Rakytník a 4 recepty, jak ho zpracovat

Bylinková lékárna na září: Rakytník řešetlákový. V září končí sběr květů a natí a rostliny nám v tomto začínajícím podzimním čase nabízejí své plody, kořeny a semena. Určitě nezapomeňte na rakytník řešetlákový. Víte, že pouhé jedno kilo plodů pokryje u dospělého člověka půlroční spotřebu vitamínu C a A?! Je to prostě naprostá vitamínová bomba. Stačí jedna kávová lžička denně a budete celou zimu jako rybičky.

Rakytník řešetlákový

Máte-li možnost si ho vysadit na zahrádce, určitě to udělejte, bohatě se vám odvděčí. Rakytník obsahuje vitamín C, ale i celou řadu dalších – E, F, P, K, A, B. Je bohatým zdrojem karotenu, má ho v sobě daleko více než mrkev. Pokud si dáte pár kuliček rakytníku denně, výrazně posílíte obranyschopnost organismu a podpoříte imunitní systém. Rakytník také pomůže vyplavit z těla toxické látky, dobře vám poslouží jako přírodní antidepresivum a byl také prokázán jeho protinádorový účinek.

Jak sbírat plody

Jediné mínus, které tato rostlinka má, je ne zrovna snadný sběr plodů. Ty jsou v době sběru měkčí, a kdybychom je chtěli sbírat tak, jak jsme zvyklí u jiných poldů, stáhli bychom většinou z plodu jen slupku a vnitřek by zůstal na keři, což samozřejmě nechceme. Proto se to dělá těmito třemi způsoby, můžete si vybrat, který vám bude vyhovovat. Pozor! Aby se zachovaly všechny vitamíny, musíte je ukládat do umělohmotné nebo smaltované nádoby.

1/ Použijte nůžky a plody odstřihujte.

2/ Vezměte si tlusté rukavice a plody vymačkejte do nádob přímo na keři.

3/ Plody nechejte na keři promrznout, pak je setřeste na plachtu. Tento způsob se ale v našich klimatických podmínkách moc nedoporučuje, neboť velmi často plody dříve uhnijí, než zmrznou. Takto se sbírají hlavně v Rusku a Mongolsku, kde je zima přece jenom trochu jiná než u nás.

Uchování rakytníku na zimu

Na trhu seženete spoustu výrobků obsahujících rakytník, ale samozřejmě nejlepší je si ho vypěstovat sami nebo koupit plody od pěstitele a naložit je třeba do alkoholu. Sklenici s tímto zázračným lektvarem pak dejte do lednice a každý den večer si naordinujte jednu lžičku. Budete tak mít o přírodní zdroje vitamínů postaráno po celou zimu. Toto je asi nejsnadnější a nejjednodušší způsob konzervace plodů rakytníku. Pokud by vám nevyhovoval alkohol, můžete si ho dát do malých krabiček a ty pak zamrazit. Další možností jednoduchého domácího zpracování je výroba marmelády nebo můžete plody jen usušit. Ale pozor, mají-li si plody rakytníku zachovat vysoký obsah vitamínu, musíte ho zpracovávat pouze za studena!

4 snadné recepty z plodů rakytníku

Recept na rakytník naložený v alkoholu

Je to velmi jednoduché. Plody otrhejte z větviček a zalijte třeba 42% čistou vodkou tak, aby byly všechny plody úplně ponořené v alkoholu. Sklenici dobře uzavřete a dejte do lednice. Každý večer si naberte jednu čajovou lžičku.

Recept na marmeládu za studena

Do zavařovací sklenice dávejte střídavě vrstvu plodů rakytníku a cukr. První spodní vrstva je rakytník a poslední vrstva nahoře je cukr. Sklenici zakryjte potravinovou fólií a nechejte stát v teple 7-10 dnů. Marmeládu poté dejte do lednice.

  • Recept na marmeládu z rakytníkové šťávy

Šťávu vymačkanou z plodů zvažte a přidejte k ní stejně tolik cukru. Na jedno kilo marmelády dále přidejte 150 ml čistého alkoholu. Sklenici dobře uzavřete, uložte do chladničky a užívejte denně jednu kávovou lžičku.

  • Recept na sušené plody

Plody rakytníku usušte, pak pomelte a uložte do tmavé sklenice, kterou dobře uzavřete. Opět stačí užívat jednu čajovou lžičku denně.

TIP Velkého ucha:

Jak zasadit rakytník a jak o něho pečovat se dovíte TADY.