RECEPT: Lahodné osvěžující zákusky

Na přípravu vynikajících osvěžujících zákusků s jogurtem a smetanou budete potřebovat méně než hodinku. Želatinový ztužovač za studena nahradí složitější vaření želatiny. Výsledek je stejný, jen práce s ním je o hodně jednodušší a rychlejší.

 

Nadýchané těsto, svěží náplň a pomerančová želatina. to je dokonalá kombinace chutí.

Nadýchané těsto, svěží náplň a pomerančová želatina, to je dokonalá kombinace chutí. Foto: Dr.Oetker

Přísady: 

Na těsto:

  • 2 středně velká neoloupaná jablka
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 balíček Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 250 g krupicového cukru
  • 2 vrchovaté PL kakaa
  • 1 vejce
  • 125 ml mléka
  • 125 ml oleje 

Na náplň:

  • 375 ml bílého jogurtu
  • 2 balíčky Vanilkového cukru Dr.Oetker
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 balíček Želatinového ztužovače Dr.Oetker
  • 100 ml vody

Na polevu:

  • 1/2 balíčku nápoje v prášku Tang s pomerančovou příchutí
  • 375 ml vody
  • 1 balíček Pudingu s vanilkovou příchutí Dr.Oetker

Ještě potřebujeme:

  • plech na pečení (30 x 40 cm)

Příprava: 

  1. Na přípravu těsta nastrouháme omytá o osušená jablka na hrubém struhadle. Do mísy vsypeme mouku prosetou s kypřicím práškem, přidáme cukr, kakao, vejce, mléko, olej a nastrouhaná jablka.
  2. Těsto důkladně ručně vařečkou promícháme a vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech (30 x 40 cm). Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba:                180°C

Horkovzdušná trouba:       160 °C

Plynová trouba:                   střední stupeň

 Doba pečení: asi 20 minut

  1. Na přípravu náplně smícháme v míse jogurt s vanilkovým cukrem, případně podle chuti přidáme moučkový cukr. Smetanu ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. Do jogurtu zlehka vmícháme ušlehanou smetanu. Želatinový ztužovač připravíme s vodou podle návodu na obalu a vmícháme do náplně. Připravenou jogurtovo-smetanovou náplň vylijeme na vychladlý korpus a necháme asi 2 hodiny ztuhnout v chladničce.
  2. Na polevu smícháme pomerančový nápoj v prášku s polovinou vody, v druhé polovině vody rozmícháme vanilkový puding. Pomerančovou vodu přivedeme k varu, přilijeme puding a za stálého míchání krátce povaříme. Ještě teplé nalijeme v rovnoměrné vrstvě na připravený moučník. Dáme do chladničky vychladit. Ztuhlý moučník nakrájíme na čtverce a servírujeme.