 vejce
  • 1 balíček Vanilínového cukru
  • 100 g moučkového cukru
  • 120 g hladké mouky
  • 1 vrchovatá KL Kypřicího prášku do pečiva
  • 40 g rozpuštěného másla

Na jahodovou náplň:

  • 200 g očištěných a nadrobno nakrájených jahod
  • 2 odpeckované, oloupané a nadrobno nakrájené broskve
  • 2 PL citrónové šťávy
  • 2 vrchovaté PL moučkového cukru
  • 2 balíčky čirého Dort-želé Dr.Oetker
  • 2 PL jahodové marmelády

Na tvarohovou náplň:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 50 g moučkového cukru
  • 2 balíčky Vanilkového cukru
  • 2 PL citrónové šťávy
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker
  • 100 ml vody

Na ozdobení:

  • asi 10 jahod
  • 1 kostku čokolády na vaření

Ještě potřebujeme:dortovou formu (průměr 26 cm)

Příprava:

  1. Na přípravu těsta vyšleháme vejce, vanilínový a moučkový cukr elektrickým ručním šlehačem do pěny. Přidáme mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva, máslo a vše na nejnižším stupni šlehače krátce vyšleháme. Těsto vylijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy (průměr 26 cm). Uhladíme a dáme do předehřáté trouby péct. 

Elektrická trouba:                180 °C

Horkovzdušná trouba:        160 °C 

Plynová trouba:                   stupeň 3

Doba pečení: asi 20 minut

  1. Po upečení necháme krátce vychladnout, nožem oddělíme okraj formy a necháme vychladnout zcela. Korpus raz podélně překrojíme, spodní díl dáme na podnos a kolem korpusu upevníme očištěný okraj formy. 
  2. Na přípravu ovocné náplně smícháme nakrájené ovoce, citrónovou šťávu, cukr a dortové želí a necháme asi 20 minut postát. Přidáme 250 ml vody a za stálého míchaní přivedeme k varu. Odstavíme, necháme mírně zchladnout a poté nalijeme na spodní část korpusu. Přiložíme druhy díl korpusu a opatrně přimáčkneme. Vložíme na 1 hodinu do ledničky. 
  3. Na přípravu tvarohové náplně smícháme tvaroh, cukr, vanilkový cukr a citrónovou šťávu. Smetanu ke šlehání vyšleháme do tuha a přimícháme do náplně. Želatinový ztužovač připravíme s vodou a přimícháme do náplně. 1 PL náplně ponecháme stranou. Korpus lehce potřeme jahodovou marmeládou, poté potřeme tvarohovou náplní a uhladíme.
  4. Na ozdobení vytvoříme myšky tak, že z každé jahody odkrojíme stopku, poté ukrojíme 2 kolečka. Jahodu nahoře nařízneme a vložíme kolečka jako uši. Očka a čumáček vytvoříme pomocí párátka ze zbylé tvarohové náplně a roztopené kostky čokolády. Dort necháme 2 hodiny v lednici ztuhnout.