Pečené kuře s tymiánovou omáčkou

Pečené kuře s citróny a tymiánem.

RECEPT na šťavnaté pečené kuře s bylinkami, vůní tymiánu a citrónem jsme dostali z Drůbežářského závodu Klatovy. Vyzkoušeli jsme ho a můžeme doporučit všem našim čtenářům.

Pečené kuře s citróny a tymiánem.
Pečené kuře s citróny a tymiánem.

Ingredience:

  • 1 velké kuře
  • 1 citrón
  • 4 stroužky česneku
  • snítky čerstvého koření (tymián, šalvěj, oregano)
  • 2 lžičky másla
  • sůl
  • 1/4 lžičky černého pepře

Ingredience na omáčku:

  • 2 lžičky hladké mouky
  • 1/2 litru kuřecího vývaru
  • 1/2 hrnečku suchého bílého vína
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu

Postup přípravy:

Vezměte kuře a nožem udělejte otvory do kůže, do nichž vložte plátky citrónu, kousky česneku a nasekané bylinky. Následně kuře potřete rozpuštěným máslem se solí a pepřem, a to jak zvenku, tak i zevnitř. Kuře vložte do předehřáté trouby a pečte při vysoké teplotě cca 30 minut. Poté teplotu snižte a pečte dalších 45 minut.

Postup přípravy omáčky:

Vyjměte kuře z pekáče a zbývající šťávu přelijte do pánve. Nechte rozehřát na mírném ohni a přimíchejte hladkou mouku. Vařte cca 1 minutu a postupně přidávejte kuřecí vývar, bílé víno a nadrobno nakrájený tymián. Za stálého míchání vařte pár minut, dokud omáčka nezhoustne. Hotové kuře servírujte s omáčkou a vařenou rýží nebo bramborem.