Jednoduchý RECEPT na neobyčejné sicilské pečivo Pasticciotto. Peče se od roku 1745!

Tenhle recept doporučujeme vyzkoušet! Pasticciotto je tradiční italské pečivo, které má mnoho regionálních podob. Peče se pravděpodobně už od roku 1745. Můžete ho naplnit sladkou nebo slanou náplní, Italové do něho často dávají riccottu. Náš recept je nasladko s náplní ze Zlatého klasu. Pokud nemáte oválné formičky, vůbec to nevadí, můžete použít třeba ty na muffiny. 

Přísady:

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 zarovnaná KL Kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 125 g moučkového cukru
  • 125 g změklého másla
  • 2 žloutky

Na náplň:

  • 1 balíček Zlatého klasu Premium Dr. Oetker
  • 400 ml plnotučného mléka
  • 25 g cukru
  • 2 žloutky
  • 1 KL Vanilkové pasty Dr. Oetker

Na potření: 

  • 1 žloutek

Ještě potřebujeme:

  • potravinářskou fólii
  • formy na oválné košíčky nebo na muffiny 

Příprava:

  1. Na přípravu těsta smícháme v míse mouku s kypřicím práškem, solí a cukrem. Přidáme máslo a žloutky a ručně vypracujeme na hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a uložíme asi na 20 minut do chladničky.
  2. Na přípravu náplně uvaříme Zlatý klas s mlékem, cukrem, žloutky a vanilkovou pastou podle návodu na obale. Odstavíme, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme vychladnout. 
  3. Těsto vyjmeme z chladničky a ¾ těsta vmačkáme do vymazaných formiček. Náplň stejnoměrně rozdělíme na těsto a zakryjeme zbytkem těsta. Povrch potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky rozšlehaným žloutkem.                  
  4. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
  5. TIP NA OZDOBENÍ: Ze zbytků odkrojeného těsta můžeme vykrájet malé ozdoby, např.kytičky

Elektrická trouba:        200 °C

Horkovzdušná trouba: 180 °C

Plynová trouba:           stupeň 4

Doba pečení: asi 25 minut