Marmeláda nebo džem. Co tedy kupujete a co děláte sami doma? Je to džem, marmeláda, želé nebo snad ovocná či lesní směs? Vyznáte se v tom?

Také pořád nevíte, jaký je v tom rozdíl a všemu říkáte buď džem nebo marmeláda a jak rozhodlo panstvo v Evropské unii je vám úplně šumafuk? Tak jenom pro pořádek – věci se mají takto:

Marmeláda podle EU musí obsahovat minimálně 1/5 citrusů. Džem může být nazýván džemem, když obsahuje aspoň 35% ovoce a jsou v něm kousky plodů. Když je v něm ovoce více, výrobci k označení džem ještě přidají „extra“ nebo „výběrový“. Pokud v produktu nejsou kousky ovoce, ale je vyroben ze šťávy, pak je to rosol nebo želé.

Co je to, když to není džem ani marmeláda? Pak takový výrobek producenti označují jako „ovocná nebo lesní směs“.

Už v tom máte jasno?