Krůtí paštika s vinným želé a brusinkami

RECEPT na vynikající domácí krůtí paštiku s brusinkami se želé z červeného vína, šťávou z pomeranče a medu, ovoněné skořicí a tymiánem. Opravdová lahůdka pro opravdové gurmány! Budete překvapeni, jak jednoduchá je její příprava. Pokud máte možnost koupit krůtí maso od farmářů, určitě to udělejte.

Přísady:

  • 50 g sušených brusinek
  • 4 PL červeného vína
  • 500 g krůtích jater
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • čerstvý tymián
  • 160 g změklého másla
  • himalájská růžová sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na želé:

  • 230 ml červeného vína
  • 1 celá skořice
  • 1 PL pomerančové šťávy
  • 2-3 PL tekutého medu
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 balíček Dort-želé červeného Dr. Oetker
  • 3 PL vody

Ještě potřebujeme:

  • pánev
  • ponorný mixér
  • 4 skleničky

Příprava:

  1. Na přípravu paštiky brusinky zalijeme vínem a přes noc je necháme macerovat. Brusinky slijeme, víno zachytíme a brusinky pokrájíme na menší kousky.
  2. Krůtí játra očistíme a nakrájíme. Na pánvi společně s najemno nakrájenou cibulkou je krátce orestujeme na 20 g másla. Přidáme česnek a tymián. Odstavíme a necháme zchladnout. Vložíme do mísy a pomocí ponorného mixéru je najemno rozmixujeme. Postupně přidáme máslo, sůl a pepř. Nakonec vmícháme polovinu brusinek a paštiku naplníme do skleniček.
  3. Na přípravu želé, víno z brusinek v kastrůlku smícháme s 230 ml vína. Přidáme skořici, šťávu, med a tymián a asi 7-10 minut redukujeme. Scedíme a vrátíme na sporák. Dort-želé rozmícháme ve vodě, vlijeme do ochuceného vína a povaříme asi minutu.
  4. Zbylé brusinky naneseme na paštiku do sklenic a povrch zalijeme želé. Vložíme do chladničky ztuhnout.