Jak si správně a dokonale rozvrhnout pečení vánočního cukroví, aby bylo na svátky tak akorát? Ty pilnější, které pečou hodně druhů, už začnou asi polední listopadový víkend, ty ostatní pak mají čas o týden později.
S pečením bychom měli ideálně začít tři týdny před Štědrým dnem. Většina z nás peče hlavně o víkendech, takže letos tímto „dnem D“, kterým to všechno odstartuje, bude sobota 5. prosince 2020. Protože ale letos Štědrý den připadá na čtvrtek, můžeme klidně kalendář posunout a začít už v sobotu 28. listopadu a poslední víkend (19. a 20.12.) si nechat jen na plnění krémy.
1/ víkend 5. a 6. prosince
Jako první upečeme perníčky, ty se musejí rozležet. Pak vanilkové rohlíčky, zázvorky, medvědí tlapky a všechno cukroví s kokosem. Také vánoční štoly.
2/ víkend 12. a 13. prosince
Tento víkend bude věnovaný cukroví lineckému.
3/ víkend 19. a 20. prosince
Naposled se pustíme do marokánek a cukroví, do kterého se dává pouze bílek a jako poslední uděláme cukroví nepečené.
Tento víkend bude náročnější, cukroví musíme ještě nazdobit a naplnit. Připravíme si tedy polevy a krémy.
Den před Štědrým dnem
upečeme vánočky a jablkové záviny.
Jak cukroví správně skladovat?
Velmi důležitá jsou také pravidla pro skladování cukroví. Většinou ho skladujeme ve spíži, neboť většina druhů potřebuje stinné a chladnější místo. Ale pozor, teplota by neměla nikdy klesnout pod nulu.
Vanilkové rohlíčky a perníčky by měly přečkat čas do svátků ve vlhčím prostředí, nejlépe tedy v papírové krabici. Naopak nepečené cukroví v suchém prostředí, k tomu nejlépe poslouží dobře uzavíratelná plastová nebo plechová krabice.