Praktický kalendář pečení vánočního cukroví v roce 2021.

Harmonogram pro letošní rok.

Jak si správně a dokonale rozvrhnout pečení vánočního cukroví, aby bylo na svátky tak akorát? Ty pilnější, které pečou hodně druhů, už začnou asi polední listopadový víkend, ty ostatní pak mají čas o týden později.

S pečením bychom měli ideálně začít tři týdny před Štědrým dnem. Většina z nás peče hlavně o víkendech, takže letos tímto „dnem D“, kterým to všechno odstartuje,  bude sobota 4. prosince 2021. Protože ale letos Štědrý den připadá na pátek, můžeme klidně kalendář posunout a začít už v sobotu 27. listopadu a poslední víkend (18. a 19.12.) si nechat jen na plnění krémy.

_DSC0383_OK_U

1/ víkend 4. a 5. prosince

Jako první upečeme perníčky, ty se musejí rozležet. Pak vanilkové rohlíčky, zázvorky, medvědí tlapky a všechno cukroví s kokosem. Také vánoční štoly.

2/ víkend 11. a 12. prosince

Tento víkend bude věnovaný cukroví lineckému.

3/ víkend 18. a 19. prosince

Naposled se pustíme do marokánek a cukroví, do kterého se dává pouze bílek a jako poslední uděláme cukroví nepečené.

Tento víkend bude náročnější, cukroví musíme ještě nazdobit a naplnit. Připravíme si tedy polevy a krémy.

Den před Štědrým dnem

upečeme vánočky a jablkové záviny.

_DSC0426_OK_U

Jak cukroví správně skladovat?

Velmi důležitá jsou také pravidla pro skladování cukroví.  Většinou ho skladujeme ve spíži, neboť většina druhů potřebuje stinné a chladnější místo. Ale pozor, teplota by neměla nikdy klesnout pod nulu.

Vanilkové rohlíčky a perníčky by měly přečkat čas do svátků ve vlhčím prostředí, nejlépe tedy v papírové krabici. Naopak nepečené cukroví v suchém prostředí, k tomu nejlépe poslouží dobře uzavíratelná plastová nebo plechová krabice.

Upečte letos i nějaké to originální cukroví podle našich receptů:

NÁVOD a RECEPT, jak si z cukroví udělat vánoční řetěz, který ozdobí nejen stromeček.

Luxusní cukroví: Rafaelo roládky

Nepečené sváteční arašídové kousky