Koblihy s křenovým dipem podle receptu z rodinné FARMY POD LIPOU.

Slané koblihy

RECEPT na tuto specialitu pochází z rodinné farmy, na které hospodaří rodina Pavlíny Páchové. V Rokytnici v Orlických horách chovají červenostrakaté krávy a z mléka vyrábí řadu produktů s označením Regionální potravina. Ze Selského zákysu pak pečou tyhle báječné koblihy, na které nám prozradili recept. Z uvedeného množství připravíte 10 kusů.

Ingredience:

  • 200 g hladké mouky
  • 3 g soli
  • 15 g cukru
  • 180 g Selského zákysu
  • 3 g sušeného droždí
  • 10 g másla
  • 250 g bílého jogurtu
  • 50 g majonézy
  • 20 g smetanového křenu

Postup:

  1. Ohřejeme zákys na 35 °C, přidáme droždí a špetku cukru. Necháme 15 minut odležet, aby se aktivovalo droždí. Poté smícháme kvásek s hladkou moukou a solí. Důkladně prohněteme a postupně přidáváme máslo nakrájené na kostičky. Dobře zpracujeme 
    a necháme kynout 45 minut.
  2. Poté těsto vyválíme a vykrojíme kolečka. Necháme opět kynout cca 10 minut a pak smažíme z obou stran asi 3 minuty.

Koblihy můžeme podávat třeba s křenovým dipem, který si vyrobíme smícháním jogurtu, majonézy a smetanového křenu. Dochutíme solí a cukrem. Ale můžete je také servírovat tradičně se sladkým džemem.

Informace o farmě najdete na: www.farmapodlipou.cz