Jedlé dárky jsou letos TOP! Džemy z grepů, banánů, ananasů, limetek. Jak na ně?

Obdarujte letos někoho, na kom vám záleží, vlastnoručně a s láskou vyrobeným dárkem. Co třeba udělat luxusní netradiční džemy z exotického ovoce: Piňa colada nebo ananasový s limetkou či grepový s banánem? Podle našich receptů je to jednoduché a výsledek bude famózní. Pak už je stačí dát do hezkých skleniček a je hotovo.

 

Pina_colada_dzem2_lowPiňa Colada džem

  • Doba přípravy: asi 35 minut
  • Vystačí na: asi 3 sklenice à 350 ml 

Přísady:

  • 700 g ananasu (očištěného a rozmixovaného)
  • 200 ml 100% pomerančového džusu
  • 1 zarovnaná KL Kyseliny citronové
  • 1 balíček Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker
  • 50 ml kokosového likéru
  1. Ananas vložíme do většího hrnce. Přidáme džus, kyselinu citronovou a dobře promícháme se želírovacím cukrem. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Ke konci varu přilijeme likér.
  2. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Sklenice uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

Tip: Džem svou chutí připomíná oblíbený nápoj. Hodí se na přípravu mléčných koktejlů a zmrzlin, zákusků nebo na čerstvé pečivo.

Dzem_z_ananasu_a_limetky_lowDžem z ananasu a limetky 

  • Doba přípravy: asi 40 minut
  • Vystačí na: asi 5 sklenic à 200 ml 

Přísady: 

  • 2 chemicky neošetřené limetky
  • 400 ml vody
  • 1 středně velký ananas
  • 1 balíček Želírovacího cukru se stévií Dr.Oetker

Příprava:

  1. Na přípravu džemu limetky důkladně omyjeme, rozpůlíme a ostrým nožem nakrájíme na tenké plátky. Vložíme je do hrnce, zalijeme vodou a nezakryté na mírném ohni asi 20 minut povaříme. Ananas oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, vykrojíme tuhý střed, nakrájíme na malé kousky a pomocí ponorného mixéru rozmixujeme. Vložíme do hrnce. Přidáme povařenou limetku a želírovací cukr se stévií a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut.
  2. Na talířek kápneme 1-2 KL právě svařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, vmícháme 2 zarovnané KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker.
  3. Případnou pěnu odebereme a plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme pečlivě víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

Grapefruitovo_bananovy_dzem_lowGrapefruitovo banánový džem 

  • Doba přípravy: asi 45 minut
  • Vystačí na: asi 5 sklenic à 200 ml 

Přísady: 

  • 500 g filátek z růžového grapefruitu (asi 3 kusy)
  • 250 g oloupaných banánů
  • 300 ml 100 % pomerančového džusu
  • 1 zarovnaná KL Kyseliny citrónové
  • 1 balení Želírovacího cukru Extra 2:1 Dr.Oetker 

Příprava:

  1. Na přípravu džemu grapefruity oloupeme, odstraníme bílou slupku, vykrájíme filátka a odvážíme. Banány oloupeme a nakrájíme na malé kousky.
  2. Ovoce v hrnci dobře promícháme s pomerančovým džusem. Přidáme želírovací cukr a kyselinu citrónovou. Vše za stálého míchání uvedeme do varu a povaříme ještě minimálně 5 minut.
  3. Na talířek kápneme 1-2 KL právě svařeného džemu. Pokud je džem po vychladnutí málo tuhý, vmícháme 1 zarovnanou KL Kyseliny citrónové Dr.Oetker.
  4. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj.  Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

Filetování citrusů: ostrým nožem okrájíme po celém obvodu kůru až na dužinu. Podél bílé slupky vykrajujeme filátka tak, abychom získali čistou dužinu.