Když v receptech nahradíte kakao jinou surovinou, můžete v nich snížit množství cukru až o 1/3. Víte, kterou?

Máme skvělou zprávu pro všechny, kteří chtějí zhubnout nebo snížit ve svém jídelníčku množství cukru, ale přesto si dopřát něco sladkého. Tedy pro všechny čtenáře a čtenářky Velkého ucha. Hubnutí po 40 je totiž peklo a jíst méně cukru bychom se měli snažit všichni v rámci zachování pevného zdraví. Cokoliv tomu pomůže, má cenu zlata, v tom se určitě shodneme.

Možná si říkáte, že je tato kombinace nemožná? Není, protože je tu karob! Víte, že pokud v receptech nahradíte kakao karobem, můžete v nich snížit množství cukru až o 1/3! 

Karob neboli svatojánský chléb (najdete ho také pod názvem rohovník) je vynikající a chutnou moderní alternativou kakaa. Má mírně nasládlou kořeněnou chuť a používá se stejně jako kakao. Protože je karob přirozeně sladký, nemusí se tolik doslazovat. Je tedy náhradou za čokoládu a kakao. Kakao je bohatší na železo a hořčík, v množství vápníku pak vyhrává karob. Chuť karobu je jemnější a sladší ve srovnání s kakaem.

Karobový prášek můžete použít stejně jako kakao, v receptech jednoduše vyměníte kakao za karob a snížíte v něm množství cukru až o 1/3. Karob má s kakaem mnoho společného, ale jeho chuť je jiná – zajímavá, naprosto specifická a jedinečná. Pokud chcete snížit svoji váhu, ale míváte chuť na sladké, zkuste nahradit kakao a čokoládu karobem, uberete si tím kalorie a tělu zároveň dodáte tolik potřebnou vlákninu.

Zajímavosti aneb, co jste možná o karobu nevěděli

Karob jsou až 30 cm dlouhé nepukavé lusky – plody rohovníku obecného. V období zralosti mají velká a tvrdá semínka a sladkou dužinu. Suší se přirozeně na slunci po dobu několika měsíců. Čím jsou lusky sušší, tím více dostávají čokoládově hnědou barvu. Sklízejí se ručně, poté čistí a rozlouskávají. Suchá dužina se oddělí a za studena se z ní umele jemný karobový prášek.

Stěny plodů obsahují sacharózu, glukózu, fruktózu a další cukry, pektiny, třísloviny a kyselinu izomáselnou, která karobu dává osobitou nažluklou chuť.

Rohovník obecný roste ve středomoří, v některých částech Afriky, Austrálie i v Jižní a Severní Americe. 

Jeho pozitivních účinků na zdraví si jako první pravděpodobně všimli v antickém Řecku. Ve starověkém Římě, Řecku a Egyptě byl karob velmi oblíbenou a hojně používanou surovinou. 

Název „svatojánský chléb“ dostal podle legendy o Svatém Janu Křtiteli, který prý díky jeho plodům přežil na poušti.

Semena rohovníku obecného mají konstantní hmotnost, proto se v historii používala jako závaží na vyvažování drahokamů a zlata. 1 semeno = 1 karát = 0,18 g.

Díky tomu, že karob neobsahuje theobromin, můžete být sladkou odměnu také pro psy, pro které je klasická čokoláda smrtelně nebezpečná.

Karob versus kakao

Kakao obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, karob má 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je asi o třetinu nižší než u kakaa. Méně cukru a vysoký obsah vlákniny ocení nejen ti, kteří se snaží zhubnout.

V posledních letech se karob začal používat jako náhražka čokolády právě proto, že obsahuje výrazně méně cukru. 

Kakao obsahuje theobromin, což je látka podobná kofeinu, která může některým jedincům způsobovat zdravotní problémy. Karob theobromin neobsahuje.

Karob je potravina, která určitě stojí za vaši pozornost i vyzkoušení!