PORADNA – Mlýnky na sůl a koření

Mlýnek na koření je v domácnosti, kde se hodně vaří, opravdu nezbytný. Vůni čerstvého koření totiž nic nenahradí. Opravdový gurmán ví, že není nad vůni čerstvě namletého pepře, chilli papriček nebo kmínu. Díky mlýnku si můžete vytvořit vlastní směsi s různou chutí a vůní. Jednoduchost plnění a nastavení hrubosti mletí udělá z mlýnku skvělého pomocníka.

Mlýnek můžete použít i na čerstvé či sušené bylinky. Ale jak si vybrat ten správný? V obchodech si můžete vybrat mlýnek s kovovým, plastovým či keramickým mechanismem.

V supermarketech se prodává pepř a další koření už s mlýnkem. Obvykle jsou to však jednorázové mlýnky.

 

Jaké jsou výhody mlýnků na koření a který si vybrat?

Čerstvě namleté koření je kvalitnější, než koření kupované v sáčcích. Je možné si vybrat z několika druhů a materiálů mlýnků: skleněné, nerezové a dřevěné.

mlynek3

Mlýnek na koření by měl svým stylem pasovat do designu kuchyně a respektovat její styl, ať už jde o kuchyni rustikální, klasickou nebo moderní. Podle toho vybíráme materiály a tvary konkrétních výrobků. Do moderní kuchyně se hodí atypické tvary, moderní materiály s vysokým leskem nebo výraznější barvy. Mlýnky z nerezu skvěle zapadnou do industriálně laděné kuchyně. Do rustikální kuchyně se hodí i dřevěné mlýnky.

mlynek2

Ničím neobvyklým nejsou mlýnky ve tvaru panenky, zvířátek nebo mlýnky 2 v 1 – na sůl i pepř zároveň. Dobře vypadají i průhledné mlýnky, které dají vyniknout především koření samotnému.

Mlýnky mohou být klasické ruční, nebo elektrické na baterie.

mlynek1

Základem každého mlýnku je mlecí ústrojí z plastu, keramiky nebo nerezu.

Většina mlýnků má nastavitelnou hrubost mletí.