Praktický kalendář pečení vánočního cukroví. Pozor, tento víkend to vypukne!

Jak si správně a dokonale rozvrhnout pečení vánočního cukroví, aby bylo na svátky tak akorát? Ty pilnější, které pečou hodně druhů, už začnou asi polední listopadový víkend, ty ostatní pak mají čas o týden později.

 

S pečením bychom měli ideálně začít tři týdny před Štědrým dnem. Většina z nás peče hlavně o víkendech, takže letos tímto „dnem D“, kterým to všechno odstartuje,  bude sobota 5. prosince 2020. Protože ale letos Štědrý den připadá na čtvrtek, můžeme klidně kalendář posunout a začít už v sobotu 28. listopadu a poslední víkend (19. a 20.12.) si nechat jen na plnění krémy.

_DSC0383_OK_U

1/ víkend 5. a 6. prosince

Jako první upečeme perníčky, ty se musejí rozležet. Pak vanilkové rohlíčky, zázvorky, medvědí tlapky a všechno cukroví s kokosem. Také vánoční štoly.

2/ víkend 12. a 13. prosince

Tento víkend bude věnovaný cukroví lineckému.

3/ víkend 19. a 20. prosince

Naposled se pustíme do marokánek a cukroví, do kterého se dává pouze bílek a jako poslední uděláme cukroví nepečené.

Tento víkend bude náročnější, cukroví musíme ještě nazdobit a naplnit. Připravíme si tedy polevy a krémy.

Den před Štědrým dnem

upečeme vánočky a jablkové záviny.

_DSC0426_OK_U

Jak cukroví správně skladovat?

Velmi důležitá jsou také pravidla pro skladování cukroví.  Většinou ho skladujeme ve spíži, neboť většina druhů potřebuje stinné a chladnější místo. Ale pozor, teplota by neměla nikdy klesnout pod nulu.

Vanilkové rohlíčky a perníčky by měly přečkat čas do svátků ve vlhčím prostředí, nejlépe tedy v papírové krabici. Naopak nepečené cukroví v suchém prostředí, k tomu nejlépe poslouží dobře uzavíratelná plastová nebo plechová krabice.