Obdarujte letos někoho, na kom vám záleží, vlastnoručně a s láskou vyrobeným dárkem. Co třeba udělat luxusní netradiční džemy z exotického ovoce: Piňa colada nebo ananasový s limetkou či grepový s banánem? Podle našich receptů je to jednoduché a výsledek bude famózní. Pak už je stačí dát do hezkých skleniček a je hotovo.
Piňa Colada džem
- Doba přípravy: asi 35 minut
- Vystačí na: asi 3 sklenice à 350 ml
Přísady:
- 700 g ananasu (očištěného a rozmixovaného)
- 200 ml 100% pomerančového džusu
- 1 zarovnaná KL Kyseliny citronové
- 1 balíček Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
- 50 ml kokosového likéru
- Ananas vložíme do většího hrnce. Přidáme džus, kyselinu citronovou a dobře promícháme se želírovacím cukrem. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Ke konci varu přilijeme likér.
- Případnou pěnu odebereme a ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Tip: Džem svou chutí připomíná oblíbený nápoj. Hodí se na přípravu mléčných koktejlů a zmrzlin, zákusků nebo na čerstvé pečivo.
Džem z ananasu a limetky
- Doba přípravy: asi 40 minut
- Vystačí na: asi 5 sklenic à 200 ml
Přísady:
- 2 chemicky neošetřené limetky
- 400 ml vody
- 1 středně velký ananas
- 1 balíček Želírovacího cukru se stévií Dr.Oetker
Příprava:
- Na přípravu džemu limetky důkladně omyjeme, rozpůlíme a ostrým nožem nakrájíme na tenké plátky. Vložíme je do hrnce, zalijeme vodou a nezakryté na mírném ohni asi 20 minut povaříme. Ananas oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme tuhý střed, nakrájíme na malé kousky a pomocí ponorného mixéru rozmixujeme. Vložíme do hrnce. Přidáme povařenou limetku a želírovací cukr se stévií a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut.
- Na talířek kápneme 1-2 KL právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme 2 zarovnané KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker.
- Případnou pěnu odebereme a plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme pečlivě víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Grapefruitovo banánový džem
- Doba přípravy: asi 45 minut
- Vystačí na: asi 5 sklenic à 200 ml
Přísady:
- 500 g filátek z růžového grapefruitu (asi 3 kusy)
- 250 g oloupaných banánů
- 300 ml 100 % pomerančového džusu
- 1 zarovnaná KL Kyseliny citrónové
- 1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
Příprava:
- Na přípravu džemu grapefruity oloupeme, odstraníme bílou slupku, vykrájíme filátka a odvážíme. Banány oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
- Ovoce v hrnci dobře promícháme s pomerančovým džusem. Přidáme želírovací cukr a kyselinu citrónovou. Vše za stálého míchání uvedeme do varu a povaříme ještě minimálně 5 minut.
- Na talířek kápneme 1-2 KL právě svařeného džemu. Pokud je džem po vychladnutí málo tuhý, vmícháme 1 zarovnanou KL Kyseliny citrónové Dr.Oetker.
- Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Filetování citrusů: ostrým nožem okrájíme po celém obvodu kůru až na dužinu. Podél bílé slupky vykrajujeme filátka tak, abychom získali čistou dužinu.