Recept na celozrnné řezy s mákem a povidly. Jsou ideální ke snídani nebo k odpolední kávě.

Tyto vynikající voňavé řezy jsou připravené z celozrnné a pšeničné mouky, oslazené povidly a třtinovým cukrem. Vydrží déle čerstvé a podávat je můžete ke snídani i jako zákusek ke kávě. Jejich příprava je rychlá a snadná, chuť božská!

 

 

Těsto:

  • 200 g celozrnné mouky
  • 300 g pšeničné hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek s vinným kamenem 
  • 250 g másla (může být i Hera)
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka

Náplň:

  • 250 ml mléka
  • 150 g mletého máku
  • 120 g povidel
  • 3 lžíce třtinového cukru

_DSC0066w

 Postup:

Zapneme troubu a nastavíme na 180 °C.

Nejdříve si připravíme těsto, nejlépe v robotu. V míse smícháme mouky s práškem do pečiva, přidáme změklé máslo, vejce a mléko. Uděláme těsto, které se nedrolí a nerozpadává. Podle potřeby přidáme mléko. Těsto necháme půl hodiny v lednici.

Připravíme náplň. Do hrnce dáme všechny suroviny a vaříme cca 5 minut. Náplň nesmí být moc hutná ani řídká. Podle potřeby přidáme mléko. Necháme trochu vychladit.

Těsto rozdělíme na poloviny a každou půlku vyválíme na plát. Jeden dáme do formy vyložené pečícím papírem, potřeme náplní a přikryjeme druhým plátem.

Pečeme cca 45 minut.

Až moučník úplně vychladne, nakrájíme ho na řezy a před podáváním můžeme lehce pocukrovat.

_DSC0059w

 

Vyzkoušeno a doporučeno redakcí.