MED. 6 znaků, podle kterých poznáte, že je kvalitní a proč ho kupovat jenom od včelařů.

Povídání o medu.

Med je 100% přírodní produkt a jeden z nejzdravějších vůbec. Ačkoliv má naše země včelařů na počet obyvatel nejvíce v Evropě, medu máme ve finále málo a musíme ho dovážet. Kvalita dovážených medů je ale nevalná, mnohdy přímo zdraví škodlivá. Pokud máte jen trochu možnost koupit med od včelaře, buďte za to rádi, i kdybyste za něho měli zaplatit o nějakou korunu více.

Proč kupovat med od našich včelařů?

Odpověď je jednoduchá, náš domácí med od jakéhokoliv včelaře bude mnohem kvalitnější než ten koupený v supermarketu. Naši včelaři vyrábějí med velmi kvalitní a jeho kvalita je přísně hlídána. Víte přesně, jak se včelař jmenuje a kde sídlí. Někteří se pyšní i medailemi ze soutěží, takže na etiketě najdete, o jakou medaili se jedná. Když budete pátrat po původu medu koupeném supermarketu, najdete na etiketách jen něco ve smyslu „med ze zemí EU“ nebo „med ze zemí mimo EU“, což už hovoří za vše a utíkejte, jak nejrychleji umíte! Med takto označený může být nejen pančovaný, ale může obsahovat zdraví škodlivé látky nebo antibiotika. 

Jak se med falšuje

Jako produkt patří med k nejčastěji falšovaným potravinám. Přidává se do něho ledacos. Od karamelu a jiných barviv pro zlatavější a tmavší barvu, až po vodu s kukuřičným škrobem. Doslazuje se třtinovým cukrem a různými ochucovadly. 

6 znaků, podle kterých poznáte, že je med kvalitní

1/ Ten kvalitní časem zkrystalizuje. Ovšem někteří se mylně domnívají, že zkrystalizovaný med je zkažený. Není! Je to právě důkaz, že jde o pravý med. Naopak nezkrystalizuje med nekvalitní a ředěný, protože obsahuje fruktózu nebo další látky, které do něho rozhodně nepatří. Když se v medu objeví krystalky, prostě stačí sklenici dát do vody a zahřát a bude zase tekutý. 

2/ Kvalitní med by neměl být příliš tmavý, pokud se tedy nejedná o tmavší medovicové druhy. Příliš tmavý med znamená, že byl z největší pravděpodobností dobarvený karamelem či jiným barvivem, a to rozhodně nechcete.

3/ Když se podíváte na med ve sklenici, neměly by být vidět vrstvy. Kvalitní med je jednolitý.

4/ Někdy po otevření sklenice najdete na povrchu pěnu. A to je právě dobře, protože jsou to vysrážené bílkoviny a pyl, takže si můžete být jistí, že jde o med kvalitní. Včelaři tomu říkají medová smetana. Ta obsahuje nejcennější a nejprospěšnější látky.

5/ Když naberete kvalitní med na lžičku, bude vám krásně stékat ve „stužkách“.

6/ Kvalitní med se bude při naklonění sklenice přelévat velmi pomalu.

Kde a jak nejlépe kupovat med?

Dejte si tu práci a najděte si včelaře ve svém okolí. Podle statistik je jich na 10 000 obyvatel asi 60, takže si snadno v dostupné vzdálenosti nějakého najdete. Ti větší včelaři budou mít pravděpodobně svoje webové stránky, ti menší třeba profil na Facebooku. Pokud máte někde blízko trhy nebo obchod s farmářskými potravinami, med od místních včelařů koupíte i tam. Pokud víte, že někdo ze sousedů včelaří, klidně u něho zazvoňte a nemusíte se bát, že vás vyhodí. Být včelařem je většinou srdeční záležitost a dobří včelaři se rádi pochlubí a popovídají o svém koníčku, možná vás i seznámí se svými včelkami.

Mohl by se vám líbit i tento článek:

MED. Proč je tak zdravý? Jaké máme druhy a čím se od sebe liší?