Luxusní vánoční hvězdičková střecha. Krásně vypadá a báječně chutná!

Tento vánoční dort je trochu náročnější na přípravu, ale výsledek stojí za to. Luxusně vypadá a bude ozdobou každé vánoční tabule. Můžete si ho připravit předem, dát do mrazáku a vyndat, až přijde na návštěvu rodina.

 

 

  • Náročnost: střední
  • Doba přípravy: asi 35 minut
  • Doba pečení: asi 12 minut
  • Vystačí na: asi 16 porcí
Hvezdickova_strecha_low
Vánoční dort, který nezklame chutí ani vzhledem.

Na těsto:

  • 175 g hladké mouky
  • 2 zarovnané KL Kypřicího prášku do pečiva 
  • 100 g cukru
  • 75 g změklého másla nebo margarínu
  • 3 vejce
  • 1 PL mléka

Na náplň:

  • 1 balíček Krémové náplně čokoládové Dr.Oetker
  • 200 ml studeného mléka
  • 3 zarovnané PL moučkového cukru
  • 125 g změklého másla
  • 170 g višňového džemu

Na ozdobení:

  • 1 balení Marcipánu Dr.Oetker
  • 1/2 Vanilkového lusku „Bourbon“ Dr.Oetker

Ještě potřebujeme:

  • plech na pečení (30 x 40 cm)
  • elektrický ruční šlehač
  • cukrářský sáček s řezanou trubičkou
  • formičky na vykrajování ve tvaru hvězdičky (různé velikosti)

1. Na přípravu těsta v míse smícháme mouku s kypřicím práškem a cukrem. Přidáme máslo nebo margarín, vejce a mléko a vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Těsto naneseme na vymazaný a papírem na pečení vyložený plech a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 190 °C

Horkovzdušná trouba: 170 °C

Plynová trouba: stupeň 3

Doba pečení: asi 12 minut

2. Plát necháme vychladnout.

3. Náplň připravíme s mlékem, cukrem a máslem podle návodu na obale.

4. Z plátu stáhneme pečící papír, na kterém se pekl. Plát nakrájíme na 5 pruhů o délce 30 cm, avšak každý různě široký (12 cm, 10 cm, 8 cm, 5 cm a 3 cm). Proužky plátu potřeme džemem. Polovinou náplně slepíme proužky tak, aby vznikla střecha. Druhou polovinou náplně pomocí cukrářského sáčku nastříkáme pusinky. Moučník uložíme do chladničky a necháme tuhnout.

5. Na ozdobení vyválíme marcipán a pomocí formiček vykrajujeme hvězdičky, kterými střechu ozdobíme. Nakonec celý moučník posypeme dření z lusku.

TIPY:

Moučník před servírováním ještě posypeme kakaem.
V případě potřeby je možné moučník i zamrazit.