RECEPT – Jablkový koláč se skořicí a vanilkou

Lahodná kombinace jablka, skořice a vanilky je zaručenou trefou do černého. Tenhle moučník bude chutnat všem!

 Doba přípravy: asi 45 minut

Přísady:

 Na těsto:

  • 250 g měkkého másla
  • 200 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • 2 balíčky Vanilkového cukru Dr.Oetker
  • 3 vejce
  • 350 g polohrubé mouky
  • 2 KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
  • 2 PL strouhanky
  • 125 ml mléka

Na náplň:

  • 8 malých oloupaných jablek
  • 100 g strouhaných mandlí
  • 100 g rozinek
  • 1 PL rumu
  • 3 PL lžíce vody
  • 1 balíček Skořicového cukru Dr.Oetker

 Ještě potřebujeme:

  • dortovou formu o průměru 26 cm

Příprava: 

  1. Máslo s moučkovým cukrem, solí a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme vejce, prosetou mouku s kypřicím práškem, strouhanku a mléko. Všechno dobře promícháme. Jednou třetinou těsta vyplníme dno vymazané a strouhankou vysypané dortové formy (průměr 26 cm).
  2. Oloupaná jablka rozkrájíme na poloviny a vykrojíme jádřince. Na přípravu mandlové náplně smícháme všechny suroviny ručně v misce. Náplní naplníme otvory vzniklé v jablkách a naplněná jablka položíme na těsto ve formě. Zbytek náplně vmícháme do zbylého těsta, které poté nalijeme na jablka. Povrch uhladíme stěrkou a koláč vložíme do předehřáté trouby péct.

Elektrická trouba:              180 °C

Horkovzdušná trouba:       160 °C

Plynová trouba:                stupeň 3

Doba pečení: asi 75 minut

  1. Koláč necháme vychladnout, posypeme moučkovým cukrem a servírujeme.

4.1.1

Tip: Koláč můžeme posypat dle šablony vystřihnuté z papíru na pečení.